nlc.hu
Életmód
Együtt – egymásért

Együtt – egymásért

Már az ókori egyiptomiak ismerték a cukorbetegséget. Orvosaik a vizelet édes ízébõl állapították meg az akkor végzetes kórt. Bár gyógyítani ma sem tudják, egyénre szabott kezeléssel, az elõírt diéta betartásával minden diabéteszes az egészségesekével megegyezõ élettartamot érhet meg.




A szervezet a táplálékkal bevitt szőlőcukrot a hasnyálmirigyben termelődő inzulin segítségével bontja le és hasznosítja. Az izom-, zsír- és májsejtek csak így tudják ezt a fontos tápanyagot felhasználni. Ha nem termelődik elég inzulin, illetve nem képes kifejteni a hatását, akkor megemelkedik a vércukorszint. Ez az állapot károsítja a szerveket, miközben a sejtek éheznek.


A jóléti államokban egyre gyakoribb, szinte járványszerűen terjed a cukorbetegség. Világszerte több mint háromszázmillió embert fenyeget a diabétesz veszélye. A kockázati tényezők többsége az életmódból fakad, mint a nem megfelelő táplálkozás, a túl sok szénhidrát, édesség fogyasztása. Kevés zöldség, főzelékféle és gyümölcs kerül az asztalra. Kényelmesen élünk, már a gyerekek sem mozognak eleget. Nem csoda, hogy már a serdülők elhízottak.
Éppen a betegek nagy, egyre növekvő száma miatt fontos a felvilágosítás. A diabétesz nem enyhe betegség, mert nagy a szívbetegség kockázata. Sokszor az infarktus hátterében fel nem fedezett cukorbetegség áll. Pedig az európai statisztikák szerint a kellő időben felismert páciensek gondozásának költsége mindössze a negyede annak, mint amikor a szövődményekkel együtt későn kezdik kezelni.











 A diabétesz típusai

 Az 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegségre jellemző a viharos gyorsaságú kezdet, a szomjúságérzet, a gyakori és nagy mennyiségű vizelet. A fokozott éhség, a bőséges táplálkozás ellenére bekövetkező fogyás, az acetonszagú lehelet, a cukor és ketontestek jelenléte a vizeletben. A betegek tíz százaléka tartozik ebbe a csoportba.
 A 2-es típus (nem inzulinfüggő) tünetszegény, évekig lappanghat, mire felmerül a betegség gyanúja. Gyakori a túlsúlyos állapottal összefüggő egyéb rendellenesség: a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere-zavar. Figyelmeztető jel a látásromlás, a “hangyamászás-érzés” a végtagokon, a gyakori húgyúti, illetve nőgyógyászati fertőzések. Korábban időskori diabétesznek nevezték, de az egészségtelen, mozgásszegény életmód következtében a betegek között egyre több az elhízott fiatal.
Világszerte jelentős kutatások folynak a cukorbetegség okainak tisztázására.
– Az 1-es típusúnál tudjuk, mely gének hajlamosítanak a betegségre – mondja Madácsy professzor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának igazgatóhelyettese, a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány elnöke. – A cél a diabétesz megelőzése, mert korán kezdődő, életre szóló, súlyos betegség. A 2-es típusúnál még nem ismerjük a hajlamosító géneket, de tudjuk, mely tényezők jelentenek fokozott kockázatot. Ha a nagyszülők, szülők diabéteszben szenvednek, nagyon oda kell figyelni a gyerek, az unoka étkezésére, súlyára és arra, hogy az életkorának megfelelő mennyiségű mozgást biztosítsuk neki. Ez nem kíván túl nagy áldozatot, napi félóra sétával már jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye.


Hosszú távra szóló cél a tökéletesen kialakított terápia mindkét típusú diabétesznél. Ennek alapja az otthoni vércukorszintmérés. A szükséges eszközöket, a készüléket és a tesztcsíkokat a társadalombiztosítás támogatja. A pontos mérés alapján akár az inzulinos, akár a tablettás kezelés pontosan beállítható. Kutatási szinten már kedvező tapasztalatok vannak az aeroszolos inzulinnal kapcsolatban. Ugyancsak ígéretes az a Svájcban forgalmazott szerkezet, amellyel bőrön keresztül, szúrás nélkül lehet mérni a vércukorszintet. De a mostani eszközökkel is el lehet érni, hogy jó legyen a beállítás, mert az elhibázott kezelés visszafordíthatatlan károkat okoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top