Életmód

Jó tartás kívül-belül

Javaslom, hogy ezen a héten próbálj meg magadnak napi tíz percet szabaddá tenni, kedves Olvasó, arra, hogy megtapasztalhasd, milyen tartásnövelõ ereje van a gyakorlásnak testedre és a lelkedre!

Testtartásunkkal sok információt közvetítünk. Lehet valaki egyenes, túlterhelt, nyakas, merev, meghajlott. Gerincünk állása árulkodik lelkünk pillanatnyi és alkati állapotáról. Vessünk egy pillantást a tükörbe! Mit üzenünk a tartásunkkal?

Nem könnyű kiemelt mellkassal, felemelt fejjel, egyenes háttal állni, ha kevésre értékeljük magunkat, ha bánatosak vagyunk, és nem utolsósorban akkor, ha gyenge a hátizmunk. Mégis, mindenkit biztatok tartásának fokozott ellenőrzésére, mert azzal védetté tehetjük az egyébként kopásra, merevedésre hajlamos gerincet, és óvjuk zsigeri szerveinket is, ami főleg a nőknél fontos. A hátizom könnyen erősíthető, és az elhatározás megszületését követően csupán a néhány perces rendszeres gyakorlás szükségeltetik hozzá. Amennyiben képesek vagyunk törekedni a gerinc kiegyenesítésére (ülve és állva egyaránt), akkor ez visszahat közérzetünkre: lelki tartásunk is nő, ez pedig észrevehetően növeli önbizalmunkat, ami vonzóan hat a környezetre. 







1. Helyezkedj el enyhén terpesztett térddel, vízszintesen tartott gerinccel, négykézláb-helyzetben. Egyik karod nyújtva emeld oldalra, és fordítsd ebbe az irányba törzsed is. Tekinteteddel kövesd kezed. Igyekezz karod maximális erővel holtpontig hátra húzni, hogy érezd lapocka környéki izmaid feszülését!






2.
Négykézláb-helyzetben erősen domborítsd hátad, összeszorított farizommal, felhúzott hassal és leszorított állal. Tartsd ezt a testhelyzetet néhány másodpercig!

Engedd vissza gerinced vízszintesig, és nyújtsd előre bal karod magasra feszítve, miközben egyensúlyod ügyesen megtartva, igyekezz hátraemelni jobb lábad. Már az is nagyszerű eredmény, ha kettőig számolva sikerül tartanod ezt a testhelyzetet a holtpontig, emelt karral és lábbal. Ismételd meg néhányszor váltott karral és lábbal!






3. Nyújtózz magasra emelt karral, lábujjhegyen, feszes farizommal állva. Kezével törekedj a legmagasabb pontig!

Hajlított térddel, erősen szorított farizommal gömbölyítsd hátad, és hajtsd mélyre fejed. Emelt könyököd fogd át, nyújtózz vele előre, hosszan, érezve, hogy közben feszülnek hátizmaid.






4. Kifelé néző lábfejjel, kisterpeszben hajlítsd térded, és döntsd előre törzsed, mintha tálcát kellene tartanod hátadon.

Egyenes tarkóval emeld előre magasba egyik karod, míg a másikat húzd hátra. Feszítsd mindkét karod a holtpontig, majd cseréld meg a kartartást. Élvezd, miként erősödnek hátizmaid!






5.
Feküdj a hátadra, és engedd karod a talajra a füled mellett. Visszafeszített lábfejed és ökölbe szorított tenyered igyekezz távolítani egymástól, miközben erősen megszorítod farizmod. Végezd a nyújtózkodást belégzésre és kilégzésre elernyesztve izmaid, élvezd az elengedettséget!

Javaslom, hogy minden feladatot kellemes fáradásig végezz! Néhány perces gyakorlást követően, egész hátizmodban kellemes tartást érezhetsz, és a csigolyáid védő porckorongok végre telítődhettek a rugalmasságot biztosító tápanyaggal.


Kriston Andreát megtalálhatod a 30/212 1637 számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top