Egyes országokban, amelyek közé Magyarország is tartozik, csak az élő, grammonként legalább 10 millió baktériumot tartalmazó kultúrával készített joghurtot lehet csak joghurtnak nevezni.
![]() |
Éppen ezek az élő és aktív kultúrák miatt az igazi joghurtot hűtve kell tárolni és ahhoz, hogy a frissességük és minőségük az optimális szinten maradjon, nem tarthatóak el túl sokáig. Fontos, hogy megtanuljuk felismerni a különbséget az élő joghurtkultúrát tartalmazó igazi joghurtok és az olyan termékek között, amelyeket bár ugyanúgy hívnak, de hiányoznak belőlük a lényeges alkotóelemek.
![]() |
A hőkezelés, ultrapasztőrözés ugyanis elpusztítja az élő joghurtkultúrát, a joghurtnak viszont aktív, élő joghurtkultúrát kell tartalmaznia. A modern kutatások szerint ezek az élő joghurtkultúrák fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban és egészségünk megőrzésében.