nlc.hu
Életmód
A kutatás módszertana

A kutatás módszertana





Idén negyedik alkalommal került megszervezésre a Hewitt-Figyelő Legjobb Munkahely-felmérés Magyarországon, amelynek eredményét a Figyelőneten, valamint a Figyelő november 4-i számában olvashatjátok.

Ezzel párhuzamosan a Nők Lapja Café a Hewittal közösen internetes felmérést készített arról, hogy miként értékelik a nők jelenlegi munkahelyüket. 

Az interneten 2156 magyar nő töltötte ki kérdőívünket, melyben munkahelyükkel kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket is elmondták.

Az alábbiakban a kutatás demográfiai megoszlását olvashatjátok.


Korcsoportonkénti megoszlás

A „Legjobb Munkahelyek – nőknek” internetes szavazás válaszadóinak meghatározó hányada (59,9%-a) a 25-34 év közötti korosztály tagjai közé tartozik. További 17,7%-uk a 20-24 évesek, illetve 15,0%-uk a 35-44 évesek korcsoportját képviseli. A 45 és 54 év közötti hölgyek részvételi aránya alacsony, mindössze 6,1%-os volt. A 20 év alatti, illetve az 55 év fölötti női munkavállalók elenyésző hányada töltötte ki a kérdőívet – százalékos értékben kifejezve egyik korcsoport válaszainak aránya sem érte el az 1%-ot.







A ‘Legjobb Munkahely – nőknek’ szavazás válaszadóinak korcsoportonkénti megoszlása – A nagyításhoz kattints ide!

Pozíció

A válaszadók több mint fele (57,0%) jelenleg beosztotti pozícióban dolgozik, de számottevő (25,8%-os) az adminisztratív, illetve asszisztensi munkakörben tevékenykedő válaszadók aránya is. A százalékos értékek talán nem tükrözik, azonban ha abszolút értékben tekintjük, véleményünk szerint figyelemre méltó a közép-, vagy felsővezetői pozícióban dolgozó válaszadók viszonylag magas száma is (258, illetve 30) – gondoljunk itt a vezetői munkakörökkel járó felelősségteljes feladatokra és leterheltségre.





Iskolai végzettség

Végzettség tekintetében elmondhatjuk, hogy az iskolai végzettség foka és a válaszok száma egyenesen arányos: a legtöbb érvényes válasz a főiskolai/egyetemi végzettségű munkavállalóktól érkezett (60,3%), miközben a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező válaszadók aránya mindössze 1,6% volt. A nagy eltérés hátterében több tényező állhat: nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a magasabb végzettség általában nagyobb fokú egyéni és szakmai öntudattal, illetve karrier-célokkal párosul – ezek a hölgyek tudatosan keresik és használják a témában releváns szakmai fórumokat és egyéb lehetőségeket. Szintén megemlítendő, hogy a főiskolai/egyetemi és középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók számára – tevékenységük jellegéből adódóan – nélkülözhetetlen munkaeszköz az Internet és a számítógép, miközben szakmunkásképzőben végzett társaiknak viszonylag ritkán adatik meg az információtechnológia vívmányainak napi használata. Ebből eredően az első csoportba tartozó munkavállalóknak sokkal reálisabb lehetőségük volt a kérdőív kitöltésére, mint alacsonyabb végzettségű társaiknak.

Családi állapot – gyermekek száma

Családi állapot tekintetében elmondhatjuk, hogy a válaszadók 36,4%-a él házasságban, közel egyharmaduk (31,2%) egyedülálló, 26,3%-uk élettársi kapcsolatban él, és kevesebb, mint egytizedük (6,1%) elvált.

A válaszadók 34,1%-ának (572 fő) van már gyermeke: jellemzően egy (290 fő) vagy kettő (221 fő), ritkán három (54 fő), és elenyésző azon válaszadók száma (7 fő), akik 4 vagy több gyermeket nevelnek.

Igen magas volt a gyermektelen válaszadók aránya (65,9%), a jelenség azonban nem meglepő a szavazók „munka vs. gyermekvállalás” témájú kérdésekre adott válaszai és szöveges visszajelzései alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top