Egészség

“A párom zúgolódott, mert kismamaként nullára zuhant a libidóm!”

Vannak várandós nők, akik a hormonális változások miatt egyáltalán nem kívánják a szexet, de vannak olyanok is, akik szexuálisan "kifordulnak" önmagukból. Hogyan hatnak az ebben az időszakban bekövetkező szexuális változások a párkapcsolatokra?

“A terhességem elején csak hánytam, öklendeztem meg aludtam felváltva, bevallom, álmomban sem gondoltam, hogy ez ennyire szörnyű. Ja, hogy ez a terhesség? Már tudom, hogy egy amerikai álmot dédelgettem magamban, olyan rózsaszínű boldogságot. Ebben az időszakban nagyon erős bűntudatom volt, mert nem voltam képes szeretkezni Sanyival. Ő csak várt, persze nagyon megértően viselkedett, de én tudtam, hogy szenved. Többször próbálkozott, cirógatott, ölelgetett, mindig azt éreztem, hogy szeretkezni akar. Később, a félidő után, amikor már nem hánytam, egy ideig próbáltam a kedvére tenni. Volt néhány óvatos behatolás meg orális szex, de ha őszinte akarok lenni, akkor semmi kedvem nem volt hozzá.

Később meg úgy éreztem magam, mint egy jókora víziló, nagy hassal, eltorzult alakkal. Szégyelltem, hogy megváltozott a testem. Sanyi ezt megérezte, azután már nem kezdeményezett.

Tudom, hogy ez egy természetes folyamat, de nem volt könnyű az addig harmonikus szexuális életünket megszűnni látni. Rossz volt belegondolni, hogy Sanyi a velem való szex helyett maszturbál, mert azt éreztem, hogy míg én a közös gyermekünket a szívem alatt hordom, ő addig esetleg gondolatban más nőkre élvez el. Azt hiszem, ez volt a legnehezebb az egész terhességben. Azt érezni, hogy nem tudom megadni neki azt, amire annyira vágyik” – meséli Hédi, 32 éves közgazdász.

A kezdeti rosszullétek és hányások, a terhesség első felére jellemző hormonális változások nagyon ingataggá és változékonnyá teszik a nő szexuális vágyát. Leginkább csak aludna, hiszen nagyon fáradékonnyá válik. Ha egy kismamát az orvosa veszélyeztetett terhesnek nyilvánít, és állandó fekvésre ítél, akkor nem javasolt a szexuális élet az orvos által megállapított időpontig, ami lehet a félidő vagy akár a szülés utáni 6. hét időpontja is. Ebben az esetben a férfi részéről a megértés, az elfogadás jelenti a segítséget.

Részlet az
Részlet az “Áldatlan állapotban” c. filmből
A terhesség alatt – abban az esetben, ha nincs komplikáció – a szexuális életet éppen úgy lehet folytatni, mint ahogy az előtte megszokott volt. Azonban a hormonális, a testi, élettani és pszichés változások miatt a szexuális szokásrendszer is változhat, vagy akár teljes mértékben el is maradhatnak a szexuális együttlétek. Mind az anyában, mind az apában történnek ilyenkor érzelmi változások, amelyek szintén befolyásolják a libidót.
 

Vannak olyan apukák is, akik annyira féltő és óvó magatartást tanúsítanak, hogy a szexuális vágytól fűtött párjukat annak kérésére sem elégítik ki. Azt érzik, hogy nem nyúlhatnak a párjukhoz, mert bántani fogják a leendő gyermeküket. Bizonytalanokká válnak, és az “inkább nem érek hozzá”  szexuális attitűd jelenik meg a viselkedésükben

“A feleségem, Klári nagyon kívánta a szexet, amikor várta a gyermekünket. Mindennap szeretkezni akart, olyan vehemensen, amilyennek még soha nem láttam. Összeveszett bennem két érzés, egyrészről féltettem őt és a kicsit is, ezért nem volt kedvem hozzányúlni. Azt éreztem, a feleségem teste most a gyermekünké, mert neki van rá szüksége. Bűnösnek éreztem volna magam, ha én oda behatolok, és önző módon élvezkedek benne.

Másrészt nem értettem, hogy miközben babát vár, hogyan kívánhatja a szexet?

Ezért szinte haragudtam rá, arra számítottam, hogy az anyaságot éli majd meg, és nem a szexistennő szerepét. 

Ehhez képest Klári sokat akart szeretkezni, ezért sokszor éltem meg félelmet és szorongást a közeledésekkor, és nem ment a szex. Egyszerűen nem állt fel. Elég nehéz időszak volt ez mindkettőnknek” – meséli Béci, 35 éves üzletkötő.

Sok férfi és nő érzi a szexuális együttlétek során azt, hogy a szeretkezés alkalmával ártanak a növekvő babának. A férfiak azt fogalmazzák meg, hogy zavarja őket, hogy a hímvesszőjük majdnem a baba fejéhez ér, amikor szeretkezés közben behatolnak a nőbe.

Megtörténhet egy pár életében, hogy vagy a nő, vagy a férfi nemet mond a szexre. Ennek oka lehet hormonhiány, rosszullét vagy az attól való félelem, hogy a magzat sérül. De ha a szexuális élet megváltozását egy őszinte beszélgetés kíséri, akkor nem sérülhet a párkapcsolat. A szülővé válás folyamata erősíti a párkapcsolati kohéziót, ám amikor a kommunikáció hiánya miatt konfliktusforrássá válik ez a folyamat, akkor a párkapcsolati összetartás is sérül.

