nlc.hu
Életmód
Fûszerezz Keletrõl!

Fûszerezz Keletrõl!

Legyen szó thai, indonéz, indiai vagy kínai ételekrõl, Ázsia ízei elcsábítanak minket. Ahhoz azonban, hogy mi magunk készítsük el az egzotikus finomságokat, nem árt, ha otthon vagyunk a keleti fûszerek világában.





Bors:
Thaiföldön, míg a chili el nem terjedt, a bors volt az egyetlen olyan fűszer, mellyel az ételeket csípőssé varázsolták. Ahhoz, hogy valóban intenzív és friss ízhatást érhessünk el, a szemeket frissen kell megőrölni. Igen erős fűszer, nyálkahártya-irritációt okozhat, ezért gyomorbántalmakban szenvedőknek kerülniük kell.
Miért egészséges? Pár szemet elrágcsálva segíthetünk fejfájásunkon.

Chili:
Ázsiában elsősorban az ujjnyi hosszúságú, vékony, és a gömb formájú madárszemchili a népszerű. Ha kevésbé bírjuk a csípős ételeket, inkább magozzuk ki a kis paprikát, ezzel csökkentve íze intenzitását.
Miért egészséges? Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, vírus- és baktériumölő hatása révén megakadályozza a szervezetben a kórokozók elszaporodását.

Csillagánizs:
Kínában, Vietnámban és Japánban termesztik, Európában a XVI. századtól ismert. Nevét a nyolcágú csillaghoz hasonlatos terméséről kapta, aromája hasonló az ánizséhoz, ám annál fűszeresebb.
Miért egészséges? Görcsoldásra, gyomorerősítőként és étvágyjavítóként is alkalmazzák.

Görögszénamag:
Majdnem kocka alakú, sárgásbarna színű, igen erős ízű mag. India déli részén kedvelt, gyakran használják páclevekhez is.
Miért egészséges? Teája a gyulladásos folyamatok – torokfájás, hörghurut, bélgyulladás – leállítására alkalmas. Nagyon jó a menopauzás tünetek, illetve a menstruációs zavarok megszüntetésére.





Gyömbér:
Az ázsiai konyha elképzelhetetlen gyömbérgyökér nélkül. Szinte minden ételben jelen van szeletelt, reszelt vagy aprított formában. Különösen halételek, tenger gyümölcsei, szárnyasok és tésztaételek kedvelt ízesítője.
Miért egészséges? Egyensúlyzavarok okozta rosszullétek, terhességi hányinger, nőgyógyászati problémák, influenza, ízületi gyulladás ellen ajánlott.

További fűszeres titkokért kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top