Életmód

Aquafitnesz

A gyógyhatású sportok sorában üdítõ kivételt képez az aquafitnesz, melynek neve külföldön már évek óta ismerõsen cseng, nálunk azonban csak mostanában kezd teret hódítani.

A titok nyitja
Az aquafitnesz olyan kondícionáló torna, amelyet speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközökkel, a vízben végeznek. A gyakorlatok korra és nemre való tekintet nélkül, mindenki számára könnyen elsajátíthatók, még úszástudás sem szükséges hozzá.
Titka abban rejlik, hogy a víz felhajtóereje és sűrűsége révén úgy kényszeríti komoly erőkifejtésre az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket és a gerincet, valamint a test egész támasztórendszerét.

Az aquafitnesz előnyei
Sok szárazföldi sportággal szembeni előnye, hogy javítja az erőnlétet, növeli a szervezet állóképességét, ráadásul mindezt úgy éri el, hogy közben kíméli a gerincoszlopot, a szalagokat és az inakat. Fejleszti a koordinációs képességet, a legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja. Vízben a súlyunknak csak a 3,6 százalékát nyomjuk, ezért minden olyan mozgás, ami a szárazföldön megterhelő, itt gond nélkül végezhető.

További jótékony hatások:
• kitűnő hatással van a gerinc- és ízületi problémákra, reumás panaszokra
• kitűnően alkalmazható a legyengült szervezetek megerősítésére, a sérülések utáni rehabilitáció céljára
• gyógyító hatású az anyagcserezavarokra
• kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre
• segít a fogyásban
• javítja a keringést
• relaxál, pihentet
• kitűnő tartásjavító

Az aquafitnesz segédeszközei
Az új fitnesz-irányzatnak két változata fejlődött ki: a sekélyvízi és a mélyvízi forma – így mindenki a számára legmegfelelőbb edzésformát választhatja ki.
A speciális eszközök pillekönnyűek, rugalmas, szivacsszerű anyagból készülnek, mégsem szívják magukba a vizet. A különféle segédeszközöket a vízben mozgatjuk, ami annyit tesz, mintha egy 2-3 kg-os súlyzót emelgetnénk a levegőben – ám annak minden veszélye és kellemetlensége nélkül.

Ezt használd a sekély vízben
• Aquafitnesz cipő – gumiból készült, szorosan a lábra illeszkedik. Lépni, ugrani, futni lehet benne, megakadályozza az elcsúszást.
• Kesztyű – úszóhártyához hasonlatos, vízálló anyagból készült, ujjai között anyag feszül – feladata az ellenállás növelése.
• Step-pad – a lábizmokat erősíthetjük a padra való föl-le lépegetéssel, ugrálással. A vízben végzett gyakorlatok előnye az, hogy a megnövekedett közegellenállás miatt a hatásfok nő, míg a sérülések veszélye csökken.


Kellékek a mélyvízi aquafitneszhez
• Víziöv – rugalmas gumihab, amely felcsatolva körülveszi egész mellkasunkat és fenntart a vízben, így nem kell attól tartanunk, hogy fejünk a víz alá süllyed. Egyenesen tartja továbbá a törzset, így erősíti a gerincfeszítő – illetve a mély hátizmokat.
• Vízisúlyzó – poliuretán habból készült, a szárazföldön
pillekönnyű, a vízben elnehezülő eszköz. A vízisúlyzót leggyakrabban a víz alatt használjuk, ahol a súrlódási ellenállás következtében mozgatásuk jóval nehezebbé válik. Meghatározó a gyakorlatok elvégzésének intenzitása, sebessége is: minél gyorsabban végzünk el egy gyakorlatsort, annál nagyobb hatást érhetünk el vele.
• Lábsúlyzók – hasonlítanak a szárazföldi lábra csatolható fitnesz-súlyokhoz, avval a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezek levegővel vannak megtöltve. A súlyzók a lábakat folyamatosan felfelé kényszerítik, ezért – ellentétes irányú erő kifejtésével – meg kell próbálni a lábakat a víz alatt tartani.
• Vízinudli – tömör szivacsból készült kétméteres rúd, amivel víz feletti erősítő-, nyújtó-, lazító- gyakorlatokat végezhetünk. A nudli víz fölött tartásával az összes gyakorlatot nehezebbé lehet tenni – mivel leköti a kezet, és a víz fölött tartja.

