Botoxkezelés – Minden kényes részletét kiderítettük az esztétikai kezelésnek

Szinte tabunak számít arról beszélni, ha valaki botoxoltatni jár, annyi előítélet övezi az esztétikai kezelést. A részletekre vonatkozó kérdések mégis sokunk fejében ott motoszkálnak, ezért itt volt az ideje, hogy alaposan körbejárjuk a témát.

Van, aki megelőzésként használja a botoxkezelést, más a kialakult ráncokat szeretné eltüntetni, megint más pusztán divatból. Bármi is legyen az ok, mára nagyon elterjedtté vált, sokan mégis fenntartásokkal kezelik a témát, nem véletlenül. Gyorsan találhatunk elrettentő példákat arról, egyik-másik híresség miként esett túlzásba használatával, miközben meglepődnénk, ha tudnánk, környezetünkben milyen sokan élnek az esztétikai kezelések lehetőségével.

Én például rácsodálkoztam, mikor e cikk készítéséhez kapcsolódóan három ismerősöm is elárulta, hogy jár esztétikai kezelésre, arcvonásaik ugyanis tökéletesen természetesek, életkorukhoz illő, bár való igaz, hogy arcuk példásan ápolt – az a típus, amely láttán rögtön tudni akarod, milyen krémeket használ. Reklámozni azonban ők sem reklámozzák a dolgot, egyrészt a felszínes ítélkezéseknek köszönhetően, másrészt a dolog anyagi vonzata miatt. „Tisztában vagyok vele, hogy nem filléres tétel, én is a havi fixemből gyűjtöm össze rá a pénzt, de nem is olyan elérhetetlen, mint amilyennek beállítják. Persze ez attól is függ, ki milyen kezelést akar. Amivel én a homlokráncaimat kordában tartom, számomra kigazdálkodható, de erről mindenki döntsön maga.”

Ebből is látszik, hogy amennyire nem a “felvállalom” kategória győztesei az esztétikai kezelések, annyira nagy érdeklődésre tartanak számot, ezért úgy döntöttem, körbejárom a témát és felteszek minden olyan kérdést, amit valószínűleg mindannyian megkérdeznénk egy orvosi konzultáció során, a vélt vagy valós hátrányoktól kezdve a piszkos anyagiakig. Ezért megkerestem Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus, immunológus, klinikai főorvost.

Nem csak a ráncok az öregedés jelei

Mielőtt rátérnék a kezelés részleteire, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, arcszerkezetünk miként változik az évek múlásával, ez ugyanis, befolyással van arra, milyen módszerek alkalmazhatók. Az öregedés jeleinek általában a mimikai ráncokat tekintjük, ezek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik, maga az öregedési folyamat mélyen a szövetekből indul, amelyek állapotát krémekkel nem befolyásolhatjuk. „Érinti a csontokat, a fölötte lévő zsírszöveteket, az izmokat és a kötőszövetes állományt is, melyek együttes öregedése és a gravitáció következtében alakul át az arc formája. Míg fiatal korban az orcacsont széles, az állkapocs pedig keskeny, összességében V-betűt formázó, addig idősebb korban szélesedik az áll területe, az arányok megfordulnak és A-formát vesznek fel.” – tudom meg a főorvostól, aki mindennek az okára is rávilágít. 

„Ahogy idősödünk, a zsírszövet szétcsúszik, elcsúszik az izom, a csont, és úgynevezett árnyékok, beesések, redők alakulnak ki a felszínen, amiket érdemes elkülöníteni a ráncoktól, azok ugyanis a bőr felületes megtöretései. Az árnyékokon értjük például az idővel kialakuló szemkörnyéki karikákat, vagy a halánték süppedtségét is, ezeken a helyeken egy anyaghiány, zsírszövethiány keletkezik, amely hialuronsavas kezelést igényel, míg a mimikafüggő ráncokat a botoxkezelés tudja kisimítani.”

Mimikai ráncoknak számítanak

  1. a homlok vízszintes, “csodálkozó” ráncai, amik idősebb korban amiatt is kialakulhatnak, ha elkezd a felső szemhéj megereszkedni, sokan ugyanis a homlok húzogatásával igyekeznek kompenzálni a dolgot, ami szintén erősíti mélyülésüket.
  2. a szemöldök közötti ránc, vagyis a “mérges” ránc.
  3. a szemkörnyéki szarkalábak, amik nevetéstől, hunyorgástól jönnek létre az évek során.
  4. az orrgyöknél keresztben lévő, úgynevezett “bunny” ránc, ami attól alakulhat ki, ha nevetésnél picit felfelé húzzuk az orrunkat.

