nlc.hu
Életmód
Gyenge szövetek

Gyenge szövetek

Amikor egy testüreg szervei kifelé vagy egy másik testüregbe hatolva kiboltosodnak, sérv alakul ki. Legtöbbször a belek vagy a hashártya egy része türemkedik elõ a hasfalon át. Az elváltozás gyakoriságát jelzi, hogy Magyarországon évente húsz-harmincezer helyreállító mûtétet végeznek.




A sérvek a hasfal anatómiailag gyengébb pontjain jönnek létre. A csecsemőkön már életük első napjaiban megfigyelhető köldöksérv kétéves korukig még visszafejlődhet. A szerzett sérvek felnőtteknél többnyire a lágyékcsatornában, köldöktájékon, hasi műtétet követően a hasfalon alakulnak ki. A kezdetben tünetmentes, megerőltetésre, köhögésre észlelhető, elődomborodó sérv húzó jellegű fájdalmat okozhat.








 Gerincsérv – más betegség!

 A gerincsérv akkor jön létre, ha a csigolyákat összekötő porckorong valamelyikének rostos külseje meggyengül, és a korong belsejét alkotó zselé belső állomány türemkedik ki. Ez a gernicvelői ideget, gyakran magát a gerincvelőt is ingerli, nyomja, ezért a beteg heves fájdalmat érez. Főként egyes mozdulatoknál hasogat a hát vagy a derék, de súlyos idegrenszeri tünetek, érzéskiesések, bénulások, vizelet- és széklettartási zavarok kis jelentkezhetnek.
– Ez a betegség életkortól és nemtől függetlenül jelentkezik – magyarázza dr. Bukovácz Róbert sebész. – Az elváltozás anatómiailag kialakult vagy később keletkezett nyílásnál jön létre. A lágyéksérv férfiaknál azért gyakori, mert a herék a hasfalon át ereszkednek le a herezacskóba, így eleve létezik ezen a testtájékon egy kis hasfali hiány. Ezen a természetes nyíláson keresztül a sérv könnyebben kifejlődhet.

Az elváltozás általában fokozatosan, hetek, hónapok alatt válik láthatóvá. A hirtelen hízás és fogyás, az izomsorvadás, valamint a béldaganatok is növelik a kialakulás kockázatát. Az igazi rizikót a korábbi hasi műtétek jelentik.

– A terhesség is provokálhat sérvet. A különböző tüdőbetegségek miatt folyamatosan köhécselőknek szintén számolniuk kell a betegséggel. Hosszú hónapok, évek után előfordulhat, hogy a sérv „kitapad”, nem lehet visszatolni eredeti helyére. Ha nem helyezhető vissza a kitüremkedés a korábbi helyére, akkor a sérv kizáródhat. Ilyenkor a tömlőben lévő szövetek nem jutnak oxigénhez, emiatt elhalhatnak. Ez életveszélyes állapot. Ha egy bélszakasz elhalt, akkor a műtét során azt is ki kell vágni, az egészséges részeket pedig összeölteni. Ez mindig veszélyesebb, nagyobb műtét, mint amikor magát a sérvet tudják megműteni, még kizáródás előtt.

– A sérvet nem érdemes „érni” hagyni – tanácsolja a sebész. – A kisebb sérv sem kevésbé veszélyes, mint a nagyra nőtt „hurka”. A szűkebb kapun át kilépő tömlő nyaka könnyebben elszorul, mint a nagyobbaké, így a sérv kizáródhat.
A nagyobb hasfali műtétet megelőző időre a sebész sérvkötőt vagy haskötőt is rendelhet, amelyet a beavatkozást követően még tanácsos pár hónapig viselni.
Beavatkozáskor a sérvtartalmat visszahelyezik eredeti helyére, a tömlőt eltávolítják, a sérvkaput lezárják, néhány öltéssel vagy beültetett műanyaghálóval megerősítik. Az érintett területre egy négyzetrácsos hálót ültetnek be, amelyet öltések vagy kapcsok tartanak a helyükön. A beültetett háló a beteg szervezetében marad, csak részben vagy egyáltalán nem szívódik fel. A gyulladásos szövődményként ismert „kilökődés” csak igen ritkán (egy százalék alatti gyakorisággal) fordul elő. A hasfali hegszövetben, tehát a megelőző műtét hegében létrejött sérveket ma már kivétel nélkül hálóbeültetéssel operálják, mert e nélkül nagy a valószínűsége a sérv ismételt kialakulásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top