Egészség
Szponzorált tartalom

Macskaférgesség – a benti cicákat is védeni kell!

Ha azt hiszed, a lakásban tartott cicád teljes biztonságban van a bélférgektől, tévedsz. Ezek az élősködők ugyanis a cipő talpán vagy akár az ablakon keresztül befújt porral is bejuthatnak az otthonodba és megfertőzhetik a kedvencedet. Érdemes ezért rendszeresen megvizsgálni a macskát!

A lakásban tartott cicákat jóval kevesebb betegség veszélyezteti a „kijárósoknál”, ám teljes védettséget ők sem élveznek. Például nekik is rendszeresen szükségük van féreghajtásra, hiszen ez az élősködő a te közvetítéseddel is bejuthat a házba például úgy, hogy a cipőd talpán megtapad, de a nem kellő gondossággal megfőzött húsokból is bekerülhet a macska szervezetébe, sőt akár még a szélben szálló porral is az ablakon keresztül. Ráadásul nem csak a cicának okoz majd ez bajt, mert tőle akár még te is elkaphatod a férgességet.

A benti cicákat is kezelni kell férgesség ellen

A benti cicákat is kezelni kell férgesség ellen

Férges a macskám?

A bélférgek kiváló túlélők, és gyakorlatilag bárhova képesek eljutni. Ezt a legtöbb gazdi nem is gondolná, ezért nem is figyel arra, hogy vajon férges-e a benti cicája vagy sem. Egy felnőtt macska ráadásul eleve kevés jelét adja annak, ha ez a parazita megtelepedett benne, így hosszú ideig gyötörheti a szervezetét, mire kiderül a probléma. A kölyök állatoknál más a helyzet, ugyanis ők látványos tüneteket produkálnak: az orsósféregtől szenvedő kiscica például sovány, „zörögnek a csontjai”, ugyanakkor a hasa felpuffadt. Rájuk nézve akár végzetes is lehet a férgesség, hiszen a parazita miatt akár légzőszervi problémák is felléphetnek, és a kórós soványság végül ahhoz vezethet, hogy elpusztul az állat.

Legyen szó felnőtt vagy kölyök macskáról, a kezdeti időszakban egyikről sem állapítható meg ránézésre, hogy vannak-e bélférgei vagy sem. Ez egészen addig így is marad, ameddig az ürülékben meg nem jelennek a peték. Ahogy telik az idő, és az élősködő hosszú távon megtelepszik a cicában, úgy lesz egyre több az árulkodó jel: a gyakori hányás, a hasmenés és a kopott, fénytelen bunda.

Hogyan védjem a cicát?

A lakás tisztasága sokat számít, de nem előzheti meg teljesen, hogy a bélférgek megjelenjenek a macskában. Azzal is a megelőzést segítheted, ha gondosan készíted el a cica eledelét: ha például húst adsz neki, azt mindig nagyon alaposan főzd meg. Azonban a legjobb védekezés, ha legalább negyedévente adsz neki valamilyen féreghajtó szert függetlenül attól, hogy jelentkeztek-e a férgesség tünetei vagy sem. Számos készítmény alkalmas erre, de csakúgy, mint az embereknél, a macska esetében is előbb az orvossal kell beszélned. Ő meg tudja mondani, hogy a cica életkorának, állapotának és tartási módjának mi a legmegfelelőbb kezelés.

A kijárós cicákat jobban fenyegeti a férgesség, de a bentieknek is kell a védelem

A kijárós cicákat jobban fenyegeti a férgesség, de a bentieknek is kell a védelem

Jó, ha tudod, hogy a kismacskáknál gyakrabban kell féreghajtást végezni: számukra a 3 hetes korban el kell kezdeni a kezelést, amit az elválasztásig 2 hetente, majd féléves korig 4 hetente érdemes megismételni. Külön figyelni kell az anyacicákra is: őket az ellés után a kölykökkel egy időben kell kezelni az elválasztásig. Fontos, hogy ha több macskád van, a féregirtást mindegyiken egy időben kell elvégezni! Ajánlott ilyenkor bolha ellen is kezelni, mivel a bolhák is hordozhatnak féregpetéket.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top