nlc.hu
Életmód
Nyelvvizsgák

Nyelvvizsgák

Én bizony még a Rigó utcában voltam. A híres-hírhedt Rigó utcában, aminek folyosóin egy sorstársam szerint gõzölgött az adrenalin. Akkor viszont még egyszerû volt eldönteni, hova is menjen megméretni nyelvtudását a szegény pályázó. De ma már számtalan lehetõség van!





Általános vagy szakmai nyelvi?

A vizsga kiválasztásakor először el kell dönteni, hogy általános nyelvi vagy szakmai nyelvi vizsgát akarsz-e tenni.

Általános nyelvi vizsgáknak számítanak azok az államilag elismert nyelvvizsgák, amelyek hétköznapi témákban, szövegeken, szókincsen vizsgálják a nyelvismeretet.

Szakmai nyelvvizsgának azok az államilag elismert nyelvvizsgák számítanak, amelyek egy adott – széles körben értelmezett – szakma nyelvi anyagán mérik a nyelvtudást. Ez lehet pl. a gazdasági, műszaki, egészségügyi szakmai nyelvvizsgák. 


Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Nemcsak kétnyelvű (fordítási elemet is tartalmazó) nyelvvizsga kaphat állami elismerést, hanem azok a Magyarországon szervezett egynyelvű külföldi nyelvvizsgák is, amelyek megpályázzák, és elnyerik az állami elismerést. Ez esetben az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány megfelelő sorába az a bejegyzés kerül, hogy „egynyelvű vizsga”.






Honosítás


Minden egynyelvű, külföldi nyelvvizsga honosítását 2000. október 1-jétől a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központnál kell kezdeményezni. A honosítás módja alapvetően attól függ, hogy az a külföldi szervezet, amely kiállította a bizonyítványt, Magyarországon is szervez-e vizsgát vagy sem.


Ha egynyelvű bizonyítványodat egy Magyarországon is vizsgáztató központ adta ki, akkor egy kiegészítő (fordítási gyakorlatokat tartalmazó) vizsgával kétnyelvű államilag elismert vizsgává honosítható.

Ha az adott vizsga államilag elismert, akkor nem kell honosíttatni a vizsgát.

Ha államilag elismert egynyelvű vizsgád van, de kétnyelvűt szeretnél, kiegészítő vizsgával azzá teheted.


Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ

Postai cím:
1146, Budapest Ajtósi Dürer sor 19-21.
Professzorok Háza, IV. em. 401.

Telefon: 343-4800/ 393 v. 394
Fax: 343-6283
Információs vonal: 343-6284 


A+B=C?





Sok vizsgázónak nem sikerül azonnal a C típusú nyelvvizsga megszerzése. Ilyenkor vagy csak az A, vagy csak a B típusú sikeres nyelvvizsgáról kap bizonyítványt. Korábban az A és a B típus csak akkor számított C típusú vizsgának, ha a két vizsgarész között kevesebb, mint két év telt el. Az új jogszabály nem határoz meg időkorlátot, így tehát a két külön megszerzett vizsgarész együttesen C típusú vizsgának számít.


Külföldi érettségi, külföldi diploma

Ha valaki külföldön tett érettségi vizsgát, vagy kapott diplomát, akkor az Oktatási Minisztériumban a Magyar Ekvivalencia és Információs Központhoz kell fordulnia az adott végzettség elismeréséért. A Központ erről határozatot hoz, és ez a határozat minden további kérelem, eljárás nélkül felsőfokú, C típusú államilag elismert nyelvvizsgának minősül abból az idegen nyelvből, amelyen az illető külföldön tanult.

A Magyar Ekvivalencia és Információs Központ az Oktatási Minisztérium épületében van (1055. Budapest Szalay u. 10-14.),
telefonszáma: 269-3171.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top