Egészség
Szponzorált tartalom

3+1 jel, amiből észreveheted, hogy magas a koleszterinszinted!

Tudod, hogy miként jelez a szervezeted, ha túl magas a koleszterinszinted? Ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt!

Hiába hallani sokat a magas koleszterinszint veszélyeiről, mégsem tudjuk, miről ismerhetjük fel, ha nem működnek megfelelően a vérereink. Fontos, hogy a tüneteket ne csak önmagukban vegyük észre, hanem azt is felismerjük, ha ezek betegségre, jelen esetben a magas koleszterinszintre figyelmeztetnek.

Szem körüli lerakódás

A magas koleszterinszint egyik – szó szerint – leginkább szembeötlő jele a szemünkön is jelentkezhet. Ha a szemed körül sárgás elszíneződést, foltokat veszel észre, ne késlekedj, keresd fel az orvosodat! A szem szaruhártyáján és a szemhéjon megjelenő foltok nem mások, mint apró zsírcsomók, amik főként nálunk, nőknél tapasztalhatók, és amikre eleinte az esztétikai probléma miatt figyelünk fel. De ennél sokkal nagyobb lehet a gond, ha nem mész el egy vizsgálatra: már egy vérvételből könnyen kiderülhet, hogy magas-e a koleszterinszinted.

Ha magas a koleszterinszinted, rendkívül fontos, hogy az egészséges életmód ne csak egy üres frázis legyen a számodra, hanem aszerint éld az életedet. Válogasd meg, mit eszel, kerüld a zsíros és a cukros ételeket, italokat, és ha eddig zsírral vagy vajjal sütöttél, főztél, mostantól keresd az olyan margarinokat és olajokat, amik nem emelik a koleszterinszintedet. Ezek a változtatások ugyan apró lépéseknek tűnhetnek, de az egészséged múlhat azon, mit teszel a tányérodra!

Fejfájás

Természetesen, attól, hogy gyakran fáj a fejed, nem lehet kijelenteni, hogy magas a koleszterinszinted. A fejfájásnak számos, hétköznapi oka lehet, mint amilyen a stresszes életmód, az alváshiány, a frontokra való érzékenység vagy a kevés folyadék. De attól függően, hogy a fejed mely részén és mikor jelentkezik a fájdalom, utalhat migrénes és tenziós fejfájásra is, valamint hisztaminallergia kísérő tünete is lehet. Mindezek mellett a fejfájás az agyi erek közelében kialakult vérrögökre is felhívhatja a figyelmet, ezért érdemes minden évben megnézetned a véred koleszterinszintjét.

Szívtáji fájdalom

A fejfájáshoz hasonlóan a szívproblémáknak is sokféle oka lehet. Szívtáji fájdalmat ugyanúgy okozhat szervi probléma, mint egy pánikroham, vagy stresszes helyzet, amikor valójában a szíved egészséges. A heves szívdobogás, a mellkasi fájdalom azonban kísérő tünete is lehet a magas koleszterinszintnek, ugyanis ha a szívedbe nem jut elegendő mennyiségű vér, akkor ezt az egyik legfontosabb szerved fájdalommal is jelezheti. De a szapora szívverés mellett a légszomj is utalhat magas koleszterinszintre, így ha nem először tapasztalod, keresd fel az orvosodat, és ügyelj az étkezésedre is, és támogasd a szervezetedet Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmazó ételekkel!

Zsibbadás

Nem arról a típusú zsibbadásról beszélünk, amikor sokáig maradsz ugyanabban a pozícióban, például a sarkadon ülve, vagy keresztbe tett lábakkal, hanem amikor látszólag ok nélkül zsibbad a lábad. A magas koleszterinszint egyik tüneteként a zsibbadást sokszor kíséri fájdalom is, ami mozgás hatására fokozódik, de ha leülsz, gyorsan enyhül a kellemetlenség. Ha magas a koleszterinszinted, a zsibbadást a lerakódások vagy vérrögök okozzák, amik akadályozzák a vér útját, és érszűkületet okozhatnak. Ezért, ha gyakran zsibbad a lábad, feltétlenül vizsgáltasd ki magad!

Mellőznéd az állati eredetű és mesterséges termékeket, de szeretnéd pótolni az Omega-3 és 6 zsírsavakat? Válaszd az egészséges magvak olajából készült Flora margarint, ami remek kiegészítője lehet a változatos és szívbarát étrendnek. (X)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top