nlc.hu
#Együtt az úton

Kirándulás Magyarországon gyerekkel

3 kis magyar település, amit a gyerekek is imádnak

Aki családostul szeretne kicsit elbújni a világ elől idehaza, de nem tudja, merre induljon el, annak most mutatunk három kis települést, ahol színes kifestőbe illenek a házak, a levegő szédítően tiszta, a környéken pedig se szeri, se száma a természetközeli gyerekprogramoknak.

Sarród

A Győr-Moson-Sopron megyei kis kis település közvetlenül Fertőd mellett terül el, egy karnyújtásnyira a Fertő-Hanság Nemzeti Parktól és az osztrák határtól (Pomogytól). Pár kilométerre található a Fertő tó is, ami egykoron a sarródi házak kertjeinek aljáig ért, a tó azonban visszahúzódott, az emberek pedig művelés alá fogták a területet. Sarród története hosszú múltra tekint vissza, régészeti leletek bizonyítják, ember lakta terület volt már a kőkorszakban is. A falut egy 1313-as oklevél is megemlíti, később saját pecsétje is lett. Valószínűsítik, hogy a község végvár lehetett, a mocsaras környék tette alkalmassá a feladatra. A település később nemcsak a Rákóczi-szabadságharcot, de a pestist is megszenvedte, a francia megszállás idején hadiadót fizetett Napóleon seregeinek. A település története szorosan összeforrt az Eszterházyakkal is. A környéken a halászat mellett náddal kereskedtek, gabonát termesztettek, állatokat tartottak, a ‘30-as években pedig híres volt a falu dohánya, a gyékény- és kosárfonás is. A bájos kis történelmi település ma rengeteg látogatót vonz, kerékpárosok, zarándokok, túrázók és átutazók állnak meg itt, hogy bejárják a település nevezetességeit, templomait, erdei iskoláját, a tájházat, a Kócsagvárat, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park lápvilágát, ahol hosszú kilométereken keresztül szabályosan megelevenedik a biológia tankönyv.

Megnézem
Összes kép (20)

Pityerszer

Egészen biztosan nem fog csalódni az sem, aki az Őrség felé veszi az irányt, mihelyst letér az ember a monoton főutakról, megváltozik a táj, élénkebbek lesznek a színek, frissebb a levegő, és egymást váltják a mesésebbnél mesésebb települések, ahol legszívesebben azonnal letelepedne az ember. A környék egyik legkedvesebb pontja a Pityerszer nevet viselő skanzen, ahol mind a mai napig állnak azok az épületek, amelyeket az 1700-as években építettek. Aki ide ellátogat, zsúpfedeles boronaházakat, döngölt padlót, kémény nélküli tűzhelyeket, sárral tapasztott faházakat és téglából emelt istállókat talál, amik egy régi kor történetéről mesélnek. A célállomás kicsiknek és nagyoknak is érdekes program, autóval és kerékpárral is sokan érkeznek ide, hogy aztán felfedezzék a környék túraútvonalait, kilátóit, tanösvényeit, a környékbeli településeket, vagy csak letelepedjenek a Pityerke játszótéren, ahonnan a gyerekeket elcsábítani csak nagyon nehezen lehet.

Megnézem
Összes kép (22)

Fertőrákos

A Győr-Moson-Sopron megyei Fertőrákos közvetlenül az osztrák határ mellett fekszik, szó szerint körülöleli a természet, a Fertő-Hanság Nemzeti Park látképe, a Fertő tó élővilága, és a soproni borvidék mesés szőlői. A település mind a mai napig rengeteg történeti és művészeti emléket őriz, a házak egy része pedig műemlék. A települést először 1199-ben, Racus néven említik, míg 1457-ben a Krewspach, később a Kroisbach nevet viselte. Az 1880-as magyar népszámlálás során kiderült, hogy a község mintegy kilencven százaléka német nemzetiségű. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy az 1921-es soproni népszavazáson egyike volt azoknak a településeknek, ahol úgy döntöttek, Ausztriához csatlakoznak. Az ékszerdoboz-szerű település korábban a Fertő tó miatt fogadott rengeteg turistát, és bár a tóhoz ma eljutni az ott zajló beruházások miatt nem lehet, a település ma is sok kíváncsi átutazót vonz. Például a Kőfejtő a kicsiknek és a szüleinek is nagy élmény, ahol változatos programokkal várják a vendégeket. A község két határátkelőhellyel is rendelkezik, autóval Szentmargitbányán keresztül lehet átjutni Ausztriába, míg gyalogszerrel és kerékpárral Fertőmeggyesen keresztül.

Megnézem
Összes kép (28)
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top