Életmód

Segítség a védekezõrendszernek

A nyár elmúlásával csökken a meleg sejteket pezsdítõ hatása is, ráadásul a hideg idõszakban kevesebbet mozgunk. Pedig az immunrendszer legjobb támogatója a "belsõ tûz" megtartása; fokozásának eszközei: a jókedv, a szeretetteljes jóindulat, a meleg folyadékok fogyasztása, a vitaminraktárak feltöltése, és a legjobb serkentõ, a torna.

Tízperces tornánk közben érezhetően felgyorsul légzésünk, emellett észrevétlenül elindul belső elválasztású mirigyeink aktivitásának növekedése is, és a salakanyag hatékony kiürülése a sejtekből. A program hatására vérkeringésünk is megélénkül, a mélyben és a felszínen egyaránt, hasonló hatást elérve, mint amikor az egész lakást átszellőztetjük. Amennyiben hatékony eszközzel szeretnéd védeni magad a téli betegségekkel szemben, úgy építsd be mindennapjaidba a tornát! Bízom benne, hogy a tavasz beköszöntével elmondhatod majd, hogy ezt a telet megúsztad megfázás nélkül. 






1. Fuss helyben lendületes karmozgással, ügyelve arra, hogy a talp ízületei tompítsák a rázkódást a talajra érkezés pillanatában. Ekkor hasi szerveid nincsenek kitéve a süllyedésnek.

Ha melleid kellemetlenül mozognának futás közben, kezeddel vagy alkaroddal támaszd alá azokat. Fuss, vagy ha megerőltető lenne, akkor gyalogolj addig, amíg arcod kipirosodik, és légzésed hallhatóan felerősödik!






2.
Ereszkedj térd- és könyöktámaszba, és csípőjét engedd a sarkad közelébe.

Hajtsd előre a fejed, és ebben a testhelyzetben, elengedett testtel egyenletesen lélegezz!







3. Nyújtózkodj a hasadon fekve, emelt lábbal és törzzsel, talpad és kezed távolítva egymástól.
Maradj így egy-két másodpercig!






4. Állásban lendítsd előre bal lábad nyújtva vagy akár hajlítva is, és ezzel egyidejűleg mindkét karod rézsútos magastartásig, majd engedd vissza kiinduló helyzetbe.

Végezd váltott lábbal lendületesen, légzésed felgyorsulásáig, és élvezd a testedben szétáramló energiát!







5.
A talajon fekve gurulj néhányat játékosan, fatörzs módjára, az egyik irányba, majd a másikba, a szoba méretétől függően. Ez a lélekfelszabadító mozgás segít visszaidézni önfeledt időszakaidat. Engedd át magát a mozgásnak!






6. Elengedetten „a forma nem számít” jelszóval kezdj bele egy lendületes táncba. Igyekezz lazán tartani nyak- és arcizmaidat, és szabadon engedni légzésedet.

Hagyd, hogy oxigénszükségleted irányítsa a légvételek sűrűségét. Végezd kellemes izzadásig, fáradásig!

Kriston Andreát megtalálhatod a 30/212 1637 számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top