Egyéb

Napra nézõ

Több mint száz évvel ezelõtt padlásszobában lakni hírnévrõl álmodó festõk, világmegváltó terveket szövõ diákok és jobb sorsra érdemes literátorok privilégiuma volt. Tisztes polgárember nem költözött közvetlenül a tetõ alá.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Idővel egyre többen találták vonzónak a tetőtér kínálta adottságokat, az égre nyíló ablakokat, a szokatlan térszerkezetet és a panorámát. Odafent lakni tehát már régóta nem a bohémek kiváltsága. Vendéglátónk egyik vállalkozásának szakemberei bontották, majd építették újjá azt a társasházat, melynek tetőterébe ő maga is beleszeretett. Ezért úgy döntött, hogy a cívisház padlásterének egyik hetvenöt négyzetméteres lakását kényelmes otthonná alakítja a maga számára.
Ami első pillantásra érdekessé teszi a tereket, az a fények különös játéka. Itt tartózkodásunk ideje alatt ugyanis az időjárás meglehetősen zord arcát mutatta, a nagyméretű, Velux tetősíkablakoknak és a sárga falaknak köszönhetően azonban szüntelenül úgy éreztük, hogy süt a nap. Amikor pedig valóban kiderült az ég, árnyékolót kellett használni, mert szinte vakított a fény.
Ugyancsak különös, jó adottsága a lakásnak, hogy a tető magassága miatt kétszintessé lehetett alakítani, így a hálószoba és a hozzá tartozó fürdőszoba a felső traktusba kerülhetett.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Az alsó szinten egy légtérben található az előszoba, a konyha, az étkező, a nappali és a vendégek számára fenntartott fürdő. Mivel a különböző funkciók tagolását burkolatokkal, bútorokkal sikerült megoldani, ajtóra egyedül az alsó szint fürdőszobájánál volt szükség.
Az emeletre lebegő, korlát nélküli falépcső vezet. A hálószoba falai – akárcsak a lenti lakótéré – sárgák, ehhez jól illenek a természetes anyagok, a nyersfa hajópadló, a mennyezet fagerendái, a lenvászon ágyterítő és a derékmagasságú, téglából épített parapetfal, mely nemcsak praktikus rakodófelület, hanem így, vakolat nélkül dísze is a helyiségnek. A meleg, rusztikus hangulatról a kiegészítők, a falikarok, a régi varrógép, az egzotikus mécsestartók gondoskodnak. A háló leglátványosabb része a falméretű tolóajtó, mely a húsz négyzetméteres teraszra vezet.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A fürdőt mahagóni- és kovácsoltvas kiegészítők uralják. A mosdót egyedileg készített, kovácsoltvas állvány tartja, és a tükröt is vaskeretbe foglalták. A zuhanyozó nem fülkében, hanem szabadon áll a sarokban, tálcáját a padlóba süllyesztették, és mozaikcsempe díszíti.
A tágas konyhába letisztult vonalú, nyersszínű Ikea bútor került, melyet színben és stílusban is látványosan kiegészít a rusztikus hatású, kisméretű csempékből készült falburkolat. A konyhapadlót fával fedték. Ezt a natúr hajópadlót használták a lakásban mindenhol, csupán a két fürdő és az előszoba kaptak hidegburkolatot. A sárga falak és a semleges színű textíliák szintén vissza-visszaköszönnek. ..

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top