nlc.hu
Életmód
Thai chi chuan

Thai chi chuan

A thai chi chuan a kungfu közel háromszáz stílusa közül az egyik, s talán a legfontosabb: az összes belsõ energiát használó harcmûvészet kiindulópontja. A napjainkban egyre népszerûbb, több ezer éves õsi kínai módszer kiválóan alkalmas a test, a lélek és a szellem harmonizálására.




Míg a nyugati civilizációban az önvédelem eszközévé a fegyver vált, addig keleten a pusztakezes védelem terjedt el. A kínai harcművészetek egyik irányvonalát az úgynevezett lágy vagy belső stílusok képviselik, ilyen a thai chi.

– A lassú, koordinált hasi légzés és a lágy testmozgás segítségével harmonizálhatjuk a chit. Ez tulajdonképpen az élő energia, az egészség szimbóluma, hiányában lép fel a betegség – magyarázza dr. Yu Funian kínai orvos-természetgyógyász, aki harminc éve foglalkozik a thai



chival. – Az energiát a speciális légzéssel és meridiánok indításával fejlesztjük ki, majd egész testünkben szétáramoltatjuk, így működésbe hozhatjuk szervezetünk öngyógyító mechanizmusait. Az immunrendszer erősítése, az egészségmegőrzés mellett a thai chinek a betegségek gyógyításában is óriási szerepe van. Jó hatású idegrendszeri betegségek, magas vérnyomás, gyomor-, bél- és szívpanaszok, cukorbetegség, ízületi gyulladás, korai magömlés, aranyér és más krónikus betegségek esetén. Ideális fogyókúrában, elősegíti a testsúly csökkenését. A thai chi több, mint relaxáció: egyszerre mozgás és meditáció.





Kínában – ahol a thai chi chuan gyógymód is – tudományos kísérletet végeztek, egy-egy harminc fős csoportot figyeltek meg a szakemberek. Az egyik csoport tagjai élték megszokott, mindennapi életüket, a másikba tartozók pedig rendszeresen thai chiztek. Kimutatták, hogy ők egészségesebbek és hosszabb életűek lettek. A magyarok a jobb orvosi ellátás ellenére is korábban halnak, mint a kínaiak. Igaz, az ázsiaiak nem szednek antibiotikumokat, sem szteroidokat, egészségesen táplálkoznak, hisznek a gyógynövények gyógyító erejében és a thai chi mindennapos tevékenységük.





A légzés és a szervezet testi-lelki funkciói között alapvető összefüggés van. A légvétel mindennapos tevékenységünk, ösztönösen csináljuk, általában nem is figyelünk rá. Ez az egyik módja annak, hogy szervezetünk energiához jusson. Thai chiban orron át négy lassú számolásra kell beszívni a levegőt, két számolásig bent tartani, majd a nyelvünk végét a szájpadlásunkra téve



négy ütemre kifújni. Ezt a szabályos, nyugodt ütemű hasi légzést nem könnyű megtanulni, erőteljes koncentrációt és kitartó gyakorlást igényel. De érdemes időt áldozni rá, mert elősegíti a különböző szervek működésének szabályozását. A módszer jellegzetessége az is, hogy a természetes hasi légzése ritmusának összhangban kell lennie testünk mozdulataival. A rendszeres gyakorlás növeli a tüdő szöveteinek rugalmasságát, javítja a



légcserét. A kínai mondás szerint „ha gyakorolsz egy napot, egy lépést teszel előre, de ha egyetlen nap nem gyakorolsz, tízet lépsz vissza”.
Lehetőleg a szabadban mozogjunk, ha tehetjük, inkább reggel. Ruházatunk legyen bő, kényelmes, cipőnk vékony talpú, jól szellőző. Gyakorlás előtt két órával, illetve utána félóráig nem tanácsos enni vagy inni.

Az itt bemutatott gyakorlatokat csupán ízelítőnek szánjuk. Aki kedvet kap a thai chi művészetéhez, javasoljuk, forduljon szakemberhez. A feladatok leírva kissé bonyolultnak tűnnek, a gyakorlatban azonban könnyebben elsajátíthatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top