Egészség

Ne játssz a szíveddel! – 5 szokatlan tünet, amit vegyél komolyan

Minden harmadik ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg a világon, pedig ezek a problémák már nagyon jól kezelhetők lennének a legmodernebb okosgyógyszerekkel és innovatív terápiákkal. A baj az, hogy a legtöbben nem veszik komolyan a kezdődő betegségek tüneteit, és túl későn fordulnak orvoshoz. Különösen igaz ez a nőkre, akik nemcsak beérték, de le is hagyták a férfiakat ezen a téren: kardiovaszkuláris betegségekben ugyanis ma már ők halnak meg többen!

A nőket legalább annyi stressz éri, mint a férfiakat – sőt gyakran még több is, hiszen a korábbiakhoz képest az élet jóval több területén támaszt magas elvárásokat velük szemben a modern társadalom: nem csupán jó anyának, feleségnek és háziszonynak kell lenniük, de ma már a munkahelyeken is épp úgy meg kell állniuk a helyüket, mint a férfiaknak. Ráadásul mindeközben csinosnak és fiatalosnak kell maradniuk úgy, ahogy azt a címlapokról sugárzott hamis szépségideál megköveteli tőlük. Ez a megfelelési kényszer nagyon sok nőben okoz állandó lelki feszültséget, amely mellett a túlpörgetett napi tempó és a vele járó helytelen életmód a legfőbb okai a nők szívbetegségeinek. De ezek miatt még mindig nem kéne, hogy ilyen sok nő haljon meg kardiovaszkuláris problémákban.

AIPM - SZÍV felső témaszponzi - 1. cikk

A tévhitek ölnek

Elterjedt tévhit még ma is, hogy a keringési és szívproblémák tipikus férfibetegségek, a nőket pedig a hormonjaik védik az ilyen bajok ellen. Ebben ugyan van némi igazság, de csak annyi, hogy a hormonális hatások miatt a nőknél nem olyan korán jelennek meg a szívproblémák: míg a férfi betegek többségénél már az 50-es éveikben felmerülnek az első a szív- és érrendszeri problémák, addig a nőknél jellemzően a 60-as korosztálynál kezdődnek az ilyen típusú panaszok. Összességében azonban végül több nő hal meg kardiovaszkuláris betegségekben, mint férfi (az USA-ban például hatszor annyian), aminek az egyik oka éppen az, hogy a nők többsége még ma is úgy gondolja, őt ilyen baj nem érheti.

Bár a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére ma már kifejezetten hatékony innovatív terápiák és a gyógyulás új perspektíváit felmutató okosgyógyszerek érhetők el, ezek mégis viszonylag kevés nőn tudnak segíteni, mert a fenti tévhit miatt a nők a csak későn vagy egyáltalán nem veszik komolyan a figyelmeztető tüneteket. Ráadásul sokan azzal sincsenek tisztában, hogy egy szívroham nem feltétlenül a klasszikus mellkasi fájdalmakkal jelentkezik a nőknél, hanem egészen más előjelei is lehetnek. Így mire a nők orvos szeme elé kerülnek, általában sokkal súlyosabb a bajuk, mint a férfiaknak. Ezért aztán nem árt, ha jobban megismerjük azokat az apró és elsőre jelentéktelenek látszó tüneteket, amik akár szívbajra vagy érrendszeri problémákra is utalhatnak!

Az infarktus másként is kezdődhet

A férfiaknál a mellkason vagy a lapockák között jelentkező fájdalmak és a bal kar zsibbadása a legjellemzőbb előjele egy készülődő szívrohamnak. A nőknél is előfordulhatnak ezek a tünetek, de az sem ritka, hogy állkapocsfájdalom, légszomj, nehezen magyarázható fáradtság, hányinger vagy szédülés előzi meg a bajt. Már negyvenéves kor körül is tanácsos komolyan venni ezeket, ha látszólag ok nélkül jelentkeznek!

Fogproblémák

A fogproblémák is lehetnek előjelei vagy okozói szívbetegségeknek. A vérző, sebes vagy duzzadt íny például gyakori tünete a parodontitisnek, vagyis a fogínyt érintő fájdalmas fertőzésnek. Ez forrása lehet a bakteriális szívbelhártya gyulladásnak, másrészt a szervezetben kialakuló krónikus gyulladások hozzájárulhatnak az atherosclerosis (érelmeszesedés) súlyosbodásához, így a koszorúér-betegség kialakulásához.

Emésztési panaszok

A has felső részén jelentkező sajgó fájdalom is utalhat szívpanaszokra, sőt konkrét előjele is lehet egy szívrohamnak. Ugyanígy az erős csuklás is jelezheti az infarktust, ha pedig a gyomorégés és a csuklás mellé még hányinger, izzadás, légszomj vagy szédülés is társul, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

AIPM - SZÍV felső témaszponzi - 1. cikk

Duzzadt és hideg lábak, bekékült körmök

Pangásos szívelégtelenség tünete lehet, ha a lábfej vagy a láb duzzadt. Erre a tünetre akkor kell komolyan odafigyelni, ha állandóan jelen van, és nem javul, sőt csak rosszabbodik. A vérkeringés problémájára utalhat ezen kívül az is, ha a végtagok mindig hidegek és fázósak, gyakran zsibbadnak, és rendszeresen jelentkezik bennük lüktető vagy szúró fájdalom, zsibbadás, esetleg izomgörcs. Ezek a tünetek beszűkült artériákra utalnak, ami hosszú távon nagyon súlyos bajt is okozhat. Ritkább jelenség, de a bekékült körmök is jelezhetik, hogy érrendszeri problémák miatt rossz a szervezetünk oxigénellátása.

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top