Egyéb

Tampontippek

1. Tudtad, hogy szűz lányok is használhatnak tampont?




Szűz lányok általában gond nélkül használhatnak tampont, ugyanis a nemi hormonoknak köszönhetően az első menstruáció jelentkezésekor a hüvely általában már elég tág és rugalmas egy kisebb tampon befogadására. A szűzhártya egy lágy és rugalmas hártya, amelyen egy természeteses nyílás található. Egy comfort mini vagy comfort normal tampon könnyedén használható anélkül, hogy megsértené a szűzhártyát. Azt javasoljuk, hogy a comfort mini tampon felhelyezésével próbálkozz a menstruáció elején, amikor a legerősebb a vérzésed és könnyebb a tampon felhelyezése. Fontos, hogy mind a felhelyzés, mind a kivétel előtt és után moss kezet!

2. Tudtad, hogy az o.b. Comfort a legkönnyebben felhelyezhető tampon?
Az o.b. comfort mini és normal tampont kifejezetten a gyengébb napokra fejlesztették ki, amikor a tampon felhelyezése nehezebb lehet. A comfort tamponok karcsú formája, lekerekített csúcsa és selymesen sima szálfátyol borítása jelentősen megkönnyíti a tampon felhelyezését.


3. Tudtad, hogyan lehet a tampont a legkönnyebben felhelyezni? 






Felhelyezéssel az első két nap érdemes próbálkozni, mert ilyenkor legerősebb a vérzés és a tampon könnyedebben csúszik. Ilyenkor a jelszó: ellazulni. A medencefenék erős izomzata összeszorítja a hüvelybemenetet, ezért fontos, hogy az izmok lazák legyenek. Lassan szívd be a levegőt (sóhajts), majd lassan told felfelé a tampont. A kezdeti ellenállás meg fog szűnni, amint a tampon átjutott a medencefenék izomzatán. Van, akinek guggolva, van, akinek a WC szélére feltett lábbal sikerül a tampont felhelyezni. A legmegfelelőbb pózt saját magadnak kell megtalálnod. Az első, erősebb napokon előfordulhat, hogy 3-6 óránként kell cserélned, míg az utolsó, gyengébb napokon elegendő a 6-8 óránkénti csere. És ne feledkezz meg a kézmosásról sem. Ha ez nem megoldható, használj intim törlőkendőt. Eltávolításkor, ha valamilyen oknál fogva nem találod a kihúzószálat, meg kell várni, míg a tampon teljesen megtelik, és magától kicsúszik. Egyéb esetekben guggoló helyzetben ki lehet préselni annyira, hogy két ujjal meg lehessen fogni. Ha mégsem, akkor nőgyógyászhoz kell fordulni.


4. Tudtad, hogy a tampon éjszaka is megbízható védelmet nyújt?
Nyugodt lehetsz, a tampon éjszaka is tiszta érzést és biztos védelmet biztosít, hiszen nem csúszik el, mint azok az óriási éjszakai betétek. Emellett biztosan nem fogsz azzal a fura érzéssel találkozni, mintha a folyadék „megindulna”, amikor felkelsz, hiszen a tampon közvetlenül a keletkezésénél szívja fel a folyadékot. Fontos tudni, hogy mielőtt lefekszel és közvetlenül amikor felkeltél (de mindenképpen 6-8 órán belül), cseréld ki a tampont. Éjszakára ugyanolyan méretű tampon használhatsz, mint napközben. Ilyenkor a vérzés intenzitása általában gyengébb.


5. Tudtad, hogy a szülést követően az első menstruáció jelentkezésekor a tampon már biztonsággal használható?
A szülés utáni első 6 hét kivételével, ha a menstruációs ciklus normalizálódott, nyugodtan vissza lehet térni a korábbi tamponhasználatra. Kevesen tudják, hogy a szülés megváltoztathatja a ciklust: általában a vérzés erősebb, és a menstruáció hosszabb lesz. Érdemes ezért több tamponméretet kipróbálni, amíg rátalálunk a megfelelőre. A tampon nem gátolja a menstruációs folyadék útját, mivel úgy működik, mint a szivacs. Felszívja a folyadékot, ha pedig megtelt, átengedi azt.  6. Tudtad, hogy a tampon használatával a menstruáció ideje alatti kellemetlen szagok jelentkezése is megelőzhető?
Sokan azt gondolják, hogy a menstruáció egyik természetes velejárója az azt kisérő kellemetlen szag is. Ez a kelletlen szag akkor jelentkezik, amikor a menstruációs folyadék távozik, a levegővel érintkezik és bomlásnak indul. A tampon használatával szerencsére ez könnyen elkerülhető, hiszen a tampon a testen belül szívja magába a nedvességet, így az nem kerül érintkezésbe a levegővel.






7. Tudtad, hogy a tampon egy 4000 éves találmány?
Ugye nem gondoltad volna, hogy már az ókori Egyiptomban is használtak a nők a tamponhoz hasonló eszközt, hogy menstruációjuk minél észrevehetetlenebb maradjon mások számára? Az „ókori” tampon papiruszba göngyölt vattaszerű anyagból készült. Ma már a tamponokat természetes alapú szálakból készítik, és szálfátyollal borítják, ami megkönnyíti a felheyezést és megakadályozza az elemi szálak leválását. Az egyiptomiak sok csillagászati és orvosi felfedezése mellett a tampon is kiállta az idők próbáját.


8. Tudtad, hogy a tampon mérete független a testalkattól?
A tampondobozon látható méretjelzések teljesen függetlenek a nők testalkatától. A megfelelő méret a vérzés erősségétől függ. A menstruáció első, erősebb napjain, amikor a folyadék 2/3-a távozik, érdemes kipróbálni az új, csavaros bordázatú o.b. tampont. A lényegesen hosszabb bordázat finoman a tampon köré csavarodik. Az új tampont úgy fejlesztették ki, hogy több folyadékot vezessen a tampon belsejébe. Az utolsó, gyengébb napokon a comfort tamponok használata ajánlott. A keskenyedő, lekerekített csúcsa, karcsú formája és selymesen sima felülete lehetővé teszi a tampon különösen gyengéd felhelyezésését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top