nlc.hu
Egészség
Információk a fenntartható menstruációról

És te már fenntarthatóan menstruálsz?

Az egyszer használatos és eldobható higiéniai termékek helyett már használhatunk fenntartható eszközöket a menstruációnk alatt, ezzel is csökkentve a Földünk terhét. De ez mindenkinek elérhető? Mindenkinek ajánlott? Elérhető áron kínálják ezeket? Utánajártunk!

A fenntarthatóságnak rengeteg szintje van. A legkönnyebben azt tudjuk megvalósítani, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem öntjük ki a használt olajat a lefolyóba, nem kérünk a boltban műanyag zacskót, hanem viszünk magunkkal sajátot. Az, hogy kulacsot és flakont hordunk magunkkal ahelyett, hogy eldobható üdítőket vennénk már sokak életében szinte alapvető (és ez tök jó!). Ahogy az is, hogy sokan preferálják a használt ruhákat a fast fashion támogatása helyett. Rengeteg turkáló, használt ruhát áruló weboldal, adománybolt között válogathatunk, ezekről már az nlc szerkesztői is csináltak körképet. 

Sok szó esett már arról is, hogy új dolgok felhalmozása helyett, inkább vásároljunk használtan elektronikai eszközöket, bútorokat. Szerencsére nem csak Budapesten, de vidéken is rengetegen használják a közösségi közlekedést, ahelyett, hogy benzines autókkal pöfögnének a dugóban. Komposztálni már az erkélyen is lehet, de a menstruációhoz kapcsolható fenntartható eszközök bevetése úgy tűnik már egy “fekete öves” szint. 

Tényleg így lenne? A cikk végére talán meggyőzlek, hogy nem is! 

Tartottam egy kis kutatás a Twitteren, és megkérdeztem a női követőimet, hogy ők mit gondolnak a fenntartható menstruációról. Nagyon sok érdekes érv és ellenérv érkezett, csak néhányat emelnék ki. 

„Én 5+ éve, kb 95%ban kelyhet használok. Nekem egy abszolút life changer dolog volt.”

„Én bugyikat kezdtem el viselni pár hónapja, nekem beváltak. A mosásuk sem kellemetlen és sokkal kényelmesebbek a betéteknél, nem olyan idegen érzés az anyaguk miatt viselni, szaguk sincs, eddig egyszer sem áztak át és vannak tök szépek is. Sportoláshoz is szuper viselet.”

„Háromféle kehellyel kísérleteztem, nekem nem jött be, mert macerás és sokszor fájdalmas volt. a menstruációs bugyikkal kapcsolatban valahol félúton vagyok, évek óta van és használom is, de mindent összevetve továbbra is az eldobható megoldások felé húzok.„

”Szerintem jó dolog, környezettudatos és nem utolsósorban olcsóbb is, én átálltam. Érdemes kipróbálni különböző dolgokat, mert eltarthat egy ideig, amíg megtalálja az ember, ami igazán neki való.”

”Még úgy is imádom a kelyhet, hogy erősebb napokon nem leak-proof, viszont mellé csak tisztasági betétet használok, nap1-2 db-ot, szóval a havi költségem minimális. És imádom, hogy hétvégén nem kell felkelnem cserélni, amikor többet aludnék 8 óránál.”

”Én már évek óta teljesen átálltam kehely + bugyi kombóra, az utóbbi hónapokban pedig kipróbáltam a disket is, és az még kényelmesebb. Nekem ezerszer jobb mint a hagyományos eszközök, érdemes volt belevágni.”

”Volt, hogy gondolkodtam a kelyhen – de jelenleg munkába járással nem tartom higénikusnak/komfortosnak.  Azt meg felháborítónak tartom, hogy ránk van tolva, hogy mennyi szemetet termel a tampon/betét.  Egy gyár kismilliószor többet….Cuki, aki szeretne a Földért tenni ezzel is.”

”A kehely az egyik kedvenc tárgyam mióta felfedeztem. Higénikus, nem kell vele foglalkoznom egészn nap melóban, és tetszik hogy nem ülök a mocskomban. Negatív, hogy csak otthon kádban/zuhanyban lehet kivenni úgy, hogy ne legyen minden dzsuvás.”

”Gondolkoztam, de egyszerűen állandóan úton vagyok, és nem tudom elképzelni,hogy a mosható, de már használt cucc egész nap a táskámban legyen. Szóval egyelőre nem tudnék átállni egyáltalán.”

”Ez pont az a téma ahol sajnálom, de semmi nem érdekel csak a saját kényelmem és az hogy túlélésre játszom és jó legyen nekem az a pár nap valahogy. Megvan ami most bevált, nem gondolom hogy bármi másra (ami fenntartható) átállnék.”

