Életmód

Nehezebb lesz ösztöndíjjal utazni

Az idei tanévben kisebb lesz az esélye a külföldre áhítozó egyetemistáknak - az Erasmus-program idei keretösszege ugyanis felére csökkent, és ezért kevesebben utazhatnak ösztöndíjjal, mint a tavalyi évben.




Az ide évre szánt keret alig több, mint kétmillió euró, amely becslések szerint mindössze ezer-ezerkétszáz diák utazásához lesz elegendő – szemben a tavalyi kétezerrel. Becslések szerint a világ különböző országaiban évente mintegy ötezer magyar ösztöndíjas fordul meg, ami európai viszonylatban nem számít rossznak. Jelentős csökkenésnek számít tehát az a 800-900 hallgató, amennyivel kevesebben jutnak ki a külhoni egyetemekre. Kiskapuk nincsenek, máshol spórolni nem lehet, mivel a hallgatóknak fizetendő ösztöndíj havi összege nem lehet kevesebb 190-500 eurónál, így aztán nincs más út, mint a kiutazók számának csökkentése. Ez pedig még inkább meg nehezíti az ösztöndíjra pályázók dolgát, hiszen így még élesebb a küzdelem az ösztöndíjra és a külföldre vágyók között.





Az 1997. óta működő Erasmus-program – melyen keresztül a hallgatók az Európai Unió tizenöt tagállamának egyetemeire pályázhatnak – keretösszege azért csökkent csaknem felére (3,8 millió euróról 2 millióra), mert megszűnt az a PHARE-támogatás, amelyet Magyarország a program beindításához az első három évben kapott. Az oktatási tárca ezért a szociálisan hátrányos helyzetű diákok utaztatásához százmillió forintos kiegészítő céltámogatást nyújtott.





A Tempus Közalapítvány hangolja össze a Közép- és Kelet-Európa tizenegy országába utaztató CEEPUS-, valamint az európai uniós országok Leonardo da Vinci-programjait is. Az előbbi ösztöndíját tavaly 338-an, utóbbiét 70-en nyerték el (ezeket a programokat azonban nem érinti a mostani korlátozás). A Magyar Ösztöndíj Bizottság segítségével évente mintegy ezer ösztöndíjast utazhat külföldre, de több nagykövetség és alapítvány is szervez ösztöndíjas tanulmányutakat, és a magyar egyetemek is cserélnek ösztöndíjasokat külföldi partnerintézményeikkel. Ezeket azonban egyelőre nem fogja össze semmilyen közös szervezet, így nehezebb az utánajárás, és hivatalos statisztika sem áll rendelkezésre, ami alapján tudhatnánk, hányan utaztak ezek segítségével külföldre.





A jelentkezések számából ismert azonban, hogy az ösztöndíjra vágyók körében évek óta Németország a legnépszerűbb: tavaly az Erasmus-ösztöndíjjal kiutazók negyede választotta ezt az országot, a MÖB programjain keresztül pedig 2001-ben összesen 266 ösztöndíjas tölthetett el hónapokat a német tartományokban. Kedvelt még az egyetemisták körében Franciaország, Finnország, Hollandia és Olaszország is (a legtöbben azonban Németországba és Franciaországba jelentkeznek), a legtöbb ösztöndíjat egyébként pont ez a két ország adja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top