A fent bemutatott kellékek az aquafitnesz legalapvetőbb, speciálisan kidolgozott eszközei. Ezek mellett még rengeteg egyéb dolog is rendelkezésünkre áll – botok, karikák, gumikötél, labda –, melyek segítségével gyakorlatok végeláthatatlan kombinációit dolgozhatjuk ki.

Kiknek érdemes kipróbálni?
Bátran javasolható mindenkinek, hiszen kedvező hatással van a teljesen egészséges szervezetre, serkenti a vérkeringést, fejleszti az állóképességet, de alakformálásra is kiválóan alkalmas.

Az alábbi esetekben mindenképpen ajánlatos beiktatni heti edzéstervünkbe egy-egy vízi gimnasztika órát. Nem fogjuk megbánni!

• Ha túlsúlyosak vagyunk – a mozgás kíméli az ízületeket, állóképességüket viszont kitűnően fejleszti.
• Ülő foglalkozást űzünk, mozgáshiányban szenvedünk.
• Ízületi- és gerincbántalmaink vannak – a hidrosztatikai nyomás csökkenti az izületi- és izomfájdalmakat, javítja a mélyizmok vérkeringését.
• Krónikus légúti problémákkal (asztma, pollen allergia) bajlódunk – a vízfelszín feletti uszodai párás levegő pollenmentes környezetet biztosít, és jó hatással van a légzésre.
• Pszichoszomatikus zavarok, depresszió esetén – a víz olyan pihentető, relaxáló közeg, mely serkenti az endorfin nevű boldogsághormon termelődését, így kitűnő ellenszer pszichés problémákra.
• Gerincferdülésben szenvedünk, rossz a tartásunk, gyakorta panaszkodunk hátfájásra – az aquafitnesz egy sor olyan gyakorlatot tartalmaz, amely erősíti a törzs azon izmait, amelyek felelősek a helyes testtartásért és a törzs stabilitásáért.
• Ha operáción vagy tartós sérülésen estünk át, hosszú fekvőbetegség után rehabilitációs tornaként – a gyakorlatok megkönnyítik a sérülések utáni gyors felépülést.
• Gyerekeknek (6-8 éves kortól) – a torna felkészít az úszástanulásra, korrigálja a gerincferdülést.

Néhány hasznos tanács
• Bemelegítésre a vízben is szükség van – ugráljunk sekély vízben öt percig.
• A víz hőmérséklete 28 fok körüli legyen. Az ennél melegebb víz megterheli a szívet, a 25 fok alatti hőmérsékleten viszont könnyen begörcsölhetnek az izmok.
• A víz legfeljebb mellközépig érjen.

Ha kedvet kaptál…
A következő helyeken akár azonnal ki is próbálhatod az új vízi őrületet.

Budapesten
Komjádi Béla uszoda – II. ker. Frankel Leó u. 35.
H, Sze: 10-11, 18-19
P: 18-19
Szo: 14-15, 15-16, 16-17
V: 9-10, 10-11, 11-12

Szérűskerti Tanuszoda – III. Szérűskert u. 40.
Sze: 20-21
Szo: 10-11

Kispesti Uszoda – XIX. Simonyi Zs. u. 31.
Aqua Életmód Egyesület szervezésében

tel.: 282-4118, 06-20-997-2829
H: 11.00-12.00, 18.30-19.30, 19.30-20.30
K: 18.00-18.50, 18.50-19.40, 19.40-20.30
Sz: 17.30-18.30, 18.30-19.30
Cs: 18.30-19.30, 19.30-20.30

Államigazgatási Főiskola Uszodája – XI. ker. Ménesi út 5.
K, Cs: 18-19, 19-20

BVSC Uszoda – XIV. ker Szőnyi út 2.
K, Cs: 21-22
Szo: 18-19
V: 17-18, 18-19

Rákoskeresztúri Uszoda – XVII. Uszoda u. 2.
K, Cs: 9-10

Hófehér Fóka Úszóiskola – XXII. ker. Nagytétényi út 31-33. (Campona mellett)
www.hofeherfoka.hu
424-5307
K, Cs: 19-20

Vidéken
Gödöllői Hajós Alfréd uszoda
Szo: 17.30-18.30, 18.30-19.30

Hódmezővásárhelyi városi sportuszoda
H-P: 18.15 -19.15

Kecskeméti fedett uszoda
H, P: 17.30 -18.30
Szo: 17-18

Továbbá: Balatonfűzfő, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém

További információk
www.aquafitt.hu
peters@aquafitt.hu
Pribély Péter (06 20 3333-09-48)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top