Minél többször ismétlődik egy mozdulat, annál inkább jelentkeznek és alakulnak ki a bőr megtöretései, annál erősebben fog látszódni a ránc.

A botox kezelés kényes részletei

Mindent a botoxkezelésről

„A botoxkezelés lényege, hogy az adott izommozgásokat, túlműködő mozgásokat korrigáljuk, leblokkoljuk. Ettől azonban – ha ez szépen, túlzások nélkül van megcsinálva – még nem lesz természetellenes az arc. A maszkszerű, rezzenéstelen arc, amitől sokan félnek, extrém nagy mértékű, többféle beavatkozás egyidejű használatával alakul ki, melyet felelősségteljes orvos nem javasol a páciensének.”

Mimikai ránc persze létrejön az arc más részein is, így a száj körüli területen az úgynevezett cigaretta vagy csücsörítő ráncok, a száj melletti terület ráncai, az esztétikai kezelések szempontjából azonban ezen területeket általában más technikával kezelik, például hialuronsavas feltöltéssel.  

Ennek oka, hogy nem áll rendelkezésre kellő számú, megfelelő klinikai vizsgálat a száj körüli, vagy az arc más területeinek botoxos kezeléséről, ezért ezek off-label szolgáltatásként működnek, vagyis hivatalos engedély nincs rájuk.

Eltorzulhatnak az arcvonásaink a botox injekciótól?

Arcmozgásunk sajátosságaitól függ, mely ráncok jelentkeznek markánsabban, esetemben például a szemöldök közötti “mérges” ráncok azok, melyek jóval látványosabbak a többinél. Nem értettem, hát rákérdeztem arra is, miként reagál a többi, szomszédos izomcsoport, ha az arc egy adott részén – mondjuk a mérges ráncoknál – botoxkezelést hajtunk végre. Vajon “átvándorolhat” a mozgó terület odébb, ahol már nem hat a kezelés és okozhat torz mimikát?

A rövid válasz erre: igen, és éppen emiatt egyáltalán nem is javasolt, hogy kis területekre koncentráljon a kezelés. „Helytelen az az álláspont, mikor úgy vélik, csak ide-oda, néhány pici helyre kell botoxkezelés. Izmaink ugyanis összefüggnek egymással, ha egyiket leblokkolom, idővel a másik izom át fogja venni a szerepét, ezért 35-40 éves kor felett nem szabad szűk régiókat kezelni. Nagyon ritka esetben kezeljük külön a homlok egyes részeit, fiatal, huszonéves páciensek esetében szokott csak előfordulni.” A botoxinjekciózás tehát a felsorolt mimikai ráncok közül a homlok, a szemöldök közti ránc (glabella) és a szemkörnyék egyidejű kezelését jelenti.

Hány tűszúrásból áll egy botoxkezelés?

A konkrét szám mindig az adott kezelés részleteitől függ, de elmondható, hogy átlagosan 16 pici szúrásról van szó. Ha ezt a számot vesszük kiindulási alapként, akkor a szemöldök közötti “mérges” ráncok izmait 5 ponton kell megszúrni, a homlok felső, vízszintes ráncait szintén 5 helyen, valamint a szemkörnyék ráncaiba kerül 3-3 szúrás, pontosan meghatározott helyekre. „Nagyon pici szúrásokról van szó, maga a beavatkozás egy nagyon vékony tűvel történik. Pár másodpercig egy kis feszítő érzés jelentkezhet az adott területen, majd követlenül az injekciózás után még 3-4 percig borsónyi puklik láthatóak a szúrások helyén, amelyek 10-15 perc alatt el is tűnnek. – avat be a doktornő a kezelés részleteibe. – Hivatalosan a botox az 5-7. napra áll be tökéletesen, klinikai vizsgálatok alapján azonban a betegek közel 50 százaléka már aznap érzi a hatékonyságát, másnapra pedig már 80 százalékos az eredmény.”

A botox kezelés kényes részletei

Átlagosan 16 pici szúrás (Fotó: Getty Images)

Milyen gyakran szükséges ismételni akezelést?

