Rengetegen fogyasztanak reggelire tojást, rántotta, tükörtojás vagy omlett formájában, azonban legalább ennyi tévhit is kering ekörül az alapvető élelmiszer körül, mivel sokan úgy tartják, hogy nagyon megdobja az ember koleszterinszintjét. Lássuk, mi az igazság!
A tojásoknak nagyon jó a fehérje-, és zsírprofilja, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásuk után sokáig nem leszünk éhesek, így elkerülhetjük, hogy a munkahelyre beérve azonnal valami nassolnivaló után kelljen néznünk. Emellett a fogyásban is aktívan segít: kutatások igazolták, hogy azok, akik reggelire tojást fogyasztanak, nagyobb eséllyel fogynak, mint azok, akik valamilyen péksüteménnyel indítják a napot.
A tojás emellett rendkívül gazdag fehérjeforrás és a szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen aminosavakból is komoly mennyiséget tartalmaz. A tojás ráadásul – például a vörös húshoz viszonyítva – rendkívül olcsó, ez talán a legköltséghatékonyabb megoldás, ha fehérjét szeretnénk bevinni a szervezetünkbe.
Ami pedig a rettegett koleszterint illeti: tény, hogy a tojásban rengeteg van belőle, azonban a tudomány azóta már megdöntötte azt a tézist, hogy a vérünk koleszterinszintjét az elfogyasztott ételek koleszterintartalma befolyásolná. Vagyis nincs ok aggodalomra, a tojás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Segít azonban a szellemi frissesség fenntartásában, a benne található kolin nevű tápanyag ugyanis stimulálja az agy fejlődését és zavartalan működését, emellett a tudomány talált már összefüggést a vegyület és a jól működő memória, valamint a koncentráció között is.
Kevésbé ismert a tojással kapcsolatban, hogy a benne található antioxidánsok segítenek megvédeni a szemünket az UV-fény káros hatásaitól, illetve az időskori szürkehályog kialakulásától is.