Egészség
Szponzorált tartalom

Te hány lépésre vagy az egészségtől? Átlagosan ennyit lép egy magyar naponta!

A legtöbbünk okostelefonján van lépésszámláló, a napi limitet pedig mi magunk állíthatjuk be. De valójában hány lépést kellene megtennünk azért, hogy megőrizzük az egészségünket?

Elméletben mindannyian tisztában vagyunk a rendszeres mozgás jelentőségével, a gyakorlat azonban mást mutat. Messze elmaradunk az európai átlagtól, ami a napi lépésszámot illeti.

Instagram vs. valóság

Az egészséges életmód, a tudatos étkezés egyre népszerűbb – legalábbis a közösségi oldalakon. A való élet azonban egészen másként néz ki: reggel alig tudunk kikelni az ágyból, örülünk, ha időben beérünk a munkahelyünkre, hazafelé gyorsan elintézzük a bevásárlást a legközelebbi szupermarketben, és jóformán beesteledik, amire hazaérünk. Persze, az igazán elszántak hajnalban vagy késő este sportolnak, de a legtöbbünk életében ez egyáltalán nem tartozik a napi rutinba, pedig ahogy telnek az évek, egyre fontosabb lenne a rendszeres mozgás – és a megfelelő időbeosztás.

Azért, hogy megőrizzük az egészségünket, és nagyobb eséllyel előzzük meg a szív- és érrendszeri, valamint a különböző mozgásszervi megbetegedéseket, napi szinten mozognunk kellene. Sokan ezt tudjuk is, de ha eddig a sport nem volt az életünk része, nem könnyű változtatni, pláne nem egyik pillanatról a másikra. Éppen ezért, mint a legtöbb dologban, itt is az arany középút lehet a legcélravezetőbb: vagyis ha évek óta nem sportoltál, ne vegyél havi bérletet az edzőterembe, és a sportboltba sem érdemes egy vagyont elköltened új futócipőre. Helyette dolgozz azzal, amid van, és haladj lépésről lépésre!

Nem lépünk eleget

Ha most kezded újra a mozgást, fontos, hogy nemcsak a testedet, hanem az agyadat is rá kell hangolnod. Éppen ezért az első néhány hétben kezdd a legegyszerűbb, és legkevesebb macerát jelentő lépéssel: állítsd be a telefonodon a lépésszámláló applikáció napi limitjét 10.000 lépésre, ugyanis ennyi lenne az ideális. Egy német kutatócsoport felmérése alapján sokunk számára ez csak álomhatár, ugyanis mi, magyarok kevesebb, mint a felét érjük el: körülbelül 4500 lépést naponta. Vagyis nem sokat teszünk az egészségünk megóvása érdekében.

De honnan jön a 10.000 lépés és a lépésszámláló? Természetesen, ahonnan a legtöbb őrület: Japánból. Talán azt gondolnád, hogy a lépésszámláló viszonylag új keletű, pedig az első lépésszámláló valamikor a ’60-as évek közepén vált népszerűvé. A szakértők szerint napi 10.000 lépés helyett már 7500 is elegendő lenne az egészségünk megóvásához, csakhogy itthon még ettől is messze járunk. Sőt, még azt sem jól mérjük fel, hogy valójában mennyit mozgunk egy nap: a megkérdezettek úgy gondolták, hogy átlag: 6128 lépést tesznek meg, miközben a mért adatok még a 4500-at sem érték el.

A nők és a vidéken élők többet mozognak

A Gemius felmérése a napi mozgással töltött időt vizsgálta, vagyis a mindennapi teendők során megtett lépésekről tanúskodnak az eredmények: szinte borítékolható volt már az elején, hogy mi, nők többet lépünk, mint a férfiak. Szembetűnő, hogy míg a nők a hazai átlag felett teljesítve naponta több mint 6 és fél órát mozognak, addig a férfiaknál ez a szám 25%-kal kevesebb, alig 5 óra. Míg a napi lépésmennyiségünk 21%-át az otthoni házimunka adja és 26%-át a séta a munkahelyre vagy az iskolába, addig toronymagasan vezet a vásárlással töltött idő, hiszen a megkérdezettek napi mozgásának 34%-át tölti ki a plázázás, bevásárlás és a napi ügyek intézése. Tehát az adatok alapján egyértelmű, hogy életünk legnagyobb részét vásárlással és ügyintézéssel töltjük, amikor mozgásban vagyunk.

 Az sem meglepő, hogy vidéken többet mozognak az emberek, mint a városban – jó eséllyel nem a bevásárlóközpontokban: a községek lakói aktivitás szempontjából messze túlszárnyalják a városiakat, a fővárosiak pedig a sor végén lépkednek. Sőt, megyénként is jelentős különbségek mutatkoztak: amíg Jász-Nagykun-Szolnok megyében az átlagos 9287 lépésszám eléri a nemzetközi szervezetek által ajánlott egészséges szintet, addig Nógrád megyében csak harmadannyit, 3368 lépésnyit mozognak.

Az iskolai végzettség is erősen differenciálta a napi lépésszámot: amíg az alapfokú végzettségűek szinte minden mozgásformában az élen járnak a lépésszám tekintetében, addig a felsőfokú végzettségűek az utolsó helyen kullognak, kizárólag a sportban tudnak másoknál magasabb lépésszámot felmutatni. A felmérés során arra is fény derült, hogy erősen túlzóak a napi mozgással töltött időnkről alkotott elképzeléseink: míg a résztvevők általában úgy gondolták, hogy 3835 lépésnyit töltenek vásárlással, addig a valós átlag 799 volt. A tanulság: a napi mozgás terén se hagyatkozzunk a megérzéseinkre, helyette mérjük következetesen, ugyanis már puszta sétával is, ha az rendszeres, sokat tehetünk az egészségünkért, a betegségek megelőzéséért és a megfelelő vérkeringésért!

A cikk támogatója a Lioton gyártója, a Berlin-Chemie/A.Menarini Kft

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top