Hatékonysága általában 4-6 hónapig tartja magát, de ez egyénfüggő is. „Befolyásolják az alkati sajátosságok, az, hogy mennyire erősek alapesetben az izommozgások, tehát mennyire erős mimika jellemzi az illetőt, de ugyanígy az intenzív sport, az erőlködés, az izzadás mértéke is. Mivel a hatóanyag hőre érzékenyen reagál, annak, aki rendszeresen jár szaunázni, szoláriumozni, előbb kimehet a hatása, de az arcmasszázs is befolyással van rá, továbbá az alkoholfogyasztás, a dohányzás is károsítja.”

Ránctalanító krémekkel kitolható a botox hatása?

Mivel a botoxkezelés az izmok besejében fejti ki hatását, a bőrápolók nem befolyásolják semmilyen irányban azt, hisz olyan mélyre ezek a készítmények nem képesek eljutni. Ettől függetlenül azonban nem mindegy, hogy milyen bőrápolókat használunk, hiszen a cél ugyanaz: hosszú távon ne (vagy a lehető legkésőbb) törjön meg a bőr felszíne, ugyanis ha azok a ráncok elmélyülnek, soha nem lesz ismét tükörsima. Még botoxos kezelés esetén is valamilyen szinten látszódhatnak a már kialakult, erős ráncok “helyei”.

„A botoxot ma már prevencióra, azaz megelőzésre használjuk, hogy minél tovább maradjon sima a bőr felszíne. Ha ebben a folyamatban a kezelés mellett valaki időben elkezdi a picike ráncokat megfelelő retinoidos készítményekkel ápolni, ügyel a bőr hidratálására, figyel a fényvédelemre, akkor hosszú távon, évek múlva mindez hatékony eredményt fog adni.” A megfelelő arcápolókkal tehát nem a botoxkezelés idejét tolhatjuk ki, hanem évekre előre gondolkodva tudjuk a mikroráncokat megelőzni. 

„Az a tapasztalat, hogy akinek az számít, hogy tükörsima legyen a homloka, biztosan el fog menni akár 3-4 havonta is ismételni a kezelést, ugyanis ha már egy picit is úgy érzi, tudja mozgatni, zavarja. Az a csoport azonban, akinek az a célja a kezeléssel, hogy hosszú távon, 5-10 év múltán is szép legyen a bőr felszíne, ne mélyüljenek el a ráncai, bőven elég ha 4-6 havonta ismétli. Igaz, az időszak végén már lesz izommozgás, ahogy fokozatosan múlik a készítmény hatása, de nem törik meg a bőr, pláne, ha anti-aging kozmetikumokkal is megfelelően kezelik.”

Mi történik a ráncokkal, ha abbahagyjuk a botoxkezelést?

„Régebben azt mondták, minden ugyanoda áll vissza, mintha nem csináltunk volna semmit, de mára már tudjuk, hogy ez nem így van – árulja el a doktornő – A botox ugyanis inkább előreviszi, javítja a bőr állagát. A bőr öregedése általi ráncok persze idővel ugyanúgy jelentkezni fognak, de valamelyest ez a folyamat is időben kitolódik. Hallani a médiában rémhíreket is a botoxkezelésről, de a valóságban extrém ritka, hogy valakinek elsorvad tőle az izomzata, károsodást nem okoz, ettől nem kell félni.”

Mennyibe kerül egy botoxkezelés?

Az ár attól függően alakul, hány ampulla kerül felhasználásra. A botox maga por állagú, amit fiziológiás sóoldatban oldanak fel, a gyártók általi egységekből egy ampullányi botoxinjekció állítható elő, amelyet 24 órán belül fel kell használni. Ez a mennyiség azonban nem véletlenszerű, egy ampulla éppen egy ember homlok és szemkörnyékének kezelésre elegendő mennyiség, amelyből az orvosok tudják, hány részegységnyit kell az egyes helyekre beinjekciózni. Egy ampulla felhasználásával a kezelés általában 80-100 ezer forint körül van, az ár az ismétlések alkalmával sem csökken, hisz akkor is ugyanannyit kell beadni belőle. „Ha valaki ennél jóval olcsóbban kínálja, érdemes utánajárni a részleteknek, ezek a készítmények ugyanis valóban drágák, az ár döntő részét nem a munkadíjak adják, egy kezelés alkalmanként 10-15 percnél több időt nem vesz igénybe. Mi is hallunk sajnos szakmán belül is arról, hogy van, ahol nem originális készítményekkel végzik a kezeléseket, egy kis tájékozódással azonban könnyen kiszűrhetjük a gyanús helyeket.”

Botox ide vagy oda, az arcápolásra figyelni kell