nlc.hu
Életmód
A család barátja – nem a munkahely – II. rész

A család barátja – nem a munkahely – II. rész

Női igények a vállalatoknál – esélyegyenlőségi akadály

A Figyelő-Hewitt Legjobb Munkahely kutásat a FigyelőNet online felmérése is kíséri, mely
arra keresi a választ: milyen a jó munkahely az internetezők szerint.
A felmérés még nem zárult le, te is szavazhatsz a

FigyelőNet oldalán.
A családbarát munkahelyekkel kapcsolatban a munkáltatók oldaláról további akadályként merül fel, hogy bármennyire is hatékony lenne a nők és férfiak munkahelyi elégedettségének növelése a nemükre visszavezethető speciális igények figyelembe vételével, manapság ez szinte lehetetlen az esélyegyenlőségi elvek miatt. A humán erőforrás szakembereknek például lehetőségük lenne kifejezetten a nőknek, anyáknak szóló juttatásokat kínálni, amelyek a vállalatok béren kívüli juttatási csomagjába, az úgynevezett cafeteria rendszerbe is bekerülhetnének. A cafeterián belüli juttatások közül minden munkavállaló kedvére válogathat egy meghatározott pénzösszeg mértékéig.

A nemekre visszavezethető, speciális juttatások
ötlete azonban már az igények felmérésénél elakad.

„Nem szerencsés az eltérő nemek speciális igényeiről információt gyűjteni egy vállalatnál, például a béren kívüli juttatásokat magában foglaló cafeteria rendszer kialakításnál, mert ez kényesen érinti az esélyegyenlőség témáját. Az ilyen típusú felméréseknél fokozottan kell ügyelni a kommunikációra” – árulta el Török Tamás, a Hewitt Inside tanácsadó cég munkatársa.

Ezt a véleményt erősítette meg egy magyar középvállalat humán erőforrás igazgatója is: „Szakemberként eszembe sem jutna a munkavállalói igények nemek alapján történő szétválasztása, még ha ez ígéretes is lenne az ösztönzés vagy a motiváció szempontjából. A Munka törvénykönyve ugyanis egyértelműen tiltja a nemi alapon történő megkülönböztetést.”

A cafeteria rendszerek kialakításánál ugyan mindig felmérik az alkalmazottak

 Családbarát munkahelyek

A Foglalkoztatáspolitikai- és Munkaügyi Minisztérium idei családbarát munkahely pályázatán – a nagyvállalatok kategóriájában – a siófoki központú Dunántúli Regionális Vízmű Rt. nyert. A cég képviselője, Drescherné Horváth Andrea, a Nők Lapja Cafénak elmondta: a 2700 fős cégnél a rugalmas munkaidőt úgy oldják meg, hogy az alkalmazottakra bízzák, hogy reggel 6-ra vagy 8-ra járnak dolgozni. A vállalat kiegészíti a táppénzt a fizetés száz százalékára, lakásépítési támogatást, üdülési csekket, ingyenes testedzési lehetőséget és nyelvtanfolyamokat biztosít a dolgozóinak. A jó közösségi szellem érdekében júniális családi napokat is szervez a cég. Drescherné kiemelte: számukra nem kérdés, hogy a kismamákat minden további nélkül visszafogadják a szülési szabadság után.
igényét, de családtámogató juttatások – mint például a magánóvoda részleges finanszírozása – bekerülésére csak akkor van esély, ha a gyermekeket nevelő dolgozók száma jelentős. Ugyanakkor a Nők Lapja Cafe és a Hewitt felméréséből kiderül: a felsővezetői beosztásban dolgozóknak lényegesen nagyobb aránya fér hozzá az előbb említett szolgáltatásokhoz, mint bárki más. Hiszen
minél feljebb van valaki a ranglétrán, annál nagyobb esélye van arra, hogy a vállalat támogassa a karrierjének és családjának az összeegyeztetésében.

Egy példa: egy német tulajdonú budapesti cégnél a pénzügyi vezető szülési szabadságra ment. Hogy minél hamarabb visszatérhessen dolgozni, a vezérigazgató belegyezett, rendezzenek be a fiatal anya számára az irodája mellé egy gyerekszobát, ahol a vállalat által fizetett baby sitter vigyázott az igazgatónő gyermekére.

Van, ahol a családos alkalmazottak igényeit nem a cafeteria rendszeren belül, hanem a kollektív szerződésben igyekeznek kielégíteni. A legtöbbet azonban azzal tudna segíteni a vállalatvezetés a gyermeket nevelő nőknek, ha rugalmas munkaidőben dolgozhatnának. Az átlagos alkalmazottak számára azonban ez egy álom marad.

A munkáltatók általában elzárkóznak a nőket segítő megoldások elől.

Ilyen például, ha egy munkakört két nő tölt be félidőben, hogy a családi helyzetüktől függően helyettesíthessék egymást. Bár ez a megoldás egyszerű, és több, fiatal anyákat támogató hazai szervezet igyekszik népszerűsíteni, eddig még egy vállalatnál sem sikerült bevezettetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top