Egészség
Szponzorált tartalom

Nem tudod abbahagyni a vakarózást? Meg fogsz lepődni az okon!

Ha viszket a bőrünk, szinte semmi másra nem tudunk koncentrálni, csak arra, hogy megvakarjuk. De mi váltja ki a viszketést és miért vakarózunk?

Ismered azt az érzést, amikor nagyon viszket a bőröd, és amikor megvakarod, szinte euforikus öröm önt el? Ezért olyan jó vakarózni.

A viszketés természete

Néha, amikor vakarózunk, földön túli boldogság önti el a testünket: ilyenkor kiiktatjuk azon idegpályáink értesítéseit, amik az agyba jelzéseket küldenek a kellemetlen, viszkető érzésről. A Minnesotai Egyetem kutatói számos vizsgálat után arra jutottak, hogy a viszketés valójában a fájdalom egy formája.

Amikor a viszketést előidéző szerek érintkeznek a bőrrel, a gerincvelőben aktiválnak egy pályát, ami a fájdalom, a hő és a tapintás impulzusait közvetíti a thalamushoz. Vagyis amikor a közti agyba megérkezik az információ, akkor érzékeljük, hogy viszket a bőrünk. Ilyenkor vad vakarózásba kezdünk, ami ezt az impulzust azonnal kiüti, azonban hatása csak 30-40 másodpercig tart.

Ezt teheted a viszketés ellen

Azért, hogy ne légy kiszolgáltatva a 30-40 másodperces szüneteknek, derítsd ki a viszketés okát, és ápold a bőröd. A viszketést belgyógyászati problémáktól kezdve a stresszes életmódon, alváshiányon, ételeken át a műszálas ruhákig, kozmetikumok bármi okozhatja, akár a folyadékhiány is.

A bőrápolás során részesítsd előnyben természetes összetevőkben gazdag krémeket a hűsítő, gyulladáscsökkentő géleket, amik segítenek megnyugtatni az irritált bőrt, és egyben hidratálják is azt. A gyógynövények közül az aloe vera, a kamilla és a körömvirág lehet a segítségedre.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top