nlc.hu
Egyéb
A globális felmelegedés elõnyei

A globális felmelegedés elõnyei

Hogy a sokat emlegetett globális felmelegedésnek lehet haszna is - ritkán kerül szóba. Tudós intézetek igyekeznek kiszámítani: mi lesz, ha olvadni kezd a jég, mi történik majd körülöttünk, például a növény- és állatvilágban. Úgy látszik, a sok negatív jelenség mellett akadhat kedvezõ fejlemény is.






  2  
Északnyugati átjáró

Az északnyugati átjáró fogalmát, ha más honnan nem, hát Kenneth Lui Roberts ugyanilyen című regényéből ismerjük. Nem egyszerűen a felfedezők, a hajósok kíváncsisága volt az, ami embereket hajtott évszázadokon át arra, hogy megtalálják az Atlanti-óceánból a Csendes-óceánba vezető utat, úgy, hogy ehhez ne kelljen délről megkerülniük csaknem egész Dél-Amerikát. De még a Panama-csatorna megépítése óta is majd’ 8 ezer kilométert takaríthat meg az a hajó, amely a hollandiai Rotterdamból a Japán Yokohamába, az északnyugati átjárón teszi meg az utat. Csakhogy ezt
a Kanadán át vezető víziutat előbb meg kellett találni.


Úttörő expedíciók







  3  
Az angol Sir John Franklin 1845-ben két hajóval vágott neki az ismeretlennek, valamennyi társával együtt ottveszett. A 132 tengerész közül máig is csak 36 holttestét találták meg, pedig 32 expedíció kutatta őket. Amundsen, a norvég sarkkutató volt az első, akinek 1903 és 1906 között sikerült átjutnia
a valóban létező átjárón, de neki is három esztendőre volt szüksége az út megtételéhez. Ez tudományos eredménynek persze nagyszerű volt, de kereskedelmi hajózási lehetőségnek nulla. Ma már jóformán az halad át a Kanada Sarkköröntúli vidékeit átszelő átjárón, alig néhány hét alatt, aki akar. És ez nem a technikának, a korszerű jégtörők létének köszönhető, hanem annak, hogy gyors olvadásnak indultak a sarki jegek.








  4  
Csökkenő jégréteg

1950 óta az északi Jeges-tengert borító jégréteg vastagsága csaknem a felére csökkent. A tudósok állítják, hogy egy-két évtizeden belül teljesen elolvadhat. Ez a globális felmelegedés következménye. Aminek vannak jó és lehetnek nagyon rossz oldalai is. Jó az, hogy a Kanadát átszelő északnyugati és a szibériai partokat szegélyező északkeleti átjárón megnyílhat a sok ezer kilométereket megtakarító hajózás, ami óriási anyagi előnyökkel kecsegtet.


Medvejaj







  5  
Szibéria mentén az ún. északi hajóúton az oroszok már évtizedek óta hajóznak Európa és Ázsia között, de csak költséges jégtörők, köztük atommeghajtásúak segítségével, és így is csak évente három hónapig.
A sarki tengerek déli fertályán élő jegesmedvék viszont rosszul viselik a jéggel borított tengerfelület csökkenését. Lefogynak, lassabban szaporodnak, számuk ijesztően csökken. Az egész emberiséget érintő probléma viszont az, hogy a sarki jégpáncél elolvadása negatív következményekkel járhat a más földrajzi térségek számára.


Vízúrság

Elképzelhető például, hogy az olvadt jég blokkolja a Golf-áramot, aminek következtében a brit szigeteken és Skandináviában vége szakad az enyhe teleknek. Az olvadás hatására megemelkedhet a világtengerek szintje. Ettől jelentős területek, szigetek, sőt szigetországok kerülhetnek víz alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top