Életmód

Egy-két jó tanács a gyógytermékek sûrûjében

Az utóbbi idõben, szintén a gyógynövények és az azokból készült termékek megnõtt kereslete révén egyre több gyógytermék, gyógytea, gyógyhatású készítmény jelent meg a piacon, melyek nem mindig felelnek meg a tõlük elvárt és hirdetett minõségnek és hatásnak.




Több gyógynövénytartalmú terméket kell először is megkülönböztetnünk annak alapján, hogy a forgalmazó mely hatóságnál engedélyezte a termék forgalomba hozatalát. Az étrendi kiegészítőket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél kell (OÉTI) engedélyeztetni, ahol azonban nem vizsgálják azt, hogy a termékhez felhasznált gyógynövények valóban alkalmasak-e a feltüntetett hatás kiváltására. Az ellenőrzés során csupán az egészségre való ártalmasságot vizsgálják. Sok forgalmazó és gyártó így kerüli ki a komolyabb engedélyeztetést, és a terméket, pl. élvezeti teaként hozza forgalomba. Ez esetben a termék elnevezése még csak nem is sugallhatja, hogy a termék valamely betegség legyőzésére alkalmas lehet. Ilyenkor a terméken ún. OÉTI szám szerepel.

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) veszi nyilvántartásba, és engedélyezi a termék kereskedelemben vagy a gyógyszertárakban történő forgalmazását. Az engedélyeztetés során nem csak a termék ártalmatlanságát, és az állandó minőségét ellenőrzik, illetve, hogy a megállapított hatás tudományosan bizonyított-e.





A termékek egy másik körét a gyógynövények, illóolajok képviselik, melyeket a Gyógynövénykutató Intézet (GYNKI) engedélyével lehet forgalomba hozni. Itt a vizsgálatokat a Magyar Gyógyszerkönyv alapján végzik, amely az egyik legszigorúbb gyógyszerkönyv Európában. A vizsgálatok kiterjednek az adott gyógynövényre jellemző hatóanyag- és más minőségi vizsgálatokra is, amely már sokkal megnyugtatóbb. Ez utóbbi esetben a terméken fel kell tüntetni az intézet jelét (GYNKI), az általa kiadott vizsgálati bizonyítvány számát.

Mind a gyógynövényeken, illóolajokon, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeken fel kell tüntetni a fenti hatóságok egyikének engedélyszámán kívül az alábbi adatokat:

• a felhasznált gyógynövények magyar és latin nevét
• a kiszerelt gyógynövények tömegét
• az előállító, az importáló, a kiszerelő cég nevét és telephelyét
• a termék alkalmazási és elkészítési javaslatát





Mindezek tudatában, mielőtt elcsábulunk egy-egy termék megvásárlására, nézzük meg, hogy rendelkezik-e legalább OÉTI számmal, tehát az Intézet forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyével, fel van-e tüntetve a felhasznált gyógynövények neve, a lejárati idő, és hogy mellékeltek-e felhasználási javaslatot a termékhez. Ezen adatok nemcsak a termék érvényességéről és a jogszabályban előírt rendelkezések betartásáról árulkodnak számunkra. A feltűntetett növények köre és aránya, ha elmélyedünk egy kicsit a szakirodalomban, – ami mindenképpen javasolt, ha gyógynövényeket használunk, – árulkodhat arról is, hogy valóban alkalmas-e a termék a remélt hatás kiváltására. Az elkészítési javaslat, hiszen a teakészítés is lehet más és más, segít a szakszerű, minél hatásosabb felhasználásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top