Egyéb

Mellrák elleni diéta

Egy amerikai rákkutató csoport olyan speciális mellrákdiétát állított össze, amelyikkel megakadályozható a tumor kialakulása, illetve lerövidíti a gyógyulás idejét.

Ennek bemutatása mellett a következő összeállításban szó lesz a rák kialakulásának három fázisáról és a hozzájuk rendelt étkezésről is.





Első fázis – a tumor keletkezése

A testben folyamatosan szabadgyökök keletkeznek, amelyek könnyen sejtkárosodáshoz vezethetnek. A környezetből a tumor kialakulását segítő anyagok jutnak be a szervezetbe, amely feldolgozza azokat, így a sejtek örökítő anyagában károsodást okoznak. Bizonyos táplálékban megtalálható „elhárító vadászok” viszont úgy viselkednek, mint a vadászrepülők: lekapcsolják az ellenséget, azaz a sérült részeket.

Étkezési javaslat: rengeteg A- és C-vitamint vegyünk magunkhoz, ezek megtalálhatók a citrusfélékben, a paradicsomban, a sárgarépában. Szabadgyök-semlegesítőnek számít a fokhagyma, a brokkoli és a karfiol is, nyomban leépítik a sejtkárosítókat.






Második fázis – a ráksejt növekedése

A sejt elfajul és ellenőrizhetetlenül osztódni elkezd. A testazonos hormonok meggyorsítják a ráksejtek növekedését, és következményként kialakul a rák.

Étkezési javaslat: a halban és a lencsefélékben megtalálható omega-3 zsírsavak gátolják a tumor növekedését. A fitoösztrogének és a szójatermékek távol tartják a hormonokat a sejtektől.


Harmadik fázis – a tumor szétterjedése

A daganat gyorsan olyan helyzetbe kerül, hogy új vérereket hoz létre, amelyek segítségével megszerzi magának a táplálékot a szervezetből. Vámpírként támadja meg a környező szerveket, közben olyan növekedési faktorokat alakít ki, amelyek a saját szaporodását is meggyorsítják. Ilyenkor a rák elhatalmasodik a testben.
Étkezési javaslat: a kurkumában és a szőlőben található cox 2 anyagok sikeresen blokkolják a tumor növekedését. 







Csak hét nap

A tudomány ma már bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a megfelelő táplálkozás betegségeket előzhet meg, illetve gyógyíthat, hiszen egyre több bioaktív, a tumor kialakulását gátló anyagot fedeznek fel az élelmiszerekben. Az egyhetes diéta a legfontosabb rákellenes táplálékot tartalmazza, amelyek helyes kombinálása az egyik leghatásosabb fegyver a daganat ellen.


Hétfő

Reggeli: zöldtea, teljes kiőrlésű mazsolás péksütemény.
Tízórai: fél banánból, fél pohár zsírszegény tejből és egy evőkanál zabpehelyből készített turmix. Ízesítésként adjunk hozzá vaníliás cukrot!
Ebéd: krumplileves, apróra vágott zsázsával és petrezselyemmel.
Uzsonna: piros szőlő.
Vacsora: tonhal paradicsommal, teljes kiőrlésű kenyérrel.

Kedd

Reggeli: almás, zabpelyhes müzli.
Tízórai: aszalt szilva és sárgabarack.
Ebéd: indiai csirke hántolatlan rizzsel. A csirkemellet olívaolajban átsütjük, paradicsomot, hagymát és borsot adunk hozzá. Kurkumával ízesítjük.
Uzsonna: gyümölcssaláta.
Vacsora: sárgadinnye sonkával.

Szerda

Reggeli:
teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, kevés vajjal és citromlével.
Tízórai: vaníliás szójatej.
Ebéd: zöldséges omlett teljes kiőrlésű kenyérrel. A zöldségek: apróra vágott póréhagyma, sárgarépa, paradicsom, cukkini.
Uzsonna: zsírszegény joghurt.
Vacsora: szardínia zöldsalátával.

Csütörtök

Reggeli:
lenmagos, búzacsírás müzli.
Tízórai: epres tejturmix.
Ebéd: brokkoli- és karfiol-krémleves apróra vágott petrezselyemmel. Hozzá párolt nyelvhal, vagy fogas póréhagymával és gyömbéres sárgarépával.
Uzsonna: kefir.
Vacsora: mozzarella paradicsommal és olívaolajjal.

Péntek

Reggeli: teljes kiőrlésű zabpehely és narancslé.
Tízórai: zsírszegény epres joghurt.
Ebéd: Chili con carne tofu húspótlóval. Vagy: kétféle babot, kukoricát, chilit és fűszereket használva elkészített főzelék szójafasírttal.
Uzsonna: banán.
Vacsora: bazsalikomos paradicsom-krémleves.

Szombat

Reggeli: főtt tojás, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs.
Tízórai: szójatej.
Ebéd: főtt karfiol spenótszószban, utána szőlős rétes.
Uzsonna: papája.
Vacsora: kínai egytálétel csirkével, szójacsírával, zöld és piros színű paprikával, kesudióval.
Desszert: eper.

Vasárnap

Reggeli: müzli friss gyümölcsökkel.
Tízórai: sárgarépa.
Ebéd: lazac- vagy fogasfilé párolt brokkolival és paradicsommal. Hozzá sült tofu.
Desszert: gyümölcssaláta eperrel, málnával, áfonyával.
Uzsonna: vaníliás szójatej.
Vacsora: hering, fóliában sült krumplival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top