
Hívhatjuk hecsedlinek vagy csipkének is, egy biztos: a csipkebogyó valódi vitaminbomba! Mégis méltatlanul ritkán szoktuk fogyasztani.
Ismerd meg jobban ezt a nagyszerű növényt és áldásos hatásait, és készítsd belőle ízletes teát minél gyakrabban te is!
A csipkebogyó jótékony hatásai:
Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, melyből meglepő, de jóval többet tartalmaz még a citromnál is. Ennek köszönhetően antioxidáns védelmet nyújt, támogatja az immunrendszer működését, a sebek gyógyulását, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését, sőt még az öregedés elleni küzdelemben is nagyszerű társunk.
Megvéd a fertőzésekkel szemben, emellett erősíti a kötőszöveteket és a vérerek falát is.
Ha pedig mindez nem lenne elég: koleszterinszintünk, vérnyomásunk, csontjaink és emésztésünk is meghálálja a csipkebogyó rendszeres fogyasztását.
A C-vitamin mellett pedig nagy mennyiségben található a csipkebogyóban A, B1, B2, P- és K-vitamin is!

A csipkebogyó C-vitaminban gazdag és nagyon egészséges (Fotó: GettyImages)
Így használd fel a csipkebogyót:
Készíthetsz szörpöt, lekvárt és teát is csipkebogyóból. Emellett pedig teheted akár salátába és gyümölcssalátába is.
Ha teát készítenél belőle, fontos tudnod, hogy kerüld a túlzottan forró vizet, hiszen 50 fok fölött a C-vitamin megsemmmisül. Áztasd a csipkebogyót meleg, de nem forró vízbe és élvezd egészségedre gyakorolt hatását!