Életmód

Külföldre – de hogyan?

Mivel az Európai Unióhoz való csatlakozással még legalább három évet várnunk kell, marad az országonkénti szabályozás - és az ezzel járó bürokratikus bonyodalmak…





A magyarok külföldi munkavállalását szabályozó egyezmények, illetve kétoldalú megállapodások általában kvótarendszerben működnek. Ezek azonban csak a keretszámokat rendezik, emellett a fogadó ország meghatározhat egyéb feltételeket is – mint a nyelvtudás, életkorhatár, szakképzetség és persze a büntetlen előélet.

Nem akarom senki kedvét elvenni egy külföldi állás megpályázásától (úgy értem a legális munkavállalástól), de ennek elnyerésére csak az előírt – és olykor igen szigorú – feltételek teljesítése esetén adják meg a munkavállalási engedélyt. 





Magyarországnak jelenleg nyolc európai állammal van hatályos kormányközi egyezménye, vagy kétoldalú megállapodása, amely a külföldi munkavállalást szabályozza. Ausztriával, Németországgal, Svájccal, Luxemburggal és Szlovákiával kölcsönösségi alapon működő foglalkoztatási, vendégmunka-vállalói vagy gyakornoki egyezmény létezik. Romániával szezonális, Cseh- és Franciaországgal pedig gyakornoki megállapodást kötöttünk.


Németország





Ami az egyik legnépszerűbb országot illeti, velük négyféle megállapodás van jelenleg hatályban. 1990 óta működik a vendégmunkavállalói egyezmény, amelynek jelenlegi kvótája 2000 fő / év – ezt azonban csak egyszer lehet igénybe venni, és csak negyven év alattiaknak. A németek általában egy évre adják az engedélyt, amelyet kivételes esetben újabb fél évvel meghosszabbítanak. Nem folyamodhat engedélyért azonban az, aki 11 hónapot már dolgozott az országban. 1999-ben 951, 2000-ben pedig 1200 fő kapott így engedélyt a munkavállalásra. Ezeknek az engedélyeknek a fele általában a vendéglátóiparban dolgozik, maradék része pedig más szakmákban. Érdekesség, hogy a kvótát az elmúlt 11 évben egyszer sem használták ki teljesen, pedig a kikötések nem is olyan szigorúak, mint más egyezmények esetében.

Vállalkozó szerződés keretében is lehetőség van a németországi munkavégzésre – az így kiutazhatók kvótája a legmagasabb, ami nem véletlen, hiszen igen népszerű lehetőség a magyarok körében (a kiutazható keret 6789 fő / hónap). Megkötés azonban, hogy a kvótán belül munkát vállalók közül legfeljebb 610-en dolgozhatnak az építőiparban.

A kiutazást biztosító harmadik út a szezonális munkát keresőké: ők évente maximum három hónapnyi időtartamban végezhetnek szezonális mező- és erdőgazdasági, vendéglátó-ipari, zöldség-gyümölcs, továbbá fafeldolgozói munkát. Itt nincs kvóta, mivel a német igényeknek megfelelő számú magyar szezonális munkás kaphat engedélyt.

A legutolsó lehetőség kizárólag informatikusoknak szól: tavaly augusztus óta adnak ki felsőfokú informatikai végzettségű szakembereknek gyorsított és egyszerűsített eljárás keretében munkavállalási engedélyt (becslések szerint ugyanis 10 ezer informatikus kellene a németországi hiány pótlására.)






Ausztria


A két ország 1998-ban kötött gyakornoki egyezményt, amelynek alapján legfeljebb 35 éves magyarok dolgozhatnak, általában egy évig (esetenként további hat hónapig) a szomszédos országban. A tapasztalatok szerint elsősorban hentesek és fiatal vendéglátó-ipari szakemberek veszik igénybe ezt a lehetőséget.

Az Ausztriával kötött ingázóegyezmény tavalyelőtt kezdett működni. (Magyar részről Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megye vesz részt a programban.) Korábban 500 fő utazhatott így ki, jelenleg 1200-an kaphatnak hat hónapra munkavállalási engedélyt, ami korlátlan ideig hosszabbítható. A napi ingázók 50-60 százaléka egyébként a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban dolgozik. További lehetőséget jelent a magyar munkavállalóknak az, hogy Ausztria egyes tartományaiban a helyi munkaerő-piaci helyzettől függően adnak ki szezonális munkaengedélyeket.














































































Magyarok külföldi munkavállalási lehetőségei és a kvóták kihasználtsága

 Ország Egyezmény  Kvóta  Kihasználtság 2000-ben (fő) 
Németország   vendégmunka  2000/év

 1200 

   szezonális      nincs

 4130

   vállalkozói  6789/hó

 6789 

   informatikusok      nincs

80

 Ausztria  gyakornoki   600/év1

   400 1

   ingázó  1200/év2

   300 2

 Svájc  gyakornoki    100/év

100

 Luxemburg  gyakornoki      20/év

 3

 Szlovákia  foglalkoztatási    400/év

5

 Románia  szezonális  8000/év

3

   gyakornoki    700/év

3

 Csehország  gyakornoki    300/év

0

 Franciaország  gyakornoki     350/év  

• 1 2000-ben 400 fő volt a kvóta
• 2 2000-ven 900 fő volt a kvóta
• 3 Az idén lép életbe
• 4 Még nem indult be

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top