Egyéb

A mindennapos intim higiénia

Az egészséges élethez elengedhetetlen a megfelelõ tisztálkodás. Testünk minden része alapos és kíméletes tisztítást igényel - intim testrészeink sérülékenysége pedig különös gondoskodást kíván.

A helyes intim tisztálkodás

A mindennapok során gyakran kerülünk olyan helyzetbe – szexuális együttlét alkalmával, a menstruáció alatt, vagy egy izzasztó edzés után -, mikor az intim területek különösen ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Ilyenkor még gondosabb odafigyelést kívánnak. Túl szoros, nem megfelelően szellőző fehérneműk használatakor szintén fokozottabb a veszély a savköpeny gyengülésére, és egyes kellemetlen tünetek, betegségek kialakulására.


Sokan nem tudják, hogy a női intim területek ápolására az átlagos – lúgos vegyhatású – szappanok és tusfürdők nem alkalmasak. Ezek a  készítmények veszélyeztethetik a savas kémhatású hüvelyflóra egyensúlyát. Az intim területeken az igazi megoldást olyan semleges vegyhatású (pH 5-5,4) tisztálkodószerek használata jelenti, melyek megóvják és erősítik a sérülékeny testrészek savköpenyét.


Az ajánlott készítmények

A savköpeny védelme és regenerálódása nagyon fontos az intim testrészek megfelelő védettségének biztosításában és a külvilágból leselkedő kórokozók ellen. Ehhez mindenképpen olyan intim higiénés tisztálkodószerek mindennapos használata ajánlott, amelyek nem károsítják, hanem inkább erősítik a természetes védekezés részét képező savköpenyt. Ennek védelmére a tejsavtartalmú készítmények a legmegfelelőbbek.

Ezek a készítmények természetes úton erősítik a hüvely védekező rendszerét: a folyamat egy fontos elemét, a tejsavat pótolják. Ezzel elősegítik a hüvelyi pH savas irányba rendeződését, s ez kedvező táptalajt biztosít a jótékony hatású Lactobacillus szaporodásához. Az emelkedő mennyiségű tejsavbaktérium egyre több tejsavat tud termelni, amely tovább erősíti a hüvely savas pH-ját – így természetes módon tudtunk beavatkozni a hüvely saját védekező rendszerébe.


Intim mosakodó gélek és az irrigáló folyadék

A szappanmentes mosakodó géleket minden nő használhatja – a mindennapos tisztálkodás részeként –
a hüvely és környékének tisztítására és ápolására, a hagyományos (lúgos) szappanok helyett (és nem mellett!). Az intim higiéniás folyadékok tejsavat tartalmazó készítmények, melyek belső irrigálásra készültek. Ezek igen savas, 3,5-ös pH-jú folyadékok, melyek szintén a hüvely természetes védekező mechanizmusait segítenek helyreállítani. Használatukhoz egy külön irrigátor (intim zuhany) készülék kapható. A készítmények a legtöbb esetben koncentrátumok, ezért csak higítva alkalmazhatók – feltétlenül olvassuk el a használati utasítást!

Az intim higiéniát nemcsak külsőleg, de belsőleg is tanácsos alkalmaznunk – erre szolgál az irrigáló folyadék. Alkalmazása leginkább speciális esetekben – például antibiotikum vagy hormonális fogamzásgátló tabletta szedése mellett, illetve a menopauza időszakában javasolt. Emellett enyhe panaszok jelentkezése esetén is megpróbálhatjuk így kikúrálni magunkat, de komolyabb, illetve nem gyógyuló bajokkal mindenképpen a nőgyógyász szakorvos felkeresése javasolt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top