nlc.hu
Életmód
Mennyei masszázs

Mennyei masszázs

Gombóc Artúr mintájára sorolhatjuk: svédmasszázs, mézmasszázs, sportmasszázs, gyógymasszázs, narancsbõr-masszázs… Mindegyik nagyon finom, bizsergetõ és fõleg: egészséges. De melyik kinek? Hát, kinek melyik.





A masszázs az egyik legősibb gyógyító módszer, hiszen eleink már évezredekkel ezelőtt felfedezték, hogy az érintés, a simogatás és a gyúrás milyen jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. A szó eredete bizonytalan, de akárhonnan is származzanak gyökerei, mindig dörzsölést, nyomkodást, kézzel való simogatást jelentett. Állítólag időszámításunk előtt kettőezerhétszázból már vannak kínai feljegyzések a masszázsról. Akkoriban ezt a tevékenységet még orvospapok végezték, de a Tai Chivel kombinálva alkalmazták. Hasonló népszerűségnek örvendett a masszázs Indiában is, ahol azonban az ajurvédikus gyógymód terjedt el, ami azt jelenti, hogy különféle gyógyító füvek és egyéb növények olajait dörzsölték a bőrbe, ezzel is fokozva a hatást. Hippokratész szerint pedig csak az lehetett orvos, aki értett a masszázshoz, s ahogy teltek az évszázadok – a rendek idején tanúsított népszerűtlenségi hullámvölgy után – egyre csak nőtt a módszer ismerete és szeretete.









 Tudtad?


 Mátyás király idején hazánkban ún. dögönyözők végeztek masszázshoz hasonló tevékenységet, azonban a fürdőkultúra és vele együtt a masszázs csak a török megszállás idején terjedt el. A törökvész elmúlta után a fürdőmesterek tovább folytatták a masszázskultúra művelését, később pedig az osztrák hatásra nálunk is tudományos szintre emelték ezt a technikát.






Masszázsfajták

A masszázsnak mintegy kétszáz fajtáját művelik, így a teljesség igénye nélkül, a legismertebbekre korlátozódva mutatunk be néhányat, hogy megkönnyítsük a döntést, hogy a kívánt célhoz melyik eszközt válasszuk.


Svédmasszázs

A legelterjedtebbnek tartott nyugati masszázsfajta a svéd. Eredetileg ötvözi a masszázst a testmozgással, vagyis a foglalkozás közben a páciensnek el kellett végeznie néhány testgyakorlatot, ezzel is javítva a vérkeringést és az emésztést. A masszőr ennél a típusnál gyúró, simító, rezegtető és dörzsölő mozdulatokat egyaránt alkalmaz. Csökkenti a fejfájást és általában a fájdalmat, fokozza az éberséget és ezzel együtt csökkenti az álmatlanságot, valamint gyorsítja a sérülések utáni felépülést.


Narancsbőr-masszázs

A nők egyik legkedveltebb masszázsfajtája ez, hiszen általa közelebb kerülnek a cellulit-mentes fenék hőn áhított ideáljához. Egy speciális krém segítségével fokozzák azt a hatást, hogy a masszázsnak köszönhetően felgyorsul az anyagcsere, jobb lesz a szövetek vérellátása, ezáltal a salakanyagok eltávozását is elősegítik. Igazán látványos eredmény azonban csak hosszabb kezeléssorozat után tapasztalható.






Fogyasztó-masszázs


A narancsbőr-masszázshoz hasonlóan ez a típus is csökkenti a test bizonyos részeinek kerületét, mert egy különleges krémet használva a masszőr összetöri a zsírsejteket, ám hosszú távon ezzel a módszerrel is csak akkor érhető el látványos és tartós eredmény, ha a masszázs megfelelő étrenddel és mozgással egészül ki.






Talp- vagy reflexzóna-masszázs


Régóta tudjuk: bőrünk különböző pontjai szoros kapcsolatban állnak belső szerveinkkel, több alternatív gyógymód is alkalmazza ezt az ismeretet. Állítólag azonban a talpon a legerősebb a kötődés, így a talpmasszázs a leghatékonyabb a szervműködés elősegítésére. A szervek és a bőrfelület kapcsolata azonban kölcsönös, ez azt jelenti, hogy egy-egy rendellenesen működő szerv talppontja nyomásra érzékennyé, sőt akár fájdalmassá is válik. De a fájdalmas részek masszírozásával serkenthető a szerv öngyógyítási mechanizmusa. Némi kis fájdalom a jó közérzetést és egészséges szervműködésért igazán megéri.






Gyógymasszázs


A gyógymasszázst az orvos javasolja, ha úgy ítéli meg, hogy különféle rehabilitációs, gyógyító jellegű kezelésre van szüksége a betegnek. Ezek között három típust különböztetünk meg: a szegmentmasszázst, a kötőszöveti masszázst és a csonthártya-masszázst. A szegmentmasszázs célja, hogy megszakítsa a betegséget fenntartó reflexkört és a megfelelő testrészekre gyakorolt hatással visszaállítsa a normális működést. A kötőszöveti masszázs különböző húzó fogásokkal dolgozik, hogy a szervek megfelelő táplálását, a raktározást biztosítsa, és kivédje a külső ártalmakat. Ilyenkor ugyanis bizsergető, átmelegedő érzéssel kísérve a kötőszövet felpezsdül. Ez a módszer nem túl kellemes, de hatékonyságát sok beteg igazolhatja. A harmadik típus a csonthártya-masszázs, ami legalább olyan kellemetlen, mint amilyen kellemetlenül hangzik. A csontokat ott kell masszírozni ilyenkor, ahol nem borítja őket nagyobb izomréteg, a csonthártya azonban gazdag az idegvégződésekben, és igen érzékeny a nyomásra, a masszőr viszont éppen ezt a felület nyomkodja, vagyis ez sem tartozik a legkellemesebb gyógymódok közé.


Orosz-tibeti mézmasszázs

Ez a módszer ideális a teljesítmény és jó közérzet fokozására. A régi kínai orvosok azt feltételezték, hogy az egészség feltétele az életenergia, vagyis a csi megfelelő áramlása. A mézmasszázs pedig éppen ezt segíti elő, mert a méz képes szabályozni a test energiaáramlását, egyúttal helyreállítani azt. Ez a módszer ideális reumatikus panaszok, izületi problémák, krónikus nátha, vérnyomászavarok, depresszió, gerincbántalmak és potenciazavarok esetén is.


Thai masszázs

Kellemes, halk zene kíséri a Thai masszázst. Ilyenkor különböző testhelyzetek felvételével, valamint az izmok nyomásával és nyújtásával próbálják elősegíteni a szabad energiaáramlást. Kiváló merevségoldó és fájdalomcsökkentő, általános jó közérzetet és nyugalmat biztosít.






Shiatsu-masszázs

Ez a japán technika is nagy múltra tekint vissza, több mint ezer éves. A masszőr a test meridián-vonalán haladva masszírozza a pácienst az akupresszúra-pontokon. A módszer különlegessége abban rejlik, hogy a masszírozottnak együtt kell működnie a masszírozóval, mégpedig oly módon, hogy úgy lélegzik, ahogy a masszőr a mozdulatokat végzi. Itt is halk zene és kellemes hangulat kíséri a kezelést, hogy a test, a szellem és a lélek egyensúlya minél inkább megőrizhető legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top