Életmód

Barlangászat

Ha számodra még új ez a sport, de szeretnél többet megtudni róla, olvasd el ezt a kis kérdezz-feleleket és reméljük te is, rájössz, milyen nagyszerû formája ez az idõtöltésnek.

  • Mi az a barlangászat?



    Alapvetően a barlangok felfedezése. Az nem számít, hogy esetleg valaki más már korábban felfedezte azt a barlangot, ahová bemerészkedsz, a lényeg az, hogy te magad először vagy ott. Általában a barlangászok csoportosan indulnak egy-egy ilyen felfedezőútra.

  • Miért járnak az emberek barlangászni?



    Ez a sport a különböző emberek számára mást és mást jelent. Egyesek csak ki akarnak szakadni egy időre a szürke hétköznapokból, míg másoknak lehet az egész egy mókás testgyakorlás. A barlangászat vonzó vonásai még az SRT, a mászás, a búvárkodás, a fotózás, vagy a festés (!) is. Minden az adott egyéntől függ, de általánosságban elmondható, hogy nagyon hasznos időtöltés mindazok számára, akik részt vesznek ebben a sportban. 

    •   Milyen fajta barlangok vannak?



    Rengetegféle. Vízszintes, függőleges, elárasztott, száraz, forró, hideg, nyirkos, huzatos, sáros, homokos és még lehetne folytatni. A barlangok sokszínűsége egyszerűen határtalan.

  • Mennyire kell felkészülnöm egy túrára?



    Ajánlatos minél jobban. Rengeteg olyan vonása van a barlangászatnak, amivel eddig nem valószínű, hogy találkoztál. A felkészülés azonban azt is jelenti, hogy megtanulod, hogyan kell megfelelő módon viselkedni szokatlan környezetben és azt is, hogy felfedezés közben hogyan kell megóvni a természeti értékeket.

  • Milyen felszerelésre van szükségem?



    Az alapfelszerelés általában magában foglal valamilyen vastag anyagból (általában Cordura, vagy PVC) készült felsőruházatot és egy alsóruhát a test melegen tartására. Szükség van továbbá egy pár strapabíró csizmára, sisakra és valamilyen világítóeszközre. Sok barlangász visel könyök- és térdvédőket is. Ha nedves barlangba készülünk, a megfelelő vízálló ruha elengedhetetlen. Szükség lehet olyan dolgokra is, mint a kötél, vagy búvárfelszerelés, hogy a különböző akadályokat le tudd küzdeni.

  • Teljesen átázom majd, és fázni fogok, ugye? 

    Igen. Ez része a mókának, bár ezt elsőre elég nehéz elhinni. A megfelelő ruházatban könnyű szárazon maradni még egy teljes víz alá merülés után is. A modern alsóruhák nagyon gyorsan felmelegítik a testet és a külső ruha is hihetetlenül gyorsan szárad, ha mozgásban vagy. A vízálló ruha nagyon jól véd a hideg víz ellen, de könnyen megfázhatsz, ha nem mozogsz folyamatosan.

  • Veszélyes sport a barlangászat?



    Az újságok és a TV nagyon rossz fényben tünteti fel ezt a sportot egy-egy baleset után (ami valójában nagyon ritka dolog). Az igazság az, hogy rengeteg ember jár rendszeresen barlangászni és mindenki nagyon, élvezi. A megfelelő kiképzés és egy kis józan ész birtokában nem történhet baj. Sok barlangász tagja úgynevezett mentőcsapatoknak is, és így vigyáznak egymásra. Egy ilyen mentés jelentheti azt, hogy keresést indítanak egy eltévedt csapat után, vagy segítenek azoknak, akik elfáradtak egy hosszabb túra során. Nagyon ritkán történik ennél komolyabb dolog.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top