Életmód

Külföldi megegyezések




A Szlovákiával (1999 óta) hatályban lévő foglalkoztatási egyezmény egyéves, illetve szezonális munkavállalásra kínál lehetőséget (felső korhatár nélkül) a másik országában. Míg a szlovákok élnek a lehetőségekkel, a magyarok körében nem annyira népszerű, kevesen használják ki az alkalmat.





Gyakornoki egyezményünk van Svájccal és Luxemburggal – igaz, korhatárral (30 év). Svájc annyira népszerű, hogy a kvótán túl is vannak jelentkezések, Luxemburg iránt azonban kevesen érdeklődnek.





Új, és 2001-ben lépett hatályba a Romániával és Franciaországgal kötött egyezmény. Romániával szezonális és gyakornoki egyezmény van hatályban. Az előbbi keretében évi 8000-8000 munkás vállalhat munkát a másik országban, legfeljebb fél évig. Az utóbbi program 700 fő kölcsönös munkavállalására kínál alkalmat. A programok ez évtől élnek. A franciákkal kötött megállapodás keretében évente 350 gyakornok cserélhet országot.

A Cseh Köztársasággal kötött gyakornoki megállapodásunkat azonban mindkét félről teljes érdektelenség övezi: bár egy éve van hatályban, sem a csehek, sem a magyarok nem mutatnak a másik iránt érdeklődést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top