Az orvosok szerint a koplalás egyáltalán nem jó ötlet akkor, ha hasmenés kap el valakit, mert a szervezetnek ilyenkor a hirtelen kiürült ásványi anyagok, sók, vitaminok és a víz azonnali pótlására van szüksége. Ezért a legjobb, ha egy kímélő diéta keretein belül továbbra is fogyasztunk szilárd ételt, ám ahelyett, hogy ösztönösen nyúlnánk az ilyenkor szokásos népi gyógymódokhoz (hasfogó és pirított kenyér), sokkal célravezetőbb, ha rögtön egy probiotikum-kúrával indítunk, és vele párhuzamosan betartjuk az alábbi diétás tanácsokat.
Ne terheld a gyomrod!
A hasmenés alatt tartandó diéta lényege, hogy kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket, és a tejjel, tejtermékekkel is megszakítjuk a szorosabb kapcsolatot. Az sem árt – különösen, ha külföldi nyaraláson vagy más idegen helyen vagyunk éppen –, ha nem ilyenkor akarjuk felfedezni a helyi konyha különlegességeit, hanem helyette a gyomrunknak is ismerős, jól bevált ételeket fogyasztunk. Megszívlelendő tanács az is, hogy akkor se kezdjünk bele vad lakomákba, ha már túl vagyunk a hasmarson: a legjobb, ha még legalább egy hétig kihagyjuk a menünkből a füstölt húsokat, a zsíros ételeket, az apró magvas gyümölcsöket és az erősen rostos főzelékféléket. Emellett nem árt, ha a regenerálódás alatt viszonylag homogén a táplálkozásunk – vagyis nem eszünk összevissza mindenfélét egyszerre még akkor sem, ha azokat az ételeket külön-külön nem is “tiltja” a hasmenéses diéta. Végül még egy jó tanács az étkezési szokásokkal kapcsolatban: ne koplaljunk teljesen, hanem rendszeresen, naponta 4-5 alkalommal kicsi adagokat fogyasszunk – erre azért van szükség, hogy a tápanyagbevitel ne stressz-szerűen érje a gyomrot, hanem jól kiszámíthatóan, és mindig legyen egy kevés “üzemanyag” a szervezetben, amiből az a hasmenés során kiürült sókat, vitaminokat és vizet pótolni tudja. Végül még egy tévhitet szeretnénk eloszlatni: sokan követik hagyománytiszteletből a pirítós–tea-duóból álló “hasmenésdiétát”, amit esetleg kiegészítenek egy kis főtt krumplival is. Ennek a népszerű kúrának azonban semmilyen tudományos alapja nincs, és nem segít a hasmars megszüntetésében, sem abban, hogy mielőbb felgyógyuljunk belőle!
Sok víz, reszelt alma keksszel, és jöhet a normál étrend!
Nem hangzik egy meghatározó kulináris élménynek vagy éppen gasztronómiai innovációnak a reszelt alma, viszont annál jótékonyabb a hatása! Ez a gyümölcs ugyanis igen gazdag pektinben, amit a szervezetben található enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítanak, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. Duzzadóképességük miatt beszívják a béltartalmat, lekötik a toxikus anyagokat, segítik a bél tisztulását, a szervezet méregtelenítését. Az almában található gyümölcssavak és B-vitamin is jótékonyan hatnak a belekre, segítik a tápanyagok felszívódását. A keksz szintén a béltartalmat szívja fel, így segíti megnyugtatni a felzaklatott emésztést. Az almás diétát egy kevés koplalás után kezdhetjük el a hasmenés első vagy második napján.
Azonban az alma-keksz kúra előtt mindennél fontosabb az, hogy a hirtelen folyadék- és sóveszteséget pótoljuk. Ehhez a tiszta, enyhén megsózott víz vagy tea a legjobb. Ha már kezd jobb lenni a közérzetünk a rehidratálás és az almás-kekszes “menü” után, akkor fokozatosan térjünk vissza a normális étkezéshez: elkezdhetünk például különféle zöldségeket enni – mondjuk főtt répát, főtt burgonyát, de szóba jöhet a rizs vagy a sütőtökpüré is. A répát tegyük egy kevés, sovány csirkehússal készült húslevesbe, és a levest fűszerezés nélkül kortyolgassuk el. Mellé haraphatunk egy kis pirított kenyeret (ne legyen nagyon égett) vagy pászkát is.
Egy kicsit több hús
Továbbra sem szabad nehéz ételekkel terhelni a gyomrot, megengedhető viszont egy kis könnyű, zsírszegény fehér hús – ideális lehet a csirke, de ha úgy érzed, jobban van már a gyomrod, akkor megpróbálkozhatsz kis mennyiségben olyan sovány vörös húsokkal is, mint a karaj vagy a borjúcomb. Mellé főtt krumplit fogyaszthatsz, vagy csicsókát, zöldségköretnek pedig olyan, kevéssé puffasztó ételeket javaslunk, mint a brokkoli, a cukkini, a padlizsán, a fejes saláta vagy a cékla.
Probiotikum már az első naptól
A diéta mellett mindenképpen érdemes egy kis probiotikummal is hozzásegíteni a megbolygatott bélflórát ahhoz, hogy mielőbb helyreállíthassa a saját egyensúlyát. Már a hasmenés első napjától kezdve, a tüneti kezeléssel párhuzamosan ajánlott a gyógyszer minőségű, magas csíraszámú probiotikumok szedése, sőt azoknak, akik tudják magukról, hogy nyaralás alatt vagy hosszabb utazás közben menetrendszerűen jelentkezni fog náluk a hasmars, már az utazásra való felkészülésként, a vakáció előtti héten is elkezdhető egy megelőző, bélflóra-erősítő probiotikumkúra.
Olvass még az immunrendszerről az NLCafén:
- Praktikus elsősegélydoboz – ezt vidd magaddal nyaralásra
- 7 meglepő jel arról, hogy túl sokat stresszelsz
- Így működik az immunrendszered