nlc.hu
Életmód
Üvegplafon

Üvegplafon

Egyenlõ munkáért egyenlõ fizetést. Ez csak az egyik fõ célkitûzése a nõk munkában való egyenjogúságának. Bár nálunk a felmérések szerint az esélyegyenlõség sok téren jobban sérül ennél, mégis van tennivaló itt is.

Baj van?





A fizetések egyenlőtlensége mellett a következő legnagyobb probléma, hogy a nőket sok munkahelyen nem szívesen alkalmazzák, vagy legalábbis csak a teljesen törvénysértő: „akar-e mostanában gyereket szülni, neadjisten már van is?” kérdés nemleges megválaszolása után.
Ha pedig mégis sikerült munkához jutni, még mindig ott lehet az a láthatatlan üvegplafon, ami nem enged feljebb a ranglétrán.

Ezek mind valós problémák, és nem csak a „csúnya, gonosz feministák” agyszüleményei. Még nálunk is, ahol nem is olyan nagy a probléma.





Hol van a baj?

Az egyenjogúságért folytatott harcnak sokkal több oldala lehet, mint azt gondolnánk. A EU esélyegyenlőségi politikája igyekszik mindegyik területet megcélozni. A program legfontosabb összetevői:

Gazdasági élet: Ez a terület a munkaerőpiacon máig fennálló, nemek közötti különbséghez kapcsolódik, továbbá azt kutatja, hogy milyen módon lehet az itt felmerülő problémákat kezelni. A cél többek közt a munkavállaló nők arányának növelése, a női munkanélküliség csökkentése, valamint a munka és a családi teendők összehangolásának megkönnyítése.
Egyenlő képviselet és részvétel: Ez a terület a döntéshozatallal rendelkező testületekben a nők hiányáról szól. A cél, hogy minden eszközzel a nők politikai, gazdasági és társadalmi részvételét segítsék elő a döntéshozatal minden szintjén, beleértve a nemzetközi kapcsolatokat is.
Szociális jogok: A lépések az EU közösségi joganyagának alkalmazását segítik elő a tagországokban, különös tekintettel a szociális védelem területére, valamint a szülői szabadság, az anyák védelme és a munkaidő kérdésére, továbbá a munka és a családi teendők összehangolásának megkönnyítésére irányuló kezdeményezésekre (gyermekek és idősek ellátása stb.).
Civil élet: Ez a terület a nők emberi jogainak




védelméről szól. Fő a nők emberi jogainak elismerése, az egyenlő esélyek kiharcolása, valamint a nőkkel szembeni erőszak és lánykereskedelem elleni fellépés.
Nemi szerepek és sztereotípiák: Ez a terület a nők és férfiak sztereotipizált képét veszi célba, és hangsúlyozza a viselkedés, az attitűdök, a normák és az értékek megváltozásának fontosságát, hogy kövessék a társadalomban bekövetkező női és férfi szerepek módosulását.





Amit teszünk ellene

Mostanában azonban már nem csak Amerika, hanem Európa is gondot fordít a kérdésre. Már az ötödik keretprogram indult el, ami 2001-től 2005-ig foglalja össze a nemek közti egyenjogúságért folytatott akciókat és közösségi politikát. Magyarország 1998. óta vesz részt ebben a törekvésben, és az erre irányuló programokban, és már több sikeres pályázatot is benyújtott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top