nlc.hu
Egyéb
Húsvéti koszorú

Húsvéti koszorú

Csinos lakásdíszt varázsolhatunk az otthon összegyûjtött hulladékanyagokból - nem kell hozzá más, csak némi újságpapír, vízfesték és színes szalagok, maradék ruhaanyagok...





Szükséges anyagok


  • 8 db nagyobb papírmasé tojás
  • 12 db kisebb papírmasé tojás
  • akrilfesték vagy tempera (fehér és színes)
  • mohapárna (esetleg zöld filcanyag) vagy mohakoszorú
  • színes ajándékszalagok
  • ecset, kés, zsinórok






    A papírmasé tojás készítése


    A papírmasé készítése nem túl bonyolult feladat, ráadásul bármit készíthetünk ezzel a módszerrel, akár húsvéti tojást is. Ennek nagy előnye a fújt tojással szemben, hogy nem törik össze, mégha a falhoz dobjuk akkor sem, de rá ne lépjünk.

    Szükséges anyagok: sok-sok újságpapír, folyékony ragasztó, egy tál (amiben összekeverjük a kettőt, hurkapálcika vagy régi fakanál (keverőnek).

    Az újságpapírokat apró darabokra tépkedjük, kb. 1 négyzetcentiméternyi kockákra. Miután két napilapnyi – kinek mennyire van szüksége – oldalt szétszabdaltunk ezzel a módszerrel, a papírcsipetkéket beletesszük egy tálba (ez olyan edény legyen, amit étkezésnél nem használunk!).
    A papírkákra ráöntjük a ragasztót, majd elkeverjük őket úgy, hogy olyan elegyet képezzünk, amit ráhelyezhetünk egy formára. A mi esetünkben ez a forma egy tojás, amit előzőleg megfőztünk, hogy bevonás közben ne törjön össze.
    A papír-ragasztó pépet egyenletesen rákenjük a tojás felére, majd kis ideig rajtahagyjuk száradni. Miután leemelhető a fél tojásforma, a tojás másik felét is bevonjuk, végül összeillesztjük a párokat, és ragasztóval egymáshoz rögzítjük őket. Kisebb tojásokat is készíthetünk, például puha, jól gyűrhető papírból kis tojásformát gyúrunk, a kapott mintát a fent leírt módon bevonjuk, így teszünk szert kisebb tojásokra. Ezeket a hímeseket színezés után önmagukban is ajándékozhatjuk a locsolóknak.






    A koszorú készítése


    A koszorúhoz használt papírmasétojásokat ( képen 5 db ) hagyjuk félbevágva, fessük be fehérre, majd rajzoljunk tetszőleges mintát a tojásra. Hagyjuk megszáradni. Az üres részekre ecsettel vigyünk fel színanyagot. Fessük be az egész tojást valamilyen színnel, s miután megszáradt, díszítsük pl. ezüst motívumokkal. Különösen szép lesz, ha a különböző színeket és az ezüstöt variáljuk. Nyugodtan engedjük szabadjára fantáziánkat.
    Ezután készítsünk papírból alapkört a koszorúnak, és fedjük be mohával (esetleg filccel), vagy használjunk készen kapható mohakoszorút. A nagy fél tojásokat ragasszuk arányosan a koszorúra, alul hagyjunk ki egy nagyobb részt a masni számára. Az üres helyeket töltsük ki az előzőleg megfestett, kis és nagy tojásokkal. A szalagokból készítsünk egy tetszetős bokrétát, s rögzítsük a koszorú aljára. Erősítsünk zsinórt a körív hátoldalára, ennek segítségével akaszthatjuk fel a koszorút.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top