Menstruációs matematika 

Az 1800-as években a lányok csak tinédzserkorukban kezdtek menstruálni – az átlagéletkor 17 év körül volt. Manapság a menstruáció kezdetének átlagos életkora 12 év, vagyis az elmúlt néhány száz év alatt sok mindent megváltoztatott.  A nők átlagosan 40 évig menstruálnak, a menstruációs ciklusuk pedig 3 naptól egészen 8 napig is tarthat. Egy átlagos nőnek az első ciklusától az utolsóig 450 menstruációja is van. Ez összeadva 10 évnek, vagyis 3500 napnak felel meg. Egy átlagos nő legalább 20 db tampont vagy betétet használ el egy ciklus során, ami nagyjából 21-38 naponta ismétlődik.

Természetesen ennél a pontnál lehetnek eltérések, hiszen ahogy minden nő, úgy minden női ciklus más és más. Vannak, akiknek 3 napos a menstruációs ciklusuk, másoknak 7 napig tart, ahogy az is teljesen változó, hogy mennyire erős egy-egy nő ciklusa, hiszen az elhasznált betétek és tamponok száma ezektől függenek. Ha az átlagot nézzük, hogy ez 240 db tampon és betét egy évben, és ez mind a kommunális szemét közé kerül.

A betétek és tamponok anyaga túlnyomó többségben nem újrahasznosíthatóak (a papírdobozos csomagolásukat leszámítva), de a menstruáción kívül is sokan használnak tisztasági betéteket is, ami ugyanúgy szeméttel jár. 

A 2022-es népszámlás szerint 9 603 634 ember él Magyarországon, és ebből 4 982 788 nő. A korcsoport szerint a majdnem 5 millió nő kicsit több, mint fele tartozik abba az életkorba, amikor menstruációs terméket használ. 

Ez a körülbelül 2.700.000 nő Magyarországon. Ennyi nő 648.000.000 tampont, betétet dob ki a kukába egy év alatt.

Ráadásul ezeknek a szemét közé kerülő higiéniás termékek lebomlási ideje 500 év is lehet…. 

Elképesztő számok, így felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk mi magunk is csökkenteni ezt, hogy ne terheljük annyira a környezetünket? 

A fenntartható menstruáció eszközei 

Intimkehely

Ez az orvosi szilikonból készült kehely több, mint 10 évig használható és teljesen kiváltja a tampont. A kis tölcsér a hüvelybe helyezés után szabad érzést biztos, így észre sem vesszük, hogy éppen menstruálunk. A kelyhet 8-12 óránként cserélni kell (van, akinek gyakrabban a vérzés erősségétől függően). A kiürítést a wc felett, vagy a mosdónál kell elvégezni, majd a kelyhet meleg vízzel elmosni. Az első használat előtt fontos kifőzni, azaz fertőtleníteni az eszközt. A kehelynél fontos megtalálni a megfelelő méretet, de erre rengeteg hasznos útmutató található az interneten. 

Ára: 4000 forinttól 13.000 forintig

Az intimkehely akár 8-10 órán keresztül is észrevehetetlen (Foto: Pexels.com)

Az intimkehely akár 8-10 órán keresztül is észrevehetetlen (Foto: Pexels.com)

Diszk

Ez az innovatív termék Dániából ered, de már világszerte használják. A diszk egy alacsony falú csészére hasonlít, és átlag kapacitása 38 ml vagy 3 betét, vagyis 5 tamponnyi vért képes bent tartani. A diszket érdemes 2-5 évente cserélni, de ez nagyban függ a használat gyakoriságától is. A diszk nem foglal nagy helyet a hüvelyben, így nyugodtan lehet mellette szexuális életet élni, de fontos megjegyezni, hogy a diszk nem helyettesíti a fogamzásgátlást. A diszk nem pesszárium, ugyanúgy teherbe lehet esni a használata mellett. 

Ára: 6000 forinttól 24.000 forintig

A menstruációs disc egy új fenntartható módszer (Foto: Hormonmentes.hu)

A menstruációs disc egy új fenntartható módszer (Foto: Hormonmentes.hu)

Mosható menstruációs bugyi

Itthon a This is Redy márka volt az első, aki betört a piacra ezzel a termékkel. A menstruációs bugyik 1,5 – 2,5 tamponnyi vért képesek felfogni átázás és kellemetlen szagok nélkül. A bugyik olyan anyagból készültek, amik kényelmesek, és biztonságosak, de egyben csinosak is. A bugyik évekig használhatóak, és többféle erősségű menstruációhoz igazíthatóak. A mosásuk nem igényel semmi különleges előkészületet, ugyanúgy moshatóak egyenként, vagy a többi ruhával együtt. A bugyikat érdemes a “rendes” mosás előtt hideg vízzel kiöblíteni, majd 40 fokon a többi ruhával kimosni. A szárítógépet nem bírják a mensibugyik, így érdemes a szabadon szárítani őket. Az elmúlt években nem csak a Redynél, hanem a drogériák és gyógyszertárak polcairól is beszerezhetőek a menstruációs bugyik. 

