Élet a babával
Szponzorált tartalom

Így befolyásolja az apa hozzáállása a gyerek fejlődését

A szoros apa-gyerek kapcsolat nemcsak az egész család életminőségére van hatással, hanem a gyerek képességeit is befolyásolja.

Azzal mindenki tisztában van, hogy az anyáknak elsődleges szerepük van a kisgyerekek életében. Azt viszont még a tudósok is csak mostanában kezdik feltárni, hogy az apák mekkora hatással vannak gyerekük fejlődésére. Úgy tűnik, jóval nagyobbal annál, mint amit eddig gondoltunk, nem pusztán egy hasznos, de „opcionális extráról” van szó.

Különösen a gyerek életének korai szakaszában kulcsfontosságú, hogyan és mennyit foglalkozik vele az apja. Az első ezer nap a legkritikusabb a picik agyának fejlődése szempontjából, az apáknak pedig nagyon fontos szerepük van ebben a folyamatban. Ha a megszületésétől kezdve szereti, védelmezi a gyerekét, és foglalkozik vele, a baba agyában olyan folyamatok indulnak el, amelyek meghatározóak a jövője során.

Egy 2017-es ausztrál kutatás megállapította: ha szoros, kötődő kapcsolat alakul ki az apa és a gyerek között, akkor az egész család jólléte sokat javul. Ennek igaz az ellenkezője is: apa-gyerek kötődés nélkül jóval gyakrabban merülnek fel problémák a családban.

Az apák hatása már egészen kicsi korban kimutatható a gyerekek fejlődésében. A kutatók megnézték, hogy az apák milyen kapcsolatban vannak a 3 hónapos gyerekükkel, mennyit foglalkoznak, játszanak vele. A 20 hónappal későbbi vizsgálatokból kiderült, hogy a legelkötelezettebb és leginteraktívabb édesapák gyerekei jobban teljesítettek a kognitív teszteken.

Ez egyértelmű üzenet a friss apáknak, hogy vonják be magukat a gyerekekkel kapcsolatos dolgokba. Játsszanak velük, etessék őket, olvassanak nekik, beszélgessenek, énekeljenek, akár már nagyon kicsi korban is. Ebből nemcsak a gyerek profitál, hanem az egész család.

Ahogy az apák kapcsolata egyre jobb lesz a gyerekükkel, ők is könnyebben megbarátkoznak az új szereppel, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak. Ez pedig további előnyökkel jár. Kimutatták, hogy azok a kétéves gyerekek teljesítettek jobban a koncentráció, a problémamegoldás, a nyelvi és szociális készségek terén, akiknek az apja érzékenyen, nyugodtan, kevésbé aggódóan viselkedett a velük.

Miután bemutattuk, miért is fontos az erős apa-gyerek kapcsolat, adunk pár tippet is az apáknak a megvalósításhoz.

  • Már a párod terhessége idején kezdj el kapcsolatot kialakítani a gyerekeddel. Légy ott a vizsgálatoknál, beszélj hozzá, és persze legyél jelen a szülésnél.
  • Próbáld meg pontosan azonosítani a gyerek reakcióit kicsi korától kezdve, és ezekre válaszolj tudatosan. Ha ezeket jól és jó időben teszed, a gyerek azt érzi, biztonságban van, törődnek vele, és erősödik a kapcsolatotok.
  • A játék a tanulás legtermészetesebb módja. Játssz vele minél többet, így nemcsak láthatod, hanem a részese is lehetsz annak, hogyan nő fel.
  • Az anyáknál magától értetődő a fizikai érintkezés a gyerekkel, de azért az apáknak sem lehetetlen ezt kivitelezniük. Az ölelés és a csiklandozás jó és rossz időkben is beválik.
  • Figyelj magadra! Ha testileg vagy lelkileg nem érzed magad jól, valószínűleg erőn felülinek fogod érezni, hogy a gyereked fejlődésével foglalkozz. Vizsgáltasd ki magad, kérj segítséget, ha kell, így az egész család jól jár.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top