Életmód

A berozsdásodott ízületek mozgatása

Gyakorta látni, hogy az idõs emberek mozgása merevvé válik. Nehézséget jelent az elõrehajlás, a törzs fordítása, a kar és a láb emelése. Mindez csak akkor törvényszerû, ha nem gondoskodunk a mozgás szabadságának megõrzésérõl.




Képzeljük el azt a nehezen mozgó ajtózsanért, melyre felrakódik a megavasodott zsír, a por és a rozsda. A nyitástól kímélt területeken összegyűlnek a lerakódásra képes szennyeződések. Nincs ez másképp a testünkben sem. Rendszeres tornával azonban elérhetjük, hogy ízületeink újra szabadon mozogjanak. Ennek persze ára van. A javasolt gyakorlatokat a lehetséges mozgáshatárig, nyugodt, lassú mozdulatokkal, fájdalom keltése nélkül kell végezni. Természetes, hogy ez ellen a berozsdásodott ízületek recsegéssel, ropogással tiltakozhatnak, de ez nem tart sokáig.

A rendszeres gyakorlással ízületeink hamarosan „kitisztulnak”, és a szűkületet fenntartó, megrövidült izmok is hajlandóak lesznek nyújtózni.


A torna bármikor végezhető, de gyorsabb hatás érhető el az esti gyakorlás során, amikor az izmok rugalmasabbak, mint a reggeli órákban. Gyulladt ízülettel és izomzattal csak a szükséges kezelést követően kezdd el tornánkat! 






1.
Ülve vagy állva fejed engedd mélyen előre csücsörítő szájjal (1/a), majd lassan billentsd hátra nyitott szájjal (1/b).
Mindkét mozdulatban időzz el három-négy másodpercig, míg megérzed, hogy állkapcsodban és nyakadban az erősen feszülő izmok határukig megnyúltak.






2. Végezz lassú vállkörzést hátra, ügyelve arra, hogy a körív minden pontján elérd a lehetséges mozgásterjedelem határát.

Majd néhány ismétlést követően, körözz válladdal előre is!






3.
Négykézláb helyzetben, lassú mozdulattal, erőteljesen domborítsd hátad. Tartsd ívelten gerinced három-négy másodpercig, és közben igyekezz csigolyáidnak külső felszínét
a lehetséges mértékben távolítani egymástól. (3/a) Engedd csípődet a talaj közelébe, és közben igyekezz gerinced egyenesen tartani, nyújtott könyökkel kezedre támaszkodva. Próbáld figyelmed a mozdulat ellen tiltakozó izmokra irányítani, hogy azok ellazulásával a lábfej és a csípő ízületei minél erőteljesebben kimozduljanak. Néhány másodpercen keresztül tartsd ezt a testhelyzetet! (3/b)






4.
A talajon ülve, bal térded hajlítva a sarkad húzd a combtő közelébe, jobb lábad nyújtsd oldalra. Hajolj előre, miközben fejed is fordítsd jobbra. Maradj így négy-öt másodpercig, és igyekezz elernyeszteni erősen feszülő izmaid, hogy csípőd nyitottabb legyen! (4/a)







Emeld törzsed függőlegesig, erőteljesen nyitva térded húzd lábad törökülésbe, és karoddal nyújtott
könyökkel nyújtózz magasra. (4/b)

Ismételd meg a gyakorlatot ellenkező irányba is!







5.
A hátadon fekve, bal térded emeld a hasad elé, és engeddd le jobb oldalt a talajra, majd fogd meg jobb kezeddel. Bal karoddal nyújtózz oldalra, és fejed is fordítsd ebbe az irányba. Tehát ellenkező irányba néz a felhúzott térd és a fej. Igyekezz „kényelmesen” elhelyezkedni, és így maradni tíz-tizenöt másodpercig, miközben lélegezz egyenletesen, hogy „védekező” izmaid kinyújtózhassanak.

Ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra is!

Ne hagyd abba a próbálkozást, ha ízületeidet merevnek érzed. A berozsdásodott ajtózsalu is „bemozgatható”, ha nyitogatjuk egy keveset. Az ízületek karbantartása minden életkorban a mozgás szabadságának érzetével jutalmazhat meg.


Kriston Andreát megtalálhatod a 30/212 1637 számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top