Egyéb

Scooter

Nincs még egy olyan zenei mûfaj, amit annyiszor nyilvánítottak volna holttá, mint az, amelyik már a nyolcvanas évek vége óta jelen van a zenei színtéren, és a Benelux Államokból illetve Angliából indult útjára, ez pedig a techno.




Ennek a zenei forradalomnak egyik legmarkánsabb képviselője már hétéves német Scooter együttes. Nincs sok olyan zenekar, amelyik elmondhatja magáról, hogy akkora befolyással lett volna az európai zenei életre és annak változásaira, mint ez a három hamburgi producer által létrehozott formáció. Az állandó sikerhez vezető úton gyakorlatilag már nem is lehet számon tartani, hogy hány top tízes felvétellel szerepeltek az európai hit listákon, hány zenei díjat nyertek el, hány platina és arany lemezzel büszkélkedhetnek. Az együttes életfilozófiáját H. P., Rick és Axel egy mondatban foglalja össze: „Addig nem megyünk soha haza, amíg mindenki izgalmasnak nem talál bennünket.”

1995-ben a voltak olyan kritikusok, akik „egyszámos bandának” titulálták a Scootert, az elmúlt évek azonban mind rájuk cáfoltak. A Hyper Hyper-t követő Move Your Ass, a Friends, a Back In The Uk egytől egyig bekerültek az európai Top Five-ba, ezáltal is állandó szereplőjévé téve a Scootert az európai zenei színpadnak.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a Scooter a party-zenék mellett mindig is komponált olyan dalokat, amik különleges pillanatokat ragadnak meg, ilyen a „ No Fate” (1997) vagy a She’s The Sun (2000). Ezek a dalok pedig arra szolgálnak bizonyítékul, hogy a Scooter kristálytisztán elkülönül a többi népszerű techno és dance csapattól, hiszen ezekben a felvételekben nyílt teret engedtek zenei ízlésük sokféleségének.





Aki már látta valaha a Scootert színpadon, az pontosan tudja, hogy a punk és rock and roll légkörét nem csak gitárzenét játszó együttesek képesek megteremteni. Akárhogyan is, azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a siker alapelemei mindenhol megtalálhatók a Scooter-ben. Ezek a természetesség, az életsílus és a zene szerves összekapcsolása, amiben megfelelően keveredik a képzelet és a kreativitás, a csapatszellem, a jókedv és az a közösségi összetartás, ami a már hét éve együtt zenélő, turnézó csapatot jellemzi.

Mindez megfelelő alapot nyújt ahhoz is, hogy a Scooter most megjelent új albuma, a We Bring The Noise csak tovább erősítse a rajongók szeretetét és a kritikusok elismerését. A lemez ismét felpezsdíti majd az európai dance közeget. Az album azt a szabadságot sugározza magából, ami általában egy debütáló együttes sajátja. Az „Are You Happy” című felvételbe beszerkesztették egy Commodore 64-es hangmintáit, míg a „Posse”-ban a vokális részek magas hangszinten szólalnak meg. A We Bring The Noise-ban minden benne van, ami a technót jellemzi, amit a technóról tudnunk kell, és amitől technónak nevezhetjük ezt a zenei stílust, ami valójában csak buli, buli és buli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top