Trend

Nem csak ajakfeltöltésre való a hialuronsavas kezelés, az aknés hegek is kezelhetők vele

Igazi sztár lett a hialuronsav a bőrápolásban, de miként hat, ha a bőr alá injekciózzák? Megkérdeztük az orvost. Az is kiderül, hogy megnyúlik-e a bőr a feltöltés után.

A hialuronsav kiváló vízmegkötő tulajdonságú hidratáló összetevő, mely a bőrbe jutva saját súlyának ezerszeresét is képes megkötni – valószínűleg már számtalanszor olvastuk különböző helyeken a méltatást, melyet nem csak a bőr hidratálása szempontjából, de a vele járó ránccsökkentés miatt is joggal szokás kiemelni. Bőrsimító hatását az esztétikai kezelések szintjén is kihasználják, a hialuronsavas feltöltések itthon is meglehetősen népszerűnek számítanak.

Alkalmazásukat mégis ellentmondásosan ítéli meg a közvélemény, melyet a hírességek kétes értékű szépülései is táplálnak, gondoljunk csak a természetellenesen felpumpált ajkakra. A valóság azonban ennél árnyaltabb, az eredmények pedig (szerencsére) visszafogottabbak, hogy mennyire, arról Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus, immunológus, klinikai főorvost kérdeztem. 

Az öregedés jelei és a hialuronsavas kezelések

Ahogyan azt a botoxkezelésekről szóló cikkben olvashattátok, az öregedés legföbb jeleinek titulált mimikai ráncok nem az egyedüli eredményei annak, hogy az arcbőr az idő múlásával veszít fiatalos megjelenéséből. A folyamat mélyen a szövetekből indul, arról a szintről, ahová a krémek hatóanyagai nem jutnak be. Változnak a csontjaink, az azok fölött lévő zsírszövet, az izomzat és a kötőszöveti állomány is, “ezek együttes öregedése és a gravitáció következtében alakul át az arc formája. Ahogy idősödünk, a zsírszövet szétcsúszik, elcsúszik az izom, a csont, és úgynevezett árnyékok, beesések, redők alakulnak ki a felszínen, amiket érdemes elkülöníteni a ráncoktól” – mondja a szakorvos. Ezeken a helyeken úgynevezett anyaghiány, egy zsírszövethiány keletkezik, ezek korrigálására szolgálnak a hialuronsavas kezelések.

Ilyen szempontból az öregedés jelei a

  • szemkörnyéki karikák,
  • a halánték süppedtsége,
  • az ellaposodott orcák,
  • az állcsúcs és száj között jelentkező vízszintes ránc,
  • a szájzugnál lévő Marionett-ránc (a száj két sarkából lefelé ívelő ránc), és
  • a száj körül függőleges “barcode” ráncok is.

“A hialuronsavas, illetve kollagénstimuláló kezeléseknél nemcsak volumenizáló hatásról beszélhetünk, hanem arról is, hogy a behelyezett hialuronsavtól beindul a bőrben egy kollagéntermelést-serkentő folyamat, és ennek köszönhetően sokkal feszesebb, fiatalosabb lesz az arcbőr. Emiatt például ha valaki rendszeresen vesz igénybe ilyen kezeléseket, ahogy telnek az évek, egyre kevesebb töltőanyagot kell használni, mert a bőr saját kollagéntermelése sokkal jobban visszatelíti a bőrt.” A hialuronsav normál körülmények között is megtalálható a bőrben, az életkor előrehaladtával azonban csökken a mennyisége. A bőrbe juttatott hialuronsav vízmegkötő képessége folytán megduzzad, ily módon tölti ki, tölti vissza szükséges mértékben az arc adott régióját.

A hialuronsavas kezelések apró kis titkai

Igazi sztár lett a hialuronsav a bőrápolásban (Fotó: PATRICK LIN/AFP)

Többféle hialuronsavas kezelés is létezik. Miben különböznek egymástól?

“Az egyes készítmények különböző mennyiségben tartalmaznak hialuronsavat, egészen másként funkcionál egy híg és egy sűrűbb változat, és az sem mindegy, az arc mely részeire alkalmazzák őket. A különböző sűrűségű anyagokat a bőr különböző rétegeibe juttatjuk be. Minél sűrűbb típusú egy készítmény, annál mélyebben szükséges azt elhelyezni a bőrfelszín alatt.” – mondta el a doktornő, akivel sorra vettük, hová milyen kezelések a javasoltak.

Mély kezeléseknek, alapozásoknak nevezzük azokat a sűrű anyagokkal dolgozó eljárásokat, melyeknél a szövetek és izmok alá, magára a csontra kerül rá a hialuronsav. Ezeknek a sűrű készítmények nagyobb a vízmegkötő képességük, így emelő, lifting hatásuk is van, ennek köszönhetően alkalmasak rá, hogy kiemeljék az adott területet, például az orcákat vagy a járomívet, és mindezt természetes módon, ívelten tegyék. “Ez gyakorlatilag arcszobrászkodásnak is nevezhető, mellyel műtét nélkül van lehetőség az állív formázására is, ami mostanában a nők és férfiak körében egyaránt népszerű kezelésnek számít. Míg a hölgyek az éles, határozott V-formájú állívet szeretnék elérni, illetve visszaállítani, addig a férfiak számára a maszkulin, markánsabb arcél kialakítása a cél.” 

A fentinél hígabb, közepes sűrűségű hialuronsavas készítményt használnak a kontúrozó eljárásoknál, mint az orrgyökbarázda, illetve a szájzugnál lévő Marionett-redők kezelésekor. Ez utóbbiak a szájzug kis barázdái, melyektől kicsit lefelé ívelő, szomorkás szája lesz valakinek. Továbbá ezt a közepes sűrűségű anyagot alkalmazzák ajakfeltöltésekre is.

