nlc.hu
Életmód
Életünk térképe

Életünk térképe

Mutasd a kezed, megmondom, ki vagy! – vallják a tenyérelemzés avatott mesterei. Meggyõzõdésük szerint a legemberibbnek tartott testrész nyitott könyv az értõ szem számára: múltunk, jellemünk éppúgy kiolvasható belõle, mint a ránk váró örömök, megpróbáltatások, köztük betegségeink is.




A kézelemzés, vagyis a kiromantia ősi, keletről származó tudomány, amelyet egyes vidékeken művészetként tartanak számon. Szoros kapcsolatban áll az asztrológiával, így tehát az sem véletlen, hogy a tenyér domborulatait éppen a naprendszer bolygóiról nevezték el.

A tenyér vonalai, azok hossza, mélysége, színe, a rajtuk látható pontok, keresztek, egyéb jegyek, a különféle domborulatok mind-mind jelzések. Születésünkkor kapunk ugyan egy „alaptérképet”, ám ez életünkben folyamatosan változik. A kézelemzők úgy tartják, hogy nagyjából évente újabb és újabb vonalak jelenhetnek meg, ugyanakkor egyes jelzések el is halványulhatnak, annak megfelelően, amint személyiségünk, egészségi állapotunk, vagy éppen anyagi helyzetünk is módosul.

A kéz külleme, arányai, az ujjak, a körmök formája önmagában is sokat elárul gazdájáról. Általános megfigyelés például, hogy a széles-testes kezű embereket az anyagi jólét, az élet élvezete iránti vágy fűti, ugyanakkor elemi szükségletük a mozgékonyság, a szabad levegő. De említhetnénk a hüvelykujj jellegzetességeit is, hiszen mérete, fejlettsége igen jól tükrözi egyéniségünket. Ami a tenyér konkrét vonalainak vizsgálatát illeti, különbséget kell tenni a jobb, illetve a bal kéz között. Ez utóbbi az örökölt, velünk született hajlamokat, adottságokat, egészségügyi zavarokat, valamint életünk első felének történéseit mutatja, míg a jobb tenyér vonalai arra utalnak, mi valósul meg, illetve mit valósítunk meg mi magunk a rendelkezésünkre álló lehetőségekből.

– Végzetes hiba lenne, ha valakinek azt mondanám, hogy rövid időn belül szívinfarktust kap – mondja H. Nagy Júlia, tenyérelemző. – Mi csak utalhatunk arra, hogy a bajok elkerülése végett változtatni kell egy-két dolgon. A tenyér jelei a nagy valószínűséggel bekövetkező eseményt mutatják, nem pedig a megváltoztathatatlan eleve elrendelést.

A kézelemzéssel megerősített diagnosztika nem újszerű fogalom a gyógyításban. A kiromantia tudományát hajdan kötelező tárgyként oktatták az orvosi egyetemeken. A múlt század harmincas-negyvenes éveiben dr. Kosutány István elkötelezetten munkálkodott a tenyérelemzés becsületének helyreállításán. Elmélete szerint az egyes szerveknek és elváltozásoknak konkrét, rendszerezett helyük van a tenyérben. Tapasztalatai nyomán Tudományos gyakorlati kéz-tan címmel könyvet is írt „orvosok, tanítók, szülők, ábrázoló művészek és művelt laikusok” számára.

– A kézelemzés orvosi lehetőségeit ma is kutatják – mondja dr. Seress György kézsebész szakorvos, aki évente mintegy négyszáz műtétet végez. – A hagyományos tenyérolvasás igen távol áll tőlem, de ettől függetlenül abszolút nyitott vagyok. Vallom, hogy az embereket holisztikusan kell vizsgálni. A kéz valóban emberi mivoltunk nagyszerű megnyilvánulása. A tenyér síkjából kiemelkedő, negyvenöt fokkal elforduló hüvelykujj révén kialakult sajátos szerkezet lehetővé tette a finom mozgásokat. Az ennek következtében megjelenő életvonal kimondottan emberi sajátosság. A fő vonalak, amelyek velünk született funkciókat hordoznak, a sebésznek azért is fontosak, mert bizonyos műtéti feltárásoknál lehetőség szerint ezekben kell vezetni a metszéseket. Ami a diagnosztikát illeti, tagadhatatlan, hogy a kéz sok mindent elárul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top