Ára: 5000 forinttól kb 13.000 forintig

Mosható betét

Ezek a betétek pont ugyanúgy működnek, mint egy normális betét, de annál jobb a bolygónknak. A mosható betétek pici helyen elférnek, patenttal lehet a bugyihoz illeszteni, majd eltávolítani. Egy szappanos kézmosás alatt foltmentesre öblíthetőek, és gyorsan száradnak. Rengetegféle mintával, és méretben lehet kapni őket.  

Ára: 1800 forinttól 2500 forintig terjed darabja.

Mosható tampon 

Az ImseVimse svéd márka mosható tamponjai vegyszermentesek, biopamutból készültek, így nem terhelik a környezetet és többször felhasználhatóak egymás után. Ugyanúgy működnek, mint a rendes tamponok, annyi a különbség, hogy a használat után ki kell öblíteni az anyagot, megszárítani majd újra feltekerni és használni. 

Ára: kb 6800-9000 forint között (de ez általában 8 db tampont jelent)

A mosható tampon elsőre alternatívnak tűnhet, de régen is ilyet használtak a nők gyolcsból, vagy lepedő anyagból (Foto: NappyLady)

A mosható tampon elsőre alternatívnak tűnhet, de régen is ilyet használtak a nők gyolcsból, vagy lepedő anyagból (Foto: NappyLady)

Újrahasználható tampon applikátor

Bár Magyarországon nem annyira elterjedtek az applikátoros tamponok, de Amerikában, vagy az arab országokban, ahol a nők nem érintkeznek a saját testükkel, és vérükkel szinte csak ilyet lehet kapni. Az applikátor a felhelyezés után rögtön a kukában landol, így a tamponon kívül még egy műanyag darabbal terheljük a környezetet. A We Are Dame cég elkészítette az újrahasználható applikátorát, amit az általuk forgalmazott biopamutból készült környezetbarát tamponjaikhoz ajánlanak. 

Fenntartható, többször használható tampon applikátor (forrás: We Are Dame)

Fenntartható, többször használható tampon applikátor (forrás: We Are Dame)

Olcsóbb a fenntartható menstruáció? 

A válasz egyértelműen igen. 

Egy-egy fenntartható eszköz beszerzése egy nagyobb egyszeri kiadás (illetve néhány évente szintén, amikor ajánlott lecserélni őket) de a tampon és/vagy betét beszerzése szinte minden hónapban fix kiadás. És nem is kevés! 

Mi az a menstruációs szegénység? 

Arról még nem készült még statisztika Magyarországon, hogy hány nő érintett a menstruációs szegénységben, de az biztos, hogy a hajléktalan nőket célcsoportnak tekinthetjük, számuk nagyjából 4-5000 közé tehető. Nem csak a hajléktalan nők nem tudják megoldani a menstruációs eszközök beszerzését, hanem a nehéz helyzetben élő családok sem. Így a hátrányos helyzetben élő lányok és nők, amikor menstruálnak, nem tudják elhagyni a lakóhelyüket, így nem tudnak dolgozni menni vagy iskolába járni, emiatt még jobban kiszorulnak a társadalomból. Számukra nem megoldás a fenntartható eszközök vásárlása sem, mert sokan olyan körülmények között élnek, ahol nem biztosított a folyóvíz, angol wc, vagy éppen tűzhely a például az intimkehely fertőtlenítésére. A menstruációs szegényésg létező és fontos probléma hazánkban. Néhány éve már több civil szervezet segíti a nehéz helyzetben élő nőknek azzal, hogy betéteket, és tamponokat juttatnak el nekik. Ilyen a nem luxus táska kezdeményezés, ahol rászoruló nőknek gyűjtenek higiéniás termékeket. 

Nyilván minden női test más és más, így egyes hüvelybe helyezhető vagy hordható fenntartható menstruációs eszközök nem mindenkinek válnak be. Néhány olyan tényező is nehezítheti a használatukat pl: endometriózis vagy egyéb nőgyógyászati betegségek, és természetesen ott van az is, hogy ki mit preferál és mit szeretne a ciklusa egyes napjain magán / magában elviselni. A fenntartható eszközök ráadásul egyszeri nagyobb kiadások lehetnek, amiket nem lehet visszacserélni, ha nem jönnek be, mert a higiéniai előírások miatt nem cserélhetőek vissza, így tényleg érdemes megfontoltan választani. Viszont ha megtaláltuk a tökéletes alternatívát az eldobható dolgok helyett rengeteg pénzt spórolhatunk, és még a Földnek is jót teszünk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top