Ennek egyik megnyilvánulási formája lehet az, hogy a baba megszületése után sem indul meg a szexuális élet. Ilyenkor szerepkonfliktusról beszélünk, az új szülői szerep összeveszik a szexuális partneri szereppel. Van, hogy a férfiak nem tudnak a gyermekük anyjára nőként nézni, mert azt érzik, a gyermeküktől veszik el az édesanyát. Ekkor nagyon fontos szexuálpszichológusi segítséget kérni annak érdekében, hogy ne konzerválódjon évekig ez az állapot.

Hogyan beszélgessünk a terhesség alatti szexről?

Legszívesebben azt mondanám, hogy ugyanúgy, mint eddig. De tudom, hogy sok pár küzd azzal a nehézséggel, hogy általában nem képesek elmondani egymásnak a szexualitással kapcsolatos érzéseiket, vágyaikat, gondolataikat. Babavárás időszakában lehet, hogy ez még nehezebbé válik.

Pedig a babavárás időszakában, egy sokkal fokozottabb érzelmi állapotban ez még inkább szükségessé válik. Fontos kimondani, hogy mi okoz nehézséget szexuálisan, mire vágyunk, vagy a szokásostól eltérően hogyan lenne jó szeretkezni. Ha kimondódnak a nehézségek és a vágyak, akkor nem okoz feszültséget a tehetetlenség érzése a pár két tagja között. Értjük, megértjük a másikat, empatikusak tudunk lenni, sőt ki tudunk találni olyan alternatív szexuális együttlétet is, amely mindkét félnek elfogadható.

Részlet az
Részlet az “Áldatlan állapotban” c. filmből

“Amikor nagy pocakom volt, akkor történt meg először Zolival, hogy ki mertük mondani, mit szeretnénk változtatni a szexen. Eddig soha nem történt meg a párkapcsolatunkban az, hogy a szexualitásról beszélgettünk volna. Nagy lépés volt ez, így amikor a terhességemre gondolok, akkor emiatt is nagyon hálás vagyok Zolinak. Mivel nekem nagyon megtágult a hüvelyem a baba nagy súlya miatt, ezért nem volt élvezetes a behatolás, és mi ekkor beszéltünk arról, hogyan oldjuk meg ezt a problémát. Arra jutottunk, hogy inkább pettinggel vagy orális szexszel kényeztetjük egymást” – meséli Elvira, gyógypedagógus.

Hogyan éljünk szexuális életet a hagyományostól eltérő módon?

“Én most épp kismama vagyok. Úgy gondolom, hogy egy ilyen szituáció mindkét fél számára okoz kellemetlenséget, és szerintem nem szabad a férj szempontját sem elhanyagolni. Attól még, hogy több változás érinti a nőt, és a nőnek kell több dolgot megtagadnia magától a gyerek kedvéért, a férfiak is sok változással néznek szembe, ami nem kellemes. Egy házasságban mindkét fél fogadja el a másik problémáit, és próbálja enyhíteni azokat. Tehát a nő is értse meg a pasit. Ha annak szüksége van a szexre, akkor, ha egy rendes szeretkezéshez nincs is kedve a nőnek, azért esetenként máshogy is kedveskedhet a férjének. Persze ez ne legyen elvárás, de a nő nem hanyagolhatja el a gyerek miatt a párját teljesen, hiszen mindkettejük alapvető érdeke a kapcsolat erejének megtartása” – meséli Marica, 40 éves bölcsődei gondozó.

Amikor a kismama a várandósság elején tart, akkor  bátran lehet az eddig megszokott módon szexuális életet élni. Még kicsi a magzat, nem okoz veszélyt az, ha a bevált pozitúrákban, az általuk szeretett módon szeretkeznek a párok.

Azonban akkor, ha a kismama méhszája nyitva van, vagy az orvos veszélyeztetettnek nyilvánítja, esetleg már nagy a pocak, akkor már indokolt az óvatosabb szex. Ez azt jelenti, hogy ne durván, erőszakosan, kontrollvesztetten hatoljon be a férfi a hüvelybe, hanem odafigyelve, a párjának a reakcióit is figyelembe véve alakítsa a szex erejét és ritmusát. A szexuális életet ebben az időszakban is bátran tehetjük változatossá. Különösen a pocak megnövekedése miatt válik szükségessé, hogy a terhesség utolsó szakaszában már annak megfelelően döntsünk a pozitúrák variálásakor, hogy hogyan viseli a nő a behatolást. A behatoláson kívül a kézzel és szájjal való kielégítés is nagyszerű alternatíva a lehet a kölcsönös örömszerzésre.

Milyen pozitúrában szeretkezzünk nagy pocakkal?

  • A kiskifli-nagykifli póz, azaz amikor a pár oldalán fekszik, a pocak biztonságban van, és a férfi hátulról hatol a nőbe. Ez a legkényelmesebb és legkímélőbb póz akkor, amikor már a pocak tekintélyes méretűvé válik
  • A hátulról négykézláb történő behatolást csak nagyon lassan és óvatosan ajánlom, mert a hímvessző mélyen be tud jutni a hüvelybe ebben a pozitúrában.
  • Állva hátulról, a nő előre dől kissé – itt is fontos, hogy a férfi óvatosan és lassan mozogjon.

Mit tegyünk, ha egyáltalán nem szabad szexuális életet élni, mert a kismama épségét veszélyezteti?

  • Amikor az orvos megtiltja a hagyományos szexuális életet, az azt jelenti, hogy a hevesebb mozgások akár a szülést is megindíthatják. Ebben az esetben sem kell szexuális örömök nélkül maradnia a párnak, hiszen minden olyan együttlét, amely nem jár behatolással, jó megoldás lehet. 

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top