Életmód

Töltött galamb vagy született atléta

Ha az elsõ pár hét edzéssel való ismerkedés után is ugyanazt az edzéstervet követed, amit a barátnõd, pedig te 190 cm vagy és negyven kiló, õ pedig pont fordítva, 140 cm és kilencven kiló, akkor van egy kis bibi.

Biztos hallottad a mondást: kinek a pap, kinek a papné, csak nem gondoltál arra, hogy ez az edzésre is igaz. Az egyes emberek jelentősen különböznek egymástól, s amíg a génmanipuláció gyerekcipőben topog, egy darabig különbözni is fognak. Addig is ismerd meg önmagad! Milyen típushoz tartozol, ennek megfelelően hogyan mozogj, miket egyél? Alkatilag három különböző csoportot szoktunk elkülöníteni:

1. Ektomorf vagy, ha minden barátnőd utál, hogy neked bezzeg nem kell fogyóznod, anélkül is sovány vagy, bármennyit eszel, Te azonban elégedettebb lennél, ha édesanyád nem csapná minduntalan össze a két kezét: – Te Jó Isten, de gebe vagy, eszel te rendesen?-, ha néhol gömbölyödnél, a vérnyomásod a kilencedik kávé előtt is egy élő emberhez tenne hasonlatossá, és ha kezed-lábad nem lenne olyan jeges, hogy a barátodhoz egy óra szauna után érhetsz csak hozzá.



2. Endomorf vagy, ha édesanyád töltött galambhoz hasonlít, ha a társkereső hirdetésben az asszonyosan telt rovatot kell beikszelned, és bár a közérzeteddel, vérkeringéseddel hiba nincs, az ételekkel egyből a hasadnál és a fenekednél tömhetnéd ki a ruhádat, úgyis mind oda megy. Más szóval piknikusnak is hívnak. Aggodalomra ok nincs, alakod könnyen formálható (sajnos minden irányba).

3. Mezomorf, avagy atlétikus típus vagy, ha szélesek a vállaid, keskeny a csípőd, lapos a hasad, kiváló és könnyen fejleszthető az izomzatod, a vérkeringéseddel hiba nincs, tehát te vagy a legek legje, a potenciális bajnoksportoló, akinek tökéletes még az emésztése is, így minden edzők álma. Mégis gond van az alakoddal? Akkor bizony lusta vagy! Ne merészelj a barátnőid előtt panaszkodni, mert nekik kb. ötvenszer olyan nehéz formába lendülniük, mint neked.

Ezek a típusok nem különülnek el egymástól homlokegyenest, de el kell döntened, hova tartozol, ahhoz, hogy ennek megfelelő edzés- és étrendet alakíts ki. Mindkettő terén kérd ki szakember segítségét, azonban elöljáróban annyit nem árt, ha tudsz, hogy a gyakorlatok jellegüket tekintve általában megoszlanak erősítő vagy tömegnövelő gyakorlatokra, valamint szálkásító, formázó gyakorlatokra. Általában az előbbiekre a kevesebb ismétlésszám és nagyobb súlyok a jellemzőek, míg a másodikra fordítva, tehát kisebb súlyokkal végrehajtott nagyobb ismétlésszámok.

Mik azok az ismérvek, amik általános érvényűek edzés során?

• Edzőruhád legyen praktikus!

• Az edzés elején kötelező a bemelegítés, végén pedig a levezetés.

• Edzés után nem árt némi kis nyújtás, ha nem akarsz olyan merev és göcsörtös lenni, mint Popey.

• A szervezeted kb. 20-30 perc folyamatos mozgás után kezd el zsírt égetni, úgyhogy a lánynak a TV-ben nem biztos, hogy tényleg napi öt perc mozgástól ilyen a hasa.

A testépítés minden sport alapja. Izoláltan megdolgozza azokat az izmokat, amelyekre a mindennapokban szükséged van, és kezelésbe veszi azokat is, amiket elhanyagolsz, mindazonáltal a tágabb értelemben vett testépítésbe sok minden más is tartozik. A változatosság gyönyörködtet. Sőt, része a testépítésnek a tervszerű táplálkozás és a pihenés is. Élvezd a mozgást, érezd jól magad, a többi megy magától!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top