Élelmiszer detektív

Tényleg úgy kell reggelizni, mint egy király?

Lássuk, mi az igazság emögött a régi bölcsesség mögött.

„Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus” – olvasóink közül bizonyára sokan hallották már ezt a közmondással felérő bölcsességet, amely a napi kalóriabevitel szabályozásának egy rendkívül egyszerű, egyben rendkívül okos módja.

Bár a táplálkozási szakértők közül sokan állítják, hogy egy-egy nagy étkezés helyett naponta több, kisebb adag elfogasztásával járunk a legjobban, a legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy, ha részben is, de mégis a dédiéknek lehetett igaza ezzel kapcsolatban.

Az amerikai Physicians Committee nevű non-profit szervezet által elvégzett kutatásban több mint ötvenezer ember étkezési szokásait elemezték és azt találták, hogy az egészséges felnőtteknél a ritkább étkezések bizonyultak előnyösebbnek, ha pedig a legtöbbet a nap kezdetén fogyasztjuk, sikeresen meggátolhatjuk a pluszkilók megjelenését a mérlegen. Persze, ehhez arra van szükség, hogy valóban betartsuk a játékszabályokat és a fő étkezések között ne nassolgassunk lehetőleg semmit.

Valóban úgy kell reggelizni, ahogy a királyok?

A kiadós reggeli segít beindítani a napot és megakadályozza, hogy felugorjanak ránk a pluszkilók (Fotó: Getty Images)

A The Journal of Nutrition szakfolyóiratban megjelent kutatási anyag szerint a kiadós reggelit követően 5-6 óra múlva ebédeljünk, majd ezután, ha kibírjuk, lehetőleg egyáltalán ne vacsorázzunk, vagy ha igen, legfeljebb valami nagyon könnyű fogást. A kutatásból ugyanis az derült ki, hogy ha az ebéd és a reggeli között eltelő, körülbelül 18 órában nem eszünk semmit, ez a leghatékonyabb módja a hízás elkerülésének.
A kutatás rendkívül alapos volt: összesen 50 660, 30 évnél idősebb ember táplálkozási szokásait követték hét éven keresztül, figyelembe véve az étkezéseik között eltelt időt és az egyes adagok méretét, mindezt összevetve a részt vevők testtömegindexével (BMI).

Az eredmények szerint a BMI-érték azoknál csökkent a legjobban, akik alaposan bereggeliztek, aztán napközben ritkábban ettek bármit is, míg azoknál, akik egy nap több mint háromszor ültek asztalhoz, a legnagyobb étkezésük pedig a nap második felében (este hat után) volt esedékes, a legnagyobb BMI-növekedést észlelték.

A kutatást vezető dr. Hana Kahleova rámutatott, hogy a testünk belső órája a különféle hormonok termelésére is hatással van. Például a legtöbb inzuluint is reggel választja ki a hasnyálmirigyünk, ezért a legtöbb szénhidrátot reggel érdemes bevinni a szervezetünkbe.

A vacsora elhagyása is hatékony módszer, ha a súlycsökkentés a célunk: azoknál, akik háromnál kevesebbszer étkeztek egy nap, és akiknél a legtöbb idő telt el a második étkezés és a másnapi reggeli között, hatalmas BMI-csökkenést lehetett megfigyelni.

A kutatók szerint a legegészségesebb tehát, ha kiadós reggelivel indítjuk a napot, ezt egy átlagos ebéd követi, este pedig már lehetőleg nem eszünk semmit, vagy legfeljebb nagyon-nagyon keveset.

Ehhez az is hozzájárul, hogy egy nagyobb adag étel megemésztéséhez a szervezetünk több kalóriát használ fel, mintha több kis adaggal lenne dolga. Vagyis, ha egyszerre eszünk meg 2000 kalóriát, kisebb az esélye, hogy hízzunk tőle, mintha ugyanennyit több kisebb étkezésre fogyasztanánk el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top