Az arc beeséseinek, árnyékainak kezelése szempontjából azokon a területeken, ahol nagyon vékony a bőr, híg anyagokkal dolgoznak. Ilyen a szemkörnyéki karikák vagy a szájkörnyék is, ahol a pici, függőleges “barcode” ráncok jelentkezhetnek. “Abból a szempontból ezek nagyon kritikus területnek számítanak, hogy ha nem jó anyagot és nem jó helyre raknak, hurka formájában megduzzad a hialuronsav és jól látható, előnytelen kidudorodást eredményez.” Ezekre a területekre finomra hangolásként tehát csak híg hialuronsavas feltöltőanyag alkalmazása javasolt.

Általános arckezelésként is elérhetők hialuronsavas feltöltések, ezek az úgynevezett skin booster kezelések, melyeknél a hatóanyagot az irha középső- és felső rétegébe adják be nagyon sok, apró mikroinjekció formájában. “A sok pici tűszúrással végigpöttyözgetjük az arcot, de kerülhet ily módon hatóanyag a nyakba, dekoltázsba és akár a kézfejbe is. Ez a kezelés egy általános, nagyon intenzív hidratálást ad, ragyogó, sima, élettel teli bőrképet nyújt. Huszonévesek körében számít népszerű kezelésnek, de idősebb korban a vízhiányos, illetve a vékony, száraz bőr kezelésére is alkalmas, továbbá az aknés, besüppedő hegek kezelésében is segítséget nyújt azáltal, hogy kiemeli a bőrt és simítja a felszíni egyenetlenségeket.”

Végül érdemes szót ejteni arról is, hogy hialuronsavas feltöltést a botoxkezelések kiegészítéseként is szoktak alkalmazni abban az esetben, ha az adott területen már mély megtöretései vannak a bőrnek, amelyek akkor sem múlnak el, ha alattuk az izomzat működését leállítják. Ez alapvetően a homlok, a glabella (a szemöldök közötti függőleges ráncok) és a szemkörnyék területét érinti. 

A hialuronsavas kezelések apró kis titkai

A konkrét tartósság nagymértékben függ a gyártó által alkalmazott technológiáktól (Képünk illusztráció – FOTÓ: VOISIN/PHANIE)

Mennyire tartós a hialuronsavas feltöltés?

“A tartósság céljából a manapság használt anyagok már mind úgynevezett keresztkötött típusúak, ami egészen hosszú, legalább 6, de akár 18 hónapos időtartamig is kifejtik hatásukat. A konkrét tartósság nagymértékben függ a gyártó által alkalmazott technológiáktól, illetve az is igaz, hogy a sűrűbb készítmények tovább tartanak (egy évig, vagy akár még hosszabb ideig), míg a hígabbal végzett kezeléseket általában 6-8 havonta érdemes ismételni – árulja el a doktornő, aki szerint ezekre a kezelésekre különösen igaz, hogy a magasabb ár magasabb minőséget is jelent. – A prémium kategóriás cégek termékei lényegesen drágábbak, azonban annyival tartósabbak is, ezért fontos utánanézni, érdeklődni, hogy az adott szépségklinikán milyen készítményeket használnak. És ne feledjük, ezek a termékek a bőrünk alá kerülnek, egyáltalán nem mindegy, mit juttatunk be ily módon a szervezetünkbe. Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás, ami a hialuronsavas kezeléskre különösen igaz.”

Mennyibe kerülnek a hialuronsavas kezelések?

Akárcsak a botoxkezeléseknél, a hilauronsavnál is ampullafüggő az ár. Egy ampullányi hialuronsav ára 70-110 ezer forint között mozog, az, hogy mennyire van belőle szükség, az egyéni igények, a kezelendő területek számától, állapotától függ. Nagyobb kezeléseknél általában azért számolhatunk némi kedvezménnyel is, ezek azonban klinikánként egyediek. “Ennél pontosabb összeg nagyon nehezen mondható, hisz az árkalkulációhoz szükséges az előzetes egyéni konzultáció, amely során átbeszéljük a lehetséges kezeléseket és felépítjük azok menetét, természetesen figyelembe véve az anyagi lehetőségeket is. Amit fontosnak tartok, hogy le kell tisztázni, adott kezelésért milyen reális eredmény várható, hogy a páciens ne legyen csalódott. Szó nincs olyanról, hogy bárki kellemetlenül érezze magát, mert egy kisebb kezelést engedhet meg magának. Mi orvosok is tisztában vagyunk vele, hogy ezek nem olcsó eljárások, ráadásul borzasztó inkorrekt és ízléstelen lenne éppen azt zavarba hozni, aki bizalommal fordul felénk.” A pénztárcánk szempontjából azért jó hír, hogy a fenntartó kezelések általában már olcsóbbak, ezek során ugyanis jellemzően kevesebb hialuronsavval is elérhető ugyanaz a hatás.

Megnyúlhat a bőrünk attól, hogy a hialuronsavas feltöltés kifeszíti azt?

A doktornő határozott válasza, hogy nem. Ennek oka, hogy a bőr nem tágul ki az injekcióval bejuttatott hatóanyagtól, ugyanis alulról a hialuronsav által stimulált saját kollagénállomány megfelelően feszesíteni fogja. Emiatt attól sem kell tartani, hogy ha nem folytatjuk a kezelést, bőrünk ily módon veszít az eredeti feszességéből. 

Hialuronsav ide vagy oda, az arcápolásra is érdemes odafigyelni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.