Életmód

Gyógyító kacagás

A nevetés egészséges, és gyógyít is. És ez nem vicc. Hogyan fejti ki hatását? Mindjárt megtudod, de egy biztos: kacagás a hosszú élet titka.





Hőkezelés: Gyerekkorunkból szinte mindannyiunknak ismerős a hideg vizes lepedő réme. A priznicet ma is alkalmazzák a magas láz csillapítására. A hideg és meleg borogatások igazán hatékonyan csillapítják a különféle fájdalmakat is.
Azt azonban tudni kell, hogy mely esetben melyiket válasszuk. Nem mindegy az sem, hogy jéggel borogatjuk, vagy csak hideg vizes ruhába dunsztoljuk a fájó testrészt. Felületi sérülésekre, zúzódásokra jobb az anyagba csavart jég, izomfájdalmakra és duzzanatokra hatásosabb a dunsztkötés.


Elektromos módszer (TENS): Ezzel az eljárással a bőrön keresztül, kis teljesítményű árammal stimulálják az idegeket. A készülék elektródáit közvetlenül a beteg területe, vagy annak közelébe helyezik, és elektromos impulzusokkal serkentik az idegvégződéseket. Ez nem fájdalmas, sőt kellemes, bizsergő érzést kelt a bőrfelületen. Lehet terápiaként is alkalmazni, de léteznek munka közben hordható készülékek is. Különösen a reumás és a másképpen nem csökkenthető krónikus fájdalmak esetén hatásos.






Homeopátia: A hasonlót a hasonlóval gyógyítási elv szerint működik. A kezeléshez használt gyógyszerek teljesen természetesek, növényi vagy ásványi eredetű anyagok hozzáadásával, speciális úton állítják elő őket. Fontos szabály, hogy ezek kizárólag homeopátiával foglalkozó orvosok ajánlásával szedhetők. A kezelés azon alapul, hogy a beteget annak az anyagnak a megfelelően higított változatával kezelik, mely a betegséget kiváltotta. Így a szervezet az öngyógyító erejét fokozza. Ezért előfordulhat, hogy a tünetek a kezelés első fázisában rosszabbodnak, csak utána áll be a javulás.


Jóga: Hazánkban is egyre jobban terjed az ősi indiai módszer, a gyógyító és relaxáló jóga. Pontos mozdulatait tanártól kell elsajátítani. A jóga nem „csak” a feszültséget csökkenti, az általános egészségi állapotot is javítja, valamint konkrét, nem szervi elváltozásokon alapuló fájdalmak enyhítésében is segít, mint például a merev izmok, fejfájás és hasi fájdalmak.






Gyógynövény- és aromaterápia:
Ezeknek a módszereknek külön tudományuk van, csak képzett szakemberek útmutatásával használjuk őket! Többféleképpen lehet alkalmazni mindkettőt: külsőleg borogatásként, belsőleg elfogyasztva, esetleg inhalálásra, párologtatásra, vagy fürdővízhez keverve. Lényeges, hogy az allergiára hajlamosak, valamint a terhes nők feltétlenül kérjék ki orvosuk tanácsát gyógynövényfogyasztás és aromaterápia alkalmazása előtt. Az aromaterápia az erős fájdalmakat abban az esetben csillapítja, ha azok lelki eredetűek, mint például idegességből adódó fejfájás. A gyógynövényeket szinte a világ kezdete óta alkalmazzák. Számos gyógyszert állítanak elő a természetben megtalálható növények kivonatából. Az ezekkel való gyógyulás valamivel hosszabb ideig tart, azonban ezek minden esetben a fájdalom, a betegség megszüntetésére törekednek, nemcsak tüneti kezelés történik. A szükséges gyógynövényeket otthon is termeszthetjük, vagy a kirándulások során, tiszta környezetből is begyűjthetjük – ne az autópálya mellől, és ne a kutyafuttatókon szerezzük be ezeket.






Nevetés:
Előfordult már, hogy egy igazán kellemetlen helyzetben elnevetted magad?
Ez nem véletlen, hiszen testünk is törekszik a kiegyensúlyozottságra, a nevetés pedig olyan anyagokat vált ki szervezetünkből, melyek oldják a feszültséget, nyugtatólag hatnak ránk, ezzel csillapítják a fájdalmat is. Felmérések szerint azok az emberek akik rendszeresen néznek olyan sorozatokat és filmeket, melyekben több a feszültség és a szomorúság, gyakrabban szenvednek depressziótól, és könnyebben megbetegszenek. Hazánkban is egyre több gyermekkórházban foglalkoztatnak Bohócdoktorokat a kezelések részeként.
A jókedvű nevetés után a kicsik is biztatóbban látják helyzetüket, és ezzel egy nagy lépést tesznek a gyógyulás felé. Mindig kezdjed nevetéssel a napot, még akkor is, ha úgy érzed, a jókedv végleg eltűnni látszik életedből. Az erőltetett, direkt nevetés is képes a jótékony hatások egy részét kiváltani a szervezetben, és egy idő után a reggeli jókedv is természetes lesz.






Pozitív gondolatok:
„Nem vagyok rá képes!”, „Időváltozás jön, fájni fog a fejem.” – ezek és a hasonló gondolatok mintegy önbeteljesítő jóslatként működnek. Nehéz elszakadni az évekig belénk sulykolt „szabályoktól” és megszokásoktól, de ha sikerül, jelentősen javulhat a magunkról alkotott összkép, és ezzel egyidejűleg az egészségi állapot is. Űzd el a negatív gondolatokat, még akkor is, ha szinte lehetetlennek látszik a jó dolgok megvalósulása. Képzeld el magad egészségesnek és boldognak, feküdj és kelj ezzel a gondolattal. Tested ezáltal átprogramozza magát, és egy idő után ez lesz számára a természetes állapot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top