nlc.hu
Életmód
Minden cseppje kincs

Minden cseppje kincs

Honfoglaló õseink pontosan tudták, mi kell a letelepedéshez: jó ízû víz, termékeny föld, dús legelõ. Ezek közül embernek, állatnak, növénynek legfontosabb az édesvíz. Bolygónk felszínének több mint hetven százalékát víz borítja, ám ennek mindössze egy százaléka alkalmas ivásra.

A Föld vízkészlete véges. Meglévő forrásainkat súlyosan veszélyeztetik a környezeti ártalmak, és a pazarló felhasználás. A probléma súlyosságát jelzi, hogy az ENSZ március 22-ét a víz világnapjának nyilvánította.


Az életadó folyadék szállítja a tápanyagokat a sejtekhez, eltávolítja a fölöslegessé vált termékeket. Megteremti és fenntartja a szervezet belső egyensúlyát. A víz túlnyomó része a sejtekben, továbbá a sejteket körülvevő térben található, mintegy négy és fél liter a véráramban. Amikor súlyos vízveszteség következtében a véráram folyadékmennyisége csökken, a szervezet a sejtekből elvonva pótolja a hiányt, hogy a vérnyomást fenntartsa.


A folyadékigényt, illetve a vízben oldott ásványi sók (elektrolitok) egyensúlyának megbomlását a szomjúság jelzi. Naponta másfél-két liter folyadékot kellene meginni. Fokozott vízvesztés esetén fennáll a kiszáradás veszélye. Az agy sejtjei fokozottan érzékenyek erre az állapotra, ezért zavartság léphet fel. További szomjazásnál az elektrolit-egyensúly megbomlik, a vérnyomás leesik, szédülés, ájulás, sokk, a belső szervek, az agy, a vesék, a máj károsodása következik be. Hőség, láz, fokozott fizikai igénybevétel esetén növelni kell a folyadékbevitelt. A súlyos kiszáradás orvosi ellátást tesz szükségessé.








 Tudta?
 A szikvíz, más néven szóda igazi hungarikum. Jedlik Ányos találta fel 1829-ben a szegény ember üdítőjét. Tiszta vízből készül, szénsavval dúsítva. Remekül társítható borhoz, házi készítésű szörpökhöz. A szikvíznek köszönhető a másik magyar specialitás, amelynek névadója Vörösmarty Mihály. Fáy András pincéjében kóstolták meg ugyanis először a szikvízzel hígított bort. Jedlik spriccernek, a Szózat költője fröccsnek nevezte. Ő nyert.
Bizonyos betegségek jellemző tünete a víztúlterhelés. Szív-, máj-, vesebetegekben gyakori, hogy a szervezet vízürítési képessége nem megfelelő. Ha vízhajtót rendel az orvos, rendszerint nem kell csökkenteni az ivásra szánt mennyiséget, mert a gyógyszer a szövetek között fölhalmozódott folyadéktól szabadítja meg a szervezetet.


Emberi fogyasztásra legjobb a tiszta víz. Kémiai értelemben ilyen víz nem létezik a természetben, mert tartalmazhat oldott gázokat, a földből, kőzetekből származó anyagokat, ásványi sókat. Az elfogadható szintet, az úgynevezett egészségügyi határértéket szabvány rögzíti.
Az egyik legveszélyesebb szennyező anyag a nitrát, amely fúrt kutak vizében fordulhat elő. Ezért ahol nitrátos a víz, külön erre a célra kapható zacskós, palackos, illetve bébivizet kell használni.


A vezetékes víz minőségét a vízszolgáltató garantálja, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzi. Szűréssel, levegőztetéssel, klórozással a víz minősége javítható, biztonságossá tehető.
Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződéstől mentes rétegekből származik, és közvetlenül a forrásnál, illetve a kútnál palackozzák. Termelését szigorú előírások szabályozzák. Számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, energiatartalma azonban nulla. Kockázat nélkül, rendszeresen fogyasztható

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top