nlc.hu
Életmód
Eddz az érzelmeidre!

Eddz az érzelmeidre!

Vannak napok, amelyeket reménytelen küzdelemként élsz meg? Használd terápiaként a testedzés felszabadító erejét! Nem kell mást tenned, csak kiválasztanod összeállításunkból a lelkiállapotodhoz leginkább illõ mozgásformát.

Ha szorongsz…

A szorongás kialakulásáért a feltorlódó problémák a felelősek, az utolsó csepp a pohárban lehet egy régóta elhúzódó feszültséggel teli állapot – például egy válással, szakítással járó hercehurca –, de elegendő hozzá egy rosszul sikerült nap is a munkahelyen. A szorongó ember érzelmileg gyorsan felemésztődik, végül pedig úgy érzi, egyre kevésbé tud szembenézni a holnappal. Jelentkezhet ilyenkor alvászavar, gyomorprobléma, migrén, feledékenység, ingerlékenység vagy magas vérnyomás. A léleknek ekkor sürgősen balzsamra van szüksége. Első körben a legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: befolyásolhatod, miként élsz meg egy adott szituációt, és azt is, hogy milyen gyorsan kerülsz ki a kátyúból. Ne úgy éld meg a gondokat, hogy az élet roppant igazságtalan veled. Ehelyett keress új megoldásokat, hogyan csökkenthetnéd életedben a szorongást kiváltó stresszt. Az új lehetőségek máris könnyebbé teszik a helyzetet.

– Ajánlott mozgásforma: taj csi
A szorongás a kínaiak szerint az ember energiáit a test felső részébe húzza, ami nyak-, hát- és vállfájás formájában mutatkozik meg. A taj csit kínai taoista szerzetesek fejlesztették ki azzal a céllal, hogy segítse egészségük megőrzését, valamint fejlessze meditációs képességeiket. A taj csi megtanít arra, hogy megtaláld testedben a feszültséggócokat, ezzel pedig lehetőséget teremt az oldásukra. Harmonikus, folyamatos elemekből áll, amelyek a harcművészeti mozdulatok békés, lassú változatai. A gyakorlatok közben végig mély, kontrollált hasi légzést kell alkalmazni.
– Hová fordulj?
Többet olvashatsz róla Tricia Yu: Taj csi című könyvében (Magyar Könyvklub)
Iskolákra bukkanhatsz az alábbi honlapokon: www.taiji.hu


Ha szomorú vagy…

Nem vagy egyedül, ha a bánat időről időre beköszönt az te életedbe is. A kiváltó ok számtalan lehet: a törődés hiánya, a súlyos veszteségek, de akár apró-cseprő sérelmek is elronthatják a kedvedet. Bármi, ami kizökkent a megszokott kerekvágásból – legyen az egy egyszerű tornagyakorlat, félórás lakás suvickolás vagy egy reggeli séta – új irányt adhat életednek. Segíthet, ha naplót vezetsz vagy ha valakinek szavakba öntöd érzéseidet, kételyeidet. Ezzel a két aprónak látszó megoldással már képes lehetsz leküzdeni a reménytelenség érzését és tudatosíthatod céljaidat.

– Ajánlott mozgásforma: jóga, Pilates
Mindkettő csodákat művelhet rosszkedv esetén, egyes pszichológusok kifejezetten terápiaként ajánlják depresszióban szenvedő betegeknek. Az egyes pozíciók, a teljes gyakorlatsorok, illetve az ehhez tartozó speciális légzéstechnika az agy azon részeit stimulálják, amelyek a jó hangulatért felelős hormonokat termelik. Így a foglalkozást követően máris jobb kedvvel távozhatsz. A jógának sok típusa van (például karma, rádzsa, hatha), ezért ha még soha nem próbáltad, nézz utána, hogy a te számodra melyik lenne a legmegfelelőbb. Találj egy jó oktatót, akiben megbízhatsz, ez mindkét mozgásformánál nagyon fontos. Sok múlik az ő személyén, hiszen ő lesz az, aki átsegít a kezdeti nehézségeken, és megmutatja, hogyan tudsz a leghatékonyabban dolgozni, fejlődni.

– Hová fordulj?
Ha először csak elméletben szeretnél megismerkedni a jógával: Godfrey Devereux: A jóga alapjai (Bioenergetic Kiadó)
Jógafoglalkozásokról: www.joga.lap.hu
A Pilates-módszerről: Alycea Ungaro: Pilates-módszer (Magyar Könyvklub), www.pilates.lap.hu

Más problémákat is leküzdhetsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top