nlc.hu
Egyéb
Tampontippek

Tampontippek

A tamponhasználattal kapcsolatban is, mint minden egészségügyi kellékkel, akadhat egy-két tisztázandó kérdés. Ezeket válaszoljuk meg, mielõtt felmerülnek.




Cseréld rendszeresen a tampont. Hogy milyen gyakran kell, azt a menstruációs vérzésed erőssége és a használt tampon típusa/mérete fogja meghatározni. Az első, erősebb napokon előfordulhat, hogy 3-6 óránként kell cserélned, még a gyengébb napokon elegendő egy kisebb tampon is, melyet akár 6-8 órán keresztül is benn tarthatsz. Mindig a mestruációd erősségének megfelelő legkisebb méretű tampont válaszd.





Ne feledkezz meg a menstruáció végén az utolsó tampon eltávolításáról. Egy kis segítség, hogy eldönthesd, kell-e cserélned vagy sem: óvatosan húzd meg a kihúzószálat. A nedves külső borítású tampont lehet a legkönnyebben eltávolítani, amikor már megtelt. Ha ellenáll, akkor még bent tartható a fent ajánlott időtartamig.

Nyugodt lehetsz, a tampon éjszaka is tiszta érzést és biztos védelmet ad, hiszen nem csúszik el. Mielőtt lefekszel, és közvetlen miután felkeltél (de mindenképpen 6-8 órán belül) cseréld ki a tampont. Éjszakára ugyanolyan méretű tampont használhatsz, mint napközben. A tampon viselésének ideje potenciálisan hosszabb éjszaka, mint nappal, azonban fekvő testhelyzetben a vérzés erőssége általában gyengébb.

A tamponnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy menstruáció alatt is szabadon sportolhatsz és úszhatsz. Az izmok a tampont a helyén tartják, így nem mozdul el még erőteljes mozgáskor sem.







Így használd a tampont


1. Tépd le és távolítsd el a borítás kihúzószál felöli részét.

2. Húzd ki a kihúzószálat.

3. Mutatóujjadat a tampon végén lévő mélyedésbe téve vezesd be a hüvelynyílásba, miközben másik kezeddel szétnyitod a szeméremajkakat.

4. A tampont ferdén hátra és felfelé kell tolni, a legkisebb ellenállás irányába. Ha nem megy könnyen, változtasd meg kissé az irányt. Akkor van jó helyen, ha már egyáltalán nem érzed.







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top