Egészség

Bőrproblémák, amikre egy kismamának fel kell készülnie

A várandósság alatt a terhességi csíkok mellett nagyon gyakran jelentkeznek a bőrön más elváltozások is. Ezeket főként a hormonháztartás átalakulása okozza, és nagyon ritka az a szerencsés kismama, akinél az alábbiak közül egyik sem fordul elő.

A terhesség egy sor szép és jó dolgot hoz magával, de megvannak a maga árnyoldalai is. Ilyen például az, hogy a legtöbb nőnél hormonális hatásokra különféle foltok, pattanások és irritációk jelentkeznek a bőrön. Szinte természetes velejárói ezek a várandósságnak, és a szülés után legtöbbször rövid időn belül el is múlnak, de ettől még odafigyelést igényelnek. Érdemes ebben a kilenc hónapban bőrkímélő tisztálkodó szereket használni, és jobb, ha kerüljük az allergén anyagokat és illatosítókat tartalmazó kozmetikumokat, valamint a túlzottan zsíros krémeket – sőt a legjobb, ha ezeket teljesen elhagyjuk, amíg a baba meg nem születik. 

Bőrproblémák, amikre egy kismamáknak fel kell készülnie

 

Atópiás kiütések 

Ez a leggyakoribb bőrprobléma a terhes nőknél. Általában a várandósság első trimeszterében jelenik meg, és viszketéssel, bőrpirosodással és hámlással jár, a karokon és  a,lábakon pedig előfordulhatnak ezzel egy időben szőrtüsző gyulladások is. Az egészségre különösebben nem ártalmas, viszont a viszketés miatt igen kellemetlen, ezért különféle atópia elleni készítményekkel érdemes kezelni. A szülés után a legtöbbször elmúlik. 

Akné 

A pattanásokra hajlamos nőknél nagyon gyakran látványosan romlik a bőr állapota a várandósság alatt, mivel ilyenkor a hormonális változások miatt nagy mértékben nő meg a bőr faggyútermelése. Tovább ront ezen a helyzeten, ha ebben az időszakban sok zsíros krémet is használunk, vagy nem megfelelően hámlasztunk. Fokozottan kell ügyelnünk a bőr tisztítására ilyenkor – a legjobb, ha egy dermatológus véleményét kérjük ki ebben az ügyben. 

Terhességi májfoltok 

A megemelkedett progreszteronszint miatt alakulnak ki nagyon sok kismamánál a májfoltok, amikor is az arcon (elsősorban a homlokon, a száj körül, az orrháton) barnás-szürkés színű, szabálytalan, esetleg térképszerű foltok keletkeznek, A melazma veszélytelen elváltozás, és ha a terhesség során jelent meg, akkor szülés után rendszerint visszahúzódik, nyomtalanul eltűnik. Ha már kialakult, napfény hatására – a szeplőkhöz hasonlóan – sötétebbé válik. A megelőzés érdekében fontos, hogy ne tegyük ki bőrünket túlzott napsütésnek, illetve kerüljük a szoláriumot. 

Ami árt a bőrnek a terhesség alatt (is) 

A bőr szépségéért elsősorban a helyes életmóddal tehetünk a legtöbbet: a rendszeres testmozgást, elegendő alvást, a kiegyensúlyozott napirendet és étkezést általában meghálálja a bőr, míg az olyan rossz szokásokra, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a falánkság, az állandóan változó életritmus, a stressz és a gyakori éjszakázás pattanásokkal gyulladásokkal és kiszáradással reagál. Különösen a kismamáknál kerülendők ezek a helytelken életmódbeli szokások, amik nemcsak a bőrükre, de az általános egészségi állapotukra és a magzat is károsak lehetnek. 

 

Bőrproblémák, amikre egy kismamáknak fel kell készülnie

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top