Életmód

Arab világ csak nõknek

Európai vagy? Megszoktad, hogy talpraesetten intézed dolgaidat a már jól bejáratott módokon? Nem csoda, hiszen komolyan vesznek. Na, akkor vegyél egy repülõjegyet pl. Egyiptomba.

Where are you from?
Már a legelső, az utazással járó euforikus pillanatban érezni fogod a különbséget. Mazochistáknak külön ajánljuk a megdöbbenést, ami már akkor érni fog, amikor te, aki lehetsz itthon akárki, legfeljebb egy “where are you from?” és egy lenéző tekintet kíséretében mindenki mögé szorulsz, aki először is arab, másodszor is férfi.

Sebaj, legyél önálló nő. Majd megmutatjuk nekik, nem? Hát nem. Tapasztalataink alapján több évszázad és egy komplett vallási rendszer beidegződései ellen harcolni reménytelenebb, mint Don Quijote csatája a szélmalmokkal. Ez van.

Akkor is!

A semmibe vevés érzése elleni első reakció általában a dac. Nálunk ez egy késő délután érte el tetőpontját, amikor is sétára indultunk Asszuánban, a Nílus partján. Öt hosszú percig bírtuk. Addig álltuk a szinte kizárólag férfiakból álló utcai közönség kitüntető figyelmét (ami egyre hangosabban, végül üvöltve előadott felkiáltásokat váltott ki belőlünk: először No, thank you!, majd No, végül nemes egyszerűséggel magyar falusiakra emlékeztetően előadott hagyjálbékén!!! szókapcsolatokban realizálódott a kommunikácó. Egyébként egyik se hat!), majd ismét a hajón kötöttünk ki.

Következő fázis: hasonulás? Te jó ég!

Az este meghozta a bátorságot, sok helyi nő is kimerészkedett gyermekeivel. A kíváncsiság felajzott minket, és sétára indultunk a bazárba. 3 percig élveztük. Majd kis idő után azon kaptuk magunkat, hogy épp úgy viselkedünk, mint a helyi nők, leszegett fejjel, lesütött szemmel járunk, sietve, észrevétlenül megtéve a métereket. Szörnyű!

Kiemelt hotelek

Sebaj, gondoltuk naivan, a hotelben majd ismét emelt fejjel, fizetőképességünk és a többi európai vendég támogatásával remekül boldogulunk, és újra könnyedén intézhetjük dolgainkat.

A csalódás a medence partján ért bennünket. Három ember közül egynek sem fűlt a foga a napernyő kinyitásához. A szélre hivatkoztak, ami itt az év kb. 365 napján fúj. Először szelíden próbálkoztunk. Aztán fenyegetőzéssel. A válasz fejvakarás. Ezután egy pillanat alatt faképnél hagytak minket, hiszen közben érkezett egy helyi, ám gazdag vendég. No és persze férfi, tehát ismét hoppon maradtunk. Két halk szavára nyílt az ernyő. Ezután a pukkadás határán láttuk, hogy nekünk is nyílik, hiszen ha egy nyitva van…

Tanulság?

A tanulság többféle is lehet. Egyrészt, hogy ne utazzunk arab országba. Az viszont kár lenne. Hogy vigyünk magunkkal férfit? Az európai férfinak épp egy hangyányival nagyobb a renoméja, mint az európai nőnek. Szóval ezzel se sokat érünk. A legjobb, ha egy arab férfit viszünk magunkkal. Ha van kedvünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top