Baba

Ilyen következményekkel járhat, ha alkoholt iszol terhesen

A kutatók azt fedezték fel, hogy már a terhesség alatti kis mértékű alkoholfogyasztás is megváltoztathatja a baba arcát a méhben.

Az ausztrál kutatás szerint befolyással lehet a gyermek arcának formájára, ha terhesség alatt alkoholt fogyaszt az anyuka. Megváltozhat tőle a baba szemformája, orra és szája, amelyek máshogy fejlődnének, ha nem érné a babát az alkohol hatása.

A kutatásban 1570 terhes nőt vizsgáltak, végigkísérték a terhességüket a fogantatástól a szülésig. A várandósok 27 százaléka mondta azt, hogy terhesen is fogyasztott kis mértékű alkoholt. Amikor a babák egyévesek lettek, a kutatók speciális eszközökkel készítettek róluk képeket, és egy olyan szoftverrel elemezték ki a fotókat, amely 70 000 pontot vizsgált a babák arcán. Összehasonlították az alkoholt fogyasztó és nem fogyasztó anyukák gyerekeinek az arcát, és azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az anyja terhesség alatt ivott alkoholt, kisebb és piszébb lett az orra.

Ilyen következményekkel járhat, ha alkoholt iszol terhesen

 

Szabad szemmel nem látható a gyerekeken a változás, sőt a kutatók szerint nem valószínű, hogy egész életükre szól, hiszen olyan drasztikusan átalakul az arc az első két évben. Ezért is írták azt a tanulmány végén, hogy ez nem olyan probléma, ami miatt a terhes anyukáknak aggódnia kellene, inkább azért fontos ez az eredmény, hogy lássuk, mennyire nagy hatással lehet a baba fejlődésére az, hogy mit fogyasztunk